Vzteklé dítě s ADHD

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
16.4.24 10:54

Vzteklé dítě s ADHD

Dobrý den,
Prosím o radu. Máme vzteklé dítě s ADHD, je medikován, 10 let. Jeho záchvaty vzteku jsou bohužel věkem horší a destruktivnejsi. Dupnul na tablet, háže s telefonem, apod. Opravy si musí vždy hradit/odpracovat z kapesného. Pokaždé se pak omlouvá a brečí. Sklouzává pak k negativním řečem, že je nevychovanej de.bil, jde proste do opozice… atd… dost mě to trápí a samozřejmě taky partnera (jsme spolu 6 let, k bio otci jezdí na víkendy 1×14 dni, tam vůbec nefunguje, otec ho nechává hrát cele dny, ani si tam nemusí čistit zuby…) partner je dost klidný člověk, zvládá v klidu spoustu veci neřešit, co k diagnóze patří, ale je někdy vidět, ze toho ma už dost. Spolu máme roční holčičku. Tu brácha nadevsechno miluje, hraje si s ní, mazlí se s ní. Je k ní opravdu pozorný.
Záchvaty vzteku má, když prohraje ve hře, nebo když ho pošlu dělat něco, co nechce (Plít záhon, udělat myčku, luxovat…) vždy ale tu věc musí udělat, nikdy si nevyvztekal to, že by tu věc udělat pak nemusel. Agresivní byl vždy, nicméně to, že ve školce bouchal děti, jsme naštěstí už odbourali. Hodně pomohla medikace. Dáváme ale jen do školy. Omezuje chuť k jídlu a nechce pak jíst ani pít… dohání to odpoledne.
Jen je to už prostě náročné a je toho najednou nějak moc :/ k psycholozce chodíme.
Nemáte někdo nějakou radu? Už jsme z toho vyčerpaní…

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9148
16.4.24 11:53

To je těžký, má nízkou frustrační toleranci…já mám puboše, prej zdravýho ale má sklony k melancholii a depresím…pak těžkýho autistu se střední retardací…a pak dysfatika s lehčím adhd…tablet kdysi rozsekal autista, medikace ho zklidnila a teď už ji ani nemá..nejmladší frustrace taky blbě nese, naštěstí se věkem lepší, je mu 14…nic neničí…
Nebylo by dobrý poradit se s psychiatrem a zkusit tu medikaci líp vyladit? A asi bych mákla na nácvicích zvládání vzteku, musí mu bejt děsně. Učit ho to přesměrovat tam, kde je to neškodný…a to nadávání si taky není dobrý. On ví, že selhává a dává si to sežrat. A neoznačovala bych ho za vzteklýho, má v hlavě sajgon a ty frustrace pak tak blbě vybublávaj…ani bych mu neříkala ty jsi vzteklej…on ví, že mu to nejde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.4.24 12:43

@Tarjei
Moc díky za odpověď… naše psychiatrička mi přijde, ze stojí za houby… napise léky a honem sup sup pryč. K jinému psych. je těžké se dostat, obzvlášť tady v Praze. Všichni mají beznadějně plno. Psycholozku máme ale výbornou. Tam chodíme čerpat duševní síly, ale to není vše na každý den…

• Citovat
  • Upravit
6381
16.4.24 12:47

Já řeším se synem něco podobného. On má takový návaly vzteku, že často něco rozbije, shodí nebo do něčeho bouchne či kopne.
Někdy si i ublíží.
Základ je, neupozorňovat a nenálepkovat, neříkat, že je vzteklej, agresivní apod.
Důležitý je naopak hodně vyzvdihovat to pozitivní chování. Máme techniky na zvládání vzteku, někdy i fungují, tak za to ho chválit. Říct mu včas, že vidím, že se cítí hodně naštvaný a je to pochopitelný, že jsem tu pro něj. Ano a opravdu, když se vyslovím včas tak vztek přejde do pláče a tam pomůže klidně jen moje náruč a klid.
Ale ne vždy se podaří, pak to chce hlavně zachovat klid, a ideálně přesměrovat na něco, co může zničit nebo to toho fláknout.
U nás je to jak kdy, občas se podaří, často ne. Ale od doby, co ho nenálepkuju, snažím se mu pomoc, nejsem za to v jakým byl stavu naštvaná se zlepšuje to vnímání sám sebe a v lepších dnech dochází i k seberegulaci. Kdy si je schopen opravdu uvědomit, co cítí a říct si cíleně o pomoc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9148
16.4.24 13:26
@Anonymní píše: Více

