Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojte, chcem sa len spytat, ci ste nektora nemala nieco podobne. Posielam obrazok testov, testujem od 9dpo (musim, kvoli liekom), dnes je 17dpo, MS meska 4 dni.
S doktorom sme dohodnuti, ze ked budem mat pozitivne testy mam prist na krv, kvoli tym liekom. Vcera som bola na krv beta hcg- vysledok 0,68. Nie je to malo to ake silne mam testy?
To je vskutku divné. Nemohli v laboratoři udělat chybu? Zašla bych na krev znovu třeba za 2 dny.
@Veverka X píše: Více
Ano, taky mi to přijde divné, tolik pozitivních testů, meškání MS, krev negativní - jak píše Veverka X, to snad musí být chyba a zašla bych taky znovu.. Držím pěsti ![]()
Vůbec mě nenapadá, co jiného než laboratorní chyba by to mohla být. Může se stát, že je zvýšené hCG (tj. i pozitivní test), ale žena není těhotná. Aby bylo hCG v moči, ale ne v krvi, to se mi zdá nemožné. ![]()
… Takové čárky už by byly i na Mamatest hardcore. ![]()
Zapomněla jsem se zeptat, jestli to nějak komentoval doktor?
@RomanaKovik píše: Více
Tohle fakt vypadá zvláštně – tvoje těhotenské testy jsou už podle fotky dost silně pozitivní (druhá čárka je jasně vidět celý týden). Přitom krevní výsledky na HCG (0,68) jsou strašně nízké, skoro jako bys byla před začátkem těhotenství.
Co se může dít:
Někdy testy z moči reagují citlivěji – zachytí hCG dřív, než se objeví v krvi ve vyšší koncentraci.
Může jít o chybu v laboratoři – extrémně vzácné, ale stává se, hlavně při špatné manipulaci se vzorkem.
Pokud bereš podporující hormony (jako Pregnyl), mohou testy ukazovat falešně pozitivně, když tělo ještě produkuje zbytky hCG.
Zdravotně: Určitě zajdi znova na krev, klidně za dva dny. Hladina hCG by měla růst – pokud ne, pravděpodobně nejde o prosperující těhotenství. Ale při takhle výrazných testech má smysl ještě něco počkat nebo zopakovat rozbor.
Hodně holek v diskuzích podobné případy řeší a většina nakonec radí vydržet a zopakovat test za pár dní, případně i jinou laboratoř nebo konzultaci s gynekologem. Držím palce, ať to dobře dopadne! ![]()
@gabi984 píše: Více
Ale hCG se do moči dostane právě z krve. Pokud tělo produkuje hCG a hCG je v moči, musí být i v krvi a do té krve se odněkud muselo dostat. Není možné, aby bylo v moči, ale ne v krvi.
Hladina cca 0-5 jednotek je fyziologická hodnota, kterou může mít prakticky kdokoliv. Zvýšenou hodnotu / pozitivní test můžou způsobit léky, cysty, některé nádory apod., ale tohle nějak nedává smysl.
Mě napadlo, jestli (ovulační) LH hormon nemůže způsobit pozitivní test. Je podobný hCG, ale mám dojem, že jsem četla, že hCG může způsobit pozitivní LH test, ale ne naopak. ![]()
Tohle by mě fakt zajímalo, co je.
Doufám, že opravdu laboratorní chyba. ![]()
Nemá laboratoř nějak prapodivně nastavené jednotky? Nedali ti do rukou výsledky, ze bys nám to sem poslala?
@RomanaKovik Přijde mi to jako chyba v laborce, i když je málo pravděpodobná, stát se může. I mě se stala jednou. Zkus zajít znovu na krev. Držím palce.
@Bellamia Výsledky bohužiaľ nemám, doktor mi ich povedal telefonicky. Trochu som googlila a vraj niektorí využívajú U/ml namiesto mlU/ml, ale aj v tom prípade mám hodnoty nízke. Úprimne, dosť ma to prekvapilo. Pri takýchto silných testoch som čakala iné výsledky, aj keď MS mešká len 4dni..
Ahojte, dnes som bola na testoch ako samoplatca, HCG je takmer 26.000 (6+2tt)
@RomanaKovik píše: Více
Gratuluju!
Tak to byla opravdu chyba někde v laborce, nebo doktor řekl špatné číslo. ![]()