Nezvládám bydlení v paneláku

Napsat příspěvek
Velikost písma:
194
22.5.18 23:50
@Anonymní píše: Žiju v bytě celý dosavadní život. Řekla bych, že ještě před 10 lety mi bydlení v paneláku nevadilo, nebo jsem to nějak neřešila. Byla jsem pořád někde, studovala, trávila většinu času mimo. Pak jsem se přestěhovala k příteli, nyní již manželovi. Tam to začalo být jiné, v té době už jsem chodila do práce, která byla psychicky náročná a vyčerpávající. Měli jsme nepřizpůsobivé sousedy, nezvládala jsem to. Odstěhovali jsme se asi před sedmi lety do stávajícího bytu v paneláku. Chvíli to bylo dobré, pak u sousedů začala jedna dospívající pouštět nahlas hudbu. Řešili jsme to s ní, moc to nepomáhalo, naštěstí se začas odstěhovala. Následně ale do bytu pod námi se přistehovala rodina, hluční, neotesaní, neohleduplní lidi, kteří hučeli do dvou rána, opakovaně. Opět jsme to řešili, stálo nás to mnoho sil, došlo k určitému zlepšení, ale já už byla psychicky vyřízená. Rodina tu bydlela čtyři roky. Ještě během té doby zase jiní sousedé pronajali byt skupince mladých existencí, kteří obtěžovali hudbou a jiným kraválem stále dokola. Zdá se, že po roce tu snad již nejsou, asi tři týdny je od nich klid. Ale kdo ví…Tím se dostávám k věci. Trpím úzkostmi z toho, kdo zde zase jako další bude bydlet. Myslím ten byt po mladících, ale hlavně teď byt pod námi. Ty stavy jsou hrozné, nevím, jak to vysvětlit. Jsem už rok doma, máme miminko. Necítím se v našem bytě vůbec dobře. Každý den přetrpím, je mi zle, trochu se to zlepší, když přijde manžel z práce. Samozřejmě chodím s mimčem ven, ale nemůžu tam být pořád. Vadí mi zvuky, hlasy, dělá mi zle, když slyším sousedy, když nemám klid. Deptá mě myšlenka, že pod námi budou bydlet zase nějací hluční neslušní nevychovaní lidi. Mám pocit, že to dlouho nevydržím. Manžel ví, co prožívám. Chceme to nějak řešit, pořídit domek, ale možnosti jsou omezené kvůli práci, financím, taky najít ten správný dům, hlavně na správném místě. Ani nevím, co čekám, že mi tu někdo napíše. Potřebovala jsem se vypsat. Máte na to prosím nějakou radu, jak přežít? Nevěřila bych, že mě to může takto psychicky dostat. Cítím se jako v pasti. Dnes mě přepadla úplná panika. Chci si mateřskou užívat, ale kvůli tomu bydlení trpím…

Ahoj - já bych doporučila zkusit se podívat na byty ve viladomě. Tedy takový byt, kde je v domě třeba jenom 4-6 bytů, kus zahrádky, cihlové stavby. Mně to přijde super kompromis mezi bydlením ve městě (všechno blízko) a bydlením v domečku někde na vesnici. Když se podaří najít lokalitu, je to super - a ceny nebývají nějaké moc vyšší, než běžné byty. Případně jestli teď bydlíte v nájmu, zkuste najít nájem v jiném bytě (třeba tkovém jak zmiňuji) a uvidíte, co vám vyhovuje. Jestlije byt váš, je možnost ho pronajmout a sami zkusit jít bydlet jinam do nájmu.- a pak uvidítě, co vyhovuje. Zní to možná neprakticky, ale já také zažila život v paneláku, kde bylo vše slyšet /i tekoucí voda od sousedů) a nedala jsem to dlouhodobě. Teď jsme sice v bytě, ale je to co se hluku týče lepší a super lokalita. Zase řešíme, že je byt malý (máme 2 děti) - ale tak to se dá pořešit vhodnou rekonstrukcí aspoň pocitově…nafouknout to nenafoukneme. Na domeček v blízkosti Prahy s dobrou dostupností nemáme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26870
23.5.18 05:22
@Anonymní píše:
@catherine100 I náš byt byl zpočátku klidný, vysvobodilo mě to z předchozího, pak to začalo. Vím, že i bydlení v domě nemusí být úplně růžové. Ale aspoň ty sousedy nebudu mít hned za tenkou zdí nebo pod podlahou… Poslední čas uvažuju, proč se mi tohle pořád dokola děje, opakovaně takoví sousedé. My jsme úplně normální lidi. Kamarádky jsou spokojené u v panelácích, žádný problémový soused, a já už 10 let umírám. Zakl.

Podle me tobe nevadi HLUCNI SOUSEDE, tobe vadi SOUSEDE. Mozna nekde na samote u lesa by ti bylo fajn. Protoze kdekoli ve meste i na vesnici budes mit sousedy. I kdyz budes bydlet v domku se zahradou, tak ti budou vadit sousede z vedlejsiho domu, ze jsou na zahrade. Bude ti vadit, ze v lete griluji, ze k nim prisla navsteva, steka pes, kdakaji slepice apod.
Mas zrejme nejake trauma z drivejsi doby. Dokud neodstranis pricinu sveho problemu, nevyresis problem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Verun83
23.5.18 05:47

Pronajmete si dum. A tohle jste meli resit zavcasu, ne az ted s ditetem, myslim kvuli financim.

• Citovat
  • Upravit
30971
23.5.18 06:03

Tak ten klid v dome zavisi na lokalite. Nevim, odkud presne jsi, ale na kraji Prahy v nove vystavbe te nikdo slepicemi trapit nebude. Jasne, v lete pri otevrenych oknech te mohou rusit pobihajici deti radici v bazenu, grilujici sousede apod., ale to je jiz o netoleranci. Take v nove vystavbe budes mit jinou socialni skupinu nez v pronajatych bytech panelovych domu ci na opravdove vesnici. Sama jsem za dum nesmirne rada prave z duvodu minimalizace sousedu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.5.18 06:03

Prožívala jsem to samé, po přiznání sousedky, že nám to peklo dělá schválně - ale co jsme jí provedli, to už neřekla - jsem skončila s úzkostnou poruchou na AD. Pomohlo až přestěhování do vysněného mini domečku. Po 3 měsících jsem byla bez prášků. Ano, vedle mají kohouta magora, co kokrhá i od dvou hodin od rána, ale ten to naschvál nedělá. Holt je to „blbej pták“. Lepší než blbí lidi. :roll: Jo a v cihle jsme bydleli v době, kdy se nám stavěl dům a bylo tam slyšet spadnutí špendlíku. Ale tam byli super sousedi, tak se to dalo přežít.

• Citovat
  • Upravit
85397
23.5.18 06:07
@sladke-mameni píše:
@luccifera S malým dítětem nemůžeš mít špunty do uší…

Muze, spim s nimi od narozeni pres 3 roky, mela jsem i v porodnici. Dite slysim, kazdy uprdnuti slyset nemusim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
23.5.18 06:33
@blumen píše:
Muze, spim s nimi od narozeni pres 3 roky, mela jsem i v porodnici. Dite slysim, kazdy uprdnuti slyset nemusim.

Ja taky s nimi spim, protoze muj muz chrape. Jeho neslysim a decka zaregistruji okamzite kazdy zvuk a to uz davno spi kazdy ve svem pokoji 4r.
I kdyz byli mimina, tak jsem pouzivala spunty do usi, proste fungovalo podvedomi. Muze jsem neslysela a deti ano. Pouzivam je 14 roku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21311
23.5.18 06:46

Ten dům nemusíte kupovat ;) daji se najít moc hezké k pronajmu. Pripadne jsem jeden čas bydlela v bytě v cihlové bytovce, poslední patro, a to byl taky klídek. V paneláku jsem vyrostla a vypadla z nej hned, jak to šlo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4367
23.5.18 06:54

Podle mě nebude příčina v obtěžujících sousedech. Nečetla jsem celou diskuzi, ale měla bys hledat v sobě důvod, proč v tobě hluk a podobné způsobují úzkosti. To, že se přestěhuješ do relativně tichého bytu nevyřeší problém, ten se může projevit i jinde-třeba na veřejnosti, kde se shlukuje víc lidí nebo ti začne vadit i běžný život - na ulici, v obchodě…
Zkus najít příčinu a vyřešit původ toho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.5.18 07:08
@Anonymní píše:
A jak to snáší dítě ten kravál? I z toho mám do budoucna strach, až bude větší, aby to nevnímala jako já, aby se nebála, mohla přes den i v noci klidně spát. Už tak je starost o miminko náročná a to bydlení ze mě dělá psychickou trosku. Před malou jsem celý den jako " v pohodě", aby byla spokojená, ale uvnitř jsem v neskutečném napětí. Taky nechci při prodeji finančně tratit. Na dům ani nemáme, museli bychom si půjčit…