Zkuste dr. Dlabala v Thomayerce, skvelej starej pan a na hony vzdalenej pristupu sup sup leky a pryc…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9148
16.4.24 13:27

@Dollorres to je presne ono..odtizit mu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85
16.4.24 16:44

Jsem člověk s ADHD, který měl velké problémy v dětství a pubertě zvládat vztek, bylo to hlavně proto, že ten nával vzteku byl tak strašně obrovský, že jsem ho nezvládla jakkoliv potlačit, regulovat, nic. Během života jsem si hodně povídala s lidmi bez ADHD, kteří tyto problémy neměli a normální člověk si tu míru vzteku nedokáže představit. Zničila jsem si věci, házela jsem věci po sourozencovi. Limbický systém se přetíží, logická část přestane fungovat a opravdu to nejde potlačit, je to svým způsobem docela velká bolest pro jedince co ten vztek cítí, nedá se to úplně popsat, aby to bylo autentické - tlak v hlavě, pnutí v končetinách, zvláštní pocit při dýchání a na hrudi, intenzita vzteku je podobná tomu, jako by vám někdo koho milujete zemřel, jen to není smutek ale vztek a frustrace. Učit ho to zvládat je dobré do dospělosti, jinak z toho musí vyrůst. Nejlepší, co se dá dělat je dávat méně prostoru příčinám vzniku afektu (méně hrát hry, kde se soutěží a mít jasně stanovený čas - pro lidi s ADHD je více návykové hraní her, méně se hádat a vyčítat, nepříjemné úkoly dělat společně a hlásit je dostatečně dopředu, dát mu na výběr, co má udělat a kdy to udělá, mít rutinu, eliminovat zatěžující trigrující úkoly - pro mě byl extrémně zatěžující úklid věcí, luxování, ale nevadilo mi vyčistit koupelnu, pomoct tátovi venku, hodně pomáhalo, když jsem ty úkony nedělala sama.)

Nikdy jsem nebyla medikovaná, nejsem zastánce medikace (ačkoliv chápu, že je to pro okolí snažší), naučila jsem se se svým ADHD pracovat a ačkoliv se ho nikdy nezbavím, tak vím, co dělat, abych byla schopna se naučit, nebo efektivně pracovat. Kdybyste chtěla víc info, tak můžete napsat zprávu, děti a puberťáci s ADHD umí jít velice na nervy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.4.24 23:55

• Citovat
  • Upravit
5930
19.4.24 10:39
@monodie píše: Více

Já nerozumím tomu, proč je to odmítání medikace tak zažité. Podle mě jsi byla zbytečně vystavena trápení. Přeci, když jsem nemocná, tak si také vezmu léky a rodiče nenechají dítě se trápit. Komu prospěje, že se na sílu musí někdo prát s nějakými potížemi? Podle mě nikomu. Trápí se dítě i rodiče a brzdí to vývoj dítěte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50
6.5.24 09:36

Není závislý na mobilu/tabletu/hrách? Dítěti, které má takové problémy, bych úplně zamezila přístup k těmto technologiím. Vždyť to ty děti nepotřebují.. všude je x článků a podcastů, jak jsou tyto závislosti pro děti nebezpečné. Jděte s ním ven, na kolo, na brusle..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1520
6.5.24 09:43

@Luxury Toto je velmi zjednodusene. To dite se s hrami a podobnymi vecmi setka i jinde nez doma. Dokonce to muze byt soucasti nejakeho spolecenskeho zivota deti - hraji spolu hru online, takze to muze vest k vycleneni z kolektivu a dalsimu narustu frustrace.
Byt s vami v podstate souhlasim, ze to dite, a vlastne ani dospely nepotrebuje k zabave a sama se tomu vyhybam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.8.24 13:38

Zakladatelko, já teď mám ve své třídě dítě s ADHD (12 let) a ta vzteklost tam je taky. Nejen to, bohužel nízké sebevědomí (kluk si nevěří např. při mluvení), zbrklost (kluk vyleze i přes zákaz na vysoký žebřík v TV) apod. Maminka je fajn a hodně spolu komunikujeme, doma zažívá občas náročné dny, občas to je s klukem fajn, má to jak na houpačce. Kluk je ale moje zlatíčko, je to od srdce hrozně hodný a extrémně citlivý chlapec, jen to ADHD ho ovlivňuje a sám říká, že prostě mu TO ujelo, ví o tom, ale neumí to patřičně ovládnout…

Co je důležité:
Pravidelný režim (prakticky až vojenský), tyto děti to potřebují jak sůl a týká se to i domácích prací!!! - nesmíte mu adhock dávat úkoly typu vyklid myčku, ale nastavit pravidlo, úterý a čtvrtek mezi 17-19 večer uklízíš myčku, pokud je v ní umyté nádobí + dát grafický symbol na nějakou nástěnku (je potřeba jakoukoliv důležitou činnost takto konkretizovat, vizualizovat - třeba ten můj klučina ze třídy mě požádal, abych mu vyrobila do skříňky upozornění, že si má mobil z mikiny přendat do tašky - u nás ve škole je zakázaké s mobilem manipulovat a protože jej do školy nosil vždy v mikině, zapomněl si jej schovat v šatnách do aktovky, čímž pádem s mobilem pak manipuloval ve třídě a dětem něco ukazoval, porušoval tak školní řád a měl z toho poznámku, pak třídní dutku).
Dodržování pravidel Což podle popisu, např. dostane nějaký úkol od vás - děláte a chválím, že jste důsledná, málokdo to vydrží. Zkuste jen tu formu trochu změnit a zapojit do toho ten pravidelný režim, když má něco dělat. Pokud jsou činnosti, kde to nejde plánovat (např. plít záhon nejde celoročně a dokonce ani týdně), mějte „okénko“, kde je aktivita dle situace. Např. každé pondělí 15-16 budeš mít úkol podle aktuálních potřeba domácnosti - jednou to je plít záhon, pak to je hlídání sestřičky…
Minimalizace digitálních technologií (max. 1-2h denně včetně úkolů, které má řešit na PC v rámci školy, patří sem i dívání se na televizi!). Ten mozek dětí jede na 200%, neodpočívá, digitální technologie vše ještě zhoršují, protože mozek zaměstnávají neúměrně, přičemž tělo je v klidu a vlastně nemá se jak vybít. On-line hraní her bych hodně korigovala a nepovolovala střílečky a soutěžní hry. Vyčlenění kvůli nehraní on-line her bych se nebála, hry hraje jen výsek dětí.
Děti s ADHD potřebují pravidelný pitný režim- domluvte se ve škole, aby mu na začátku každé hodiny vyučující řekl, ať se napije. Já to tak dělám u celé třídy vždy na začátku hodiny právě proto, že někdo zapomíná a pak pije během hodiny… tomu svému klukovi ve třídě to říkam extra + mu připomínám a ptám se, zdali už jedl a když ne, odvelím ho od „hraní si s kluky“ na svačinu, protože vím (a on sám taky), že pak je nervozní, unavený, zdali už byl na WC (protože pak mi v hodině chce chodit na WC, což také nedovoluji)… a vše to je důsledek toho, že zapomíná, ten mozek jede na 200% a tříští pozornost tak, jak si to běžný člověk neumí představit.
Vztek - boxovací pytel a na ten zaměřit pozornost, když je vztek a chuť s něčím házet. Malé děti třeba mají upletného smajlíka, na kterého dupou… může to trochu pomoci, ale není to 100% řešení.

Na zrelaxování nervové soustavy se dá využít třeba technika TRE, využitelná je i u ADHD, ale u nás to moc není rozšířené, spíše v zahraničí viz. https://www.mireksedlak.cz/…t-vas-zivot/

Medikace - nevím, nemám na to jasný názor. Těch ADHD jsem zažila zatím poskrovnu. Ale pokud jsou stavy neúnosné, prakticky denodenně a omezují domácnost, školu, tak proč ne… dělá se to proto, aby dítě mohlo fungovat a zvládalo aspoň výsek denních činností. Je potřeba zvážit, co je pro mě jako matku lepší - řešit záchvay vzteku, skluz k depresím, snižování sebevědomí, rozbité věci, později i problémy ve škole (často tyto děti nemají stálé kamarády, protože jsou svými reakcemi pro jiné děti bohužel nepředvídatelné) NEBO vedlejší účinky léku.

Anonym z důvodu uvádění osobních údajů/zaměstnání.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
15.8.24 10:48
@Anonymní píše: Více

Mám děti zamedikované celodenně. Je to to nejlepší, co jsem pro své děti mohla udělat. Netrápí se nezvladatelnou hyperaktivitou a dobře fungují. Co se týká čůrání v hodině, tak jsem ráda, že naše děti mají výjimku, jinak se ve škole počůrají. Netrvám na striktních pravidlech, příkazech, zákazech, ale mantinely máme a funguje nám to.

• Citovat
  • Upravit
12.10.25 19:39

Mame to vše uplně stejně ale uplně vše co jste napsala jakobych videla nas, syn 10 let naše dcera 4m, to co se deje u otce a co dela syn uplne vše, mam chuť to vzdat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí