Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dítě dozraje samo časem, nepíšeš kolik mu je a hlavně jaké má problémy. Těžko říct, obrať se na psychologa který ti poradí postup co dál.
No, chybí tu kolik je dítku let. To je v 1. třídě a teď se ukázalo, že je nezralé? Když měl povinné předškolní vzdělávání, tak nikdo, ani učitelky v MŠ, ani pracovníci PPP neříkali, že by bylo třeba dát dítěti odklad? Odklad dítěti obvykle pomůže a krásně dožene to, co ještě není na 100%.
Nevím no, teď už se toho úplně dělat moc nedá, když už v té škole je, jakože určitě je fajn ho podpořit v tom, v čem je nezralé, ale bude to mít prostě náročnější, protože ta náročnost ve škole se bude stupňovat a dítko bude tak trochu „dobíhat rozjetý vlak“. A v které oblasti se jeví jako nezralé?
Syn dozrál až ve 2. třídě a to odklad kvůli nezralosti měl. Ještě to není teda na 100%, ale u nás je to asi i z větší části povahou.
Navštívili jsme psychologa, který nám doporučil, jak na určité situace reagovat. Teď třídní učitelka syna chválí, že udělal obrovský posun, tak mám radost. Víc asi dělat nešlo. Zkusila bych toho psychologa.
A v předškolním roce bylo vše ok, nikdo jeho psychomotorický vývoj nekomentoval? V čem je konkrétně nezralé? Objednejte se do PPP.
To divné. Nemluvila s vámi učitelka v prvním pololetí? U nás už si třeba v prosinci zvala rodiče a je možnost dát do přípravné třídy, pokud nemá odklad. Jinak náš odkladový je a stejně musel v první třídě dozrát. Trvalo to do května a hodně jsme museli a musíme makat.
@Anonymní píše: Více
a to jste se probudili teď, 2 měsíce před koncem školního roku?
doteď vše fungovalo?
Můj synátor šel do školy v čerstvých 6 letech. Je narozený 31.07. No, měl mít odklad, chtěla jsem mu dát odklad, neprošlo to přes manžela a tchýni. On tedy je celkem chytrý, takže učení nebyl problém, čte hezky, matematika bez problémů, psaní je tedy katastrofa, ale dělal a dělá strašně moc chyb z nepozornosti. Celý první pololetí stížnosti, že nechce pracovat, vzteká se, je roztěkaný, nepozorný. Byli jsme v PPP až v červnu. Dostal nějaké úlevy v čase na práci, víckrát vysvětlovat, nehodnotit chyby na konci cvičení, kdy už ztrácí pozornost apod. Teď je v 2. třídě, cvičí na zrakovou a sluchovou paměť, v tý krátkodobý to trochu vázne, ale to máme v rodině. Jinak prý teď dva dny pracoval skvěle, hned začal pracovat, věděl, kde je a co má dělat. Předtím byl týden doma s nemocí a před nemocí to prý občas byla katastrofa, kdy zadání mu prý učitelka 3× opakovala, pak mu to ještě spolužáci opakovali a stejně třeba nevěděl, co má dělat… Neklidný a roztěkaný je prý pořád, ale hodně se zmírnilo to vztekání a šprajci, kdy se sekl a nechtěl pracovat. Já jsem mu zkusila dávat Equazen, že podporuje to dozrávání nervové soustavy. Ale doufám, že do 3. třídy to bude zase o něco lepší. Jinak prý, když se s ním pracuje individuálně, tak je prý skvělý. Horší je to v kolektivu. Takže já s ním doma žádný problémy nemám.
@unuděná píše: Více
Ano, v předškolním roce ok. Nyní již 3. třída. V PPP nic nezjištěno, žádná diagnoza, žádné úlevy - prý měl být odklad. To už je ale zbytečné řešit. Učitelka nekomunikuje - pouze na rodičáku se dozvím, že je to špatné. Úkoly nemají. Doma to z mého pohledu docela jde. Zbývá mi tedy čekat, že dozraje? ![]()
@stinga píše: Více
Ano. Doteď jsme spali.
A když už jsme se probudili, tak jsem založila diskuzi.
Samozřejmě jsem to řešila a řeším. Ale ráda bych se zde dozvěděla zkušenosti jiných, rady, co komu pomohlo. První třída byla v pohodě. Něco máme už za sebou, ale je to pořád stejné. Dítě se posouvá, ale asi pomaleji než ostatní.
Zkus dodávat hodně Omega 3-6-9. To pomůže k tomu dozrávání. Dál to chce hodně mluvit se školou. Na tom dobře poznáš, jestli je škola respektive její zaměstnanci dostatečně kvalitní a empatičtí.
Pokud ano, budou mít zájem dítěti pomoc, budou hledat způsoby a budou to s tebou sdílet. Na druhou stranu je taky třeba projevit zájem o jejich podporu.
Základem je důvěra.
Mému synovi hodně pomohla ergoterapie, somatic experience a velmi kvalitní přístup ve škole.
Dozrát musí dítě samo, nevím jestli to jde nějak urychlit.
U syna nám řekli o předčasném zaškolení v listopadu 1.třídy - neměl vyzrálou centrální nervovou soustavu, potřeboval častější odpočinek. Teď je ve 3. a stále to není úplně v pořádku. V PPP nám řekli, že se to s ním může táhnout celou základní školu. Učivo zvládá naprosto bez problémů a postupně se to zlepšuje i s výdrží. Jediné s čím měl problém ze začátku tak bylo čtení, že četl pomaleji a chyboval, to jsme dohnali během 2.třídy. A do dneška nemá rád psaní
, i když píše celkem pěkně, když chce.
@Dollorres píše: Více
Somatic experience? Ergoterapie? Co to je? A jak jste k tomu přišli?
Škola moc kvalitní přístup teda nemá. Zvažovala jsem i změnu školy, ale moc se mi do toho nechce. Nemám nikde žádné kontakty a zkušenosti, abych měla jistotu, že to bude lepší.
Mám dítě ve škole a prý je nezralé. Asi ani není příliš chytré. Mám šanci nějak pomoci dítěti, aby dozrálo?