Když řádí, tak se dítě bojí a brečí, ale to jsou i ostatní vlastníci ve dveřích, stojíme na chodbách, lidi venku na ulici stojí a dívají se jí do okna. Už to jednou vypadalo, že snad vyskočí z okna a musím říct, že asi nebudu jediná, komu by se ulevilo. Její matka na ní sama volala policajty, dítě jí sebrala sociálka. Nechala jsem jí před několika lety zavřít na psychiatrii, asi tři roky byl klid, byt prázdný a když jsem jednoho dne zahlídla otevřená okna a došlo mi, že je zpět, myslela jsem, že to nezvládnu. Už neřádí jako tenkrát, ale občas si zařve a vyleje kýbl sprostných nadávek. Strašně mě to deptá, že člověk je pořád v pozoru kdy zase začne. Jinak mi sousedi nevadí, je tu taky všechno slyšet, prostě panelák, ale v pohodě bych to přežila do doby než si postavíme, nicméně tohle individuum pod náma je hodně za hranicí snesitelnosti. Byt jsem milovala, žijeme si v něm jinak královsky, za rekonstrukci a vybavení jsem dala to, za co by mohl být pozemek, ale to jsem ještě žila sama :roll:
Takže pořád hledáme pozemek a pak holt hypotéka jako většina a snad rozumný klid.

• Citovat
  • Upravit
2067
23.5.18 07:53

Tak asi neni panelak jako panelak. Ja bydlim v panelaku vice jak 40 let a nikdy jsme nic od sousedu neslyseli. A nejak se mi ani nechce verit, ze fakt nekdo slysi otevirani skrine, nebo kazde slovo rozhovoru od sousedu :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30556
23.5.18 08:21

@Cuddy to by ses divila, zrovna teď jsem někde tady u nás zaslechla že v jedné „moderni“ vsi, sepisuji petici, aby si nesměli lidí pořizovat zvířata typu slepice, kozy, ovce :mrgreen:
Nejake krasavy se přestěhovaly z města a prý je to obtěžuje, protože zas je dost lidí co jdou z města a touží po takové haveti :mrgreen: a je jim jedno že je to milionarska část :mrgreen:

Musím zjistit jak to dopadlo, celkem mě to pobavilo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26870
23.5.18 08:21

@srpen89 Z panelaku si to taky nijak nevybavuji. Ted bydlime v radovem domku a slysim, jak sousede chodi po schodech nebo si napousteji vodu a koupou se ve vane (sousedime koupelnama).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
K92
2035
23.5.18 08:38

Už mám za sebou také nespočet stěhování a bydlení v podnájmech a musím říct, že hluk dělá s psychikou opravdu hodně. Popíšu naše nejhorší bydlení, vydrželi jsme tam s partnerem 1,5 roku. Stěhovali jsme se psychicky vydeptaní, rozhádaní… v novém tichém bytě jsme si pak připadali jako v ráji a nevadilo nám, že jsme si připlatili.
Bydleli jsme v Praze v činžáku z 50. let, cihla. Přes zeď naší ložnice byla kuchyň sousedů, kde trávili veškerý svůj volný čas. Paní v důchodu cca 75 let a její postižený syn po DMO, 50 let. On IQ 70, špatně mluvil a hodně hulákal, protože ona špatně slyšela. Čím on víc hulákal, tím víc ona zesilovala TV a tím víc on hulákal. Ona si pustila ve 2 ráno televizi na plný koule, on vstával po čtvrté do práce V tu dobu začaly největší hádky. On vstávat nechtěl, ona mu řekla, že do práce musí a už to jelo… Hádky tam byly neustále… nejčastěji se dohadovali proto, že snědl všechen salám. :nevim:. Bylo to peklo, kdo nezažije, nepochopí. Bylo mi jich líto, ale já se potřebovala učit do školy a partner se potřeboval vyspat do práce… Hluční byli ve dne v noci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1226
23.5.18 08:52

Já jsem asi divná, ale víc mi vyhovuje bydlení v paneláku. Taky jsem si užila své se sousedkou, která se zbláznila a pouštěla si od 2-6h do rána dechovky na plný koule :roll: od Bohnic mě zachránily špunty do uší, nebo když soused pronajal byt nad námi technařům, pak zase nezdolnému kutilovi, který si z 1+1 chtěl udělat superbejvák :lol: :roll:

Ale pořád se tady žije lépe než u tchýně, která má velký dům a jakmile se rozjaří, tak jsou slyšet pořád od 5h od rána sekačky, pak zase kohouti, o psech nemluvě, v létě řvou lidi u bazénů, dělají grilling parties až do rána :lol:

U nás lidi vypadnou ráno do práce a je tady klid až do večera…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí