Nevyplacená mzda - výpověď

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
27247
28.4.20 12:07

Nevyplacená mzda - výpověď

Prosím pouze o opravdu fundovanou odpověď.
Zaměstnavatel mi v březnu(za únor) neposlal výplatu v termínu, ani po. Nicméně jí postupně posílá po kouskách. V dubnu výplata opět nepřišla(za březen, část měsíce jsem odpracovala, pak jsem šla na OČR protože zavřená školka). Našla jsem si nové zaměstnání, kde by ale potřebovali, abych nastoupila co nejdříve. Můžu tedy podat okamžitou výpověď, bez výpovědní lhůty a požadovat odstupné? Zaměstnavatel prý mluví o insolvenci, ale lže a každému ve firmě řekne něco jiného…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
101514
28.4.20 12:16

@lleennttiillkkaa Pokud ke dnesku chybi jeste neco z unora, tak ano, muzes. Jen to nebude vypoved, ale zruseni, na presnou formulaci se podivej do zakoniku prace.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9023
28.4.20 12:22

Odejít ze dne na den jde dohodou, pokud jí podáš Ty tak bez odstupného
to se vyplácí, když Tě propustí zaměstnavatel

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9793
28.4.20 12:24

Bude to okamžité zrušení pracovního poměru podle § 56. Nárok na odstupné nemáš, ale máš nárok na náhradu mzdy za dobu, která odpovídá výpovědní době.

§ 56
Okamžité zrušení pracovního poměru zaměstnancem

(1) Zaměstnanec může pracovní poměr okamžitě zrušit jen, jestliže,

1. zaměstnavatel mu nevyplatil mzdu nebo plat nebo náhradu mzdy nebo platu anebo jakoukoli jejich část do 15 dnů po uplynutí období splatnosti (§ 141 odst. 1).

(2) Zaměstnanci, který okamžitě zrušil pracovní poměr, přísluší od zaměstnavatele náhrada mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku za dobu, která odpovídá délce výpovědní doby. Pro účely náhrady mzdy nebo platu se použije § 67 odst. 3.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27247
28.4.20 12:26

Za ten únor chybí doplatit cca 1000kč, takže i tak můžu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27247
28.4.20 12:32
@bublinek píše:
Odejít ze dne na den jde dohodou, pokud jí podáš Ty tak bez odstupného
to se vyplácí, když Tě propustí zaměstnavatel

Jedná se o okamžitou výpověď z důvodu nevyplacení mzdy, tudíž nebudu podávat výpověď dohodou. To by se mu totiž líbilo. On totiž v únoru přišel s tím, ať si najdu do konce měsíce novou práci a očekával z mojí strany podepsání dohody. Pak přišel, že si to rozmyslel a zatím odcházet nemám. Pak teda přišla vládní opatření, zavření prodejny a eshopu(to jsem dělala já)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9793
28.4.20 12:39
@lleennttiillkkaa píše:
Za ten únor chybí doplatit cca 1000kč, takže i tak můžu?

Můžeš když chybí i jen část mzdy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27247
28.4.20 13:17

Mám do té výpovědi úvest, kdy a kolik poslal, případně kolik zbývá doplatit z té únorové mzdy plus tu březnovou? Nebo tu březnovou tam psát nemám

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9793
28.4.20 14:42
@lleennttiillkkaa píše:
Mám do té výpovědi úvest, kdy a kolik poslal, případně kolik zbývá doplatit z té únorové mzdy plus tu březnovou? Nebo tu březnovou tam psát nemám

Není to výpověď, ale okamžité zrušení. A tu březnovou bych tam nepsala, ta není důvodem ke zrušení, protože ta není víc než 15 dnů po splatnosti (pokud nemáte sjednanou dřívější splatnost, tak je do konce dubna).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9793
28.4.20 14:45

No nebo ji tam asi můžeš uvést ne jako důvod zrušení, ale že zároveň upomínáš dlužnou mzdu za březen.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.6.22 06:42

Ahoj,
oživuji diskuzi…

Brácha má problémy se zaměstnavatelem. Aktuálně jim neplatí.

Má podepsanou dohodu k odchodu ke konci měsíce. Může dát okamžitou výpověď pro nevyplacení mzdy?

Zákony důvody vešli v platnost včera ráno.

Narovinu, nechce chodit do práce, kde nedostane zaplaceno.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
17.6.22 06:52

Rychle píšu, málo čtu…

Jestli správně chápu výše, tak může, ale má to formulovat jako Okamžité zrušení pracovního poměru, že jo?

Neplánuje to udělat dnes, ale až v průběhu příštího týdne (neumí úplně odejít od rozdělané práce).
Co když mu dnes mzda přijde? Půjde to ještě? (Podle mne by mělo, když zákonný důvod nastal včera, ale na tohle mi logika nenastačí…)

• Citovat
  • Upravit
20853
17.6.22 08:28

** opravuju se

EDIT:
Pro doplnění uvádíme, že uhradí-li zaměstnavatel mzdu (plat) či její náhradu těsně před doručením okamžitého zrušení pracovního poměru ze strany zaměstnance (úhrada bude provedena po uplynutí patnáctidenní lhůty po splatnosti mzdy), zaměstnanec má právo i v tomto případě ukončit pracovní poměr z tohoto důvodu.

Příspěvek upraven 17.06.22 v 09:25

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3139
17.6.22 08:31

Pokud vím, tak výklad zákona je ve výsledku něco jako, že až den po splatnosti, ale splatnost není den výplaty, ale poslední den měsíce, ve kterém se mzda vyplácí, takže pokud ti nepřijde výplata za květen do 30. 6. tak můžeš okamžitě zrušit pracovní poměr k 1.7.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35531
17.6.22 08:37
@annlady píše:
Pokud vím, tak výklad zákona je ve výsledku něco jako, že až den po splatnosti, ale splatnost není den výplaty, ale poslední den měsíce, ve kterém se mzda vyplácí, takže pokud ti nepřijde výplata za květen do 30. 6. tak můžeš okamžitě zrušit pracovní poměr k 1.7.

Nevíš. 15 dní po termínu splatnosti, takže až 16.7. v tvém příkladu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat