Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj Gothic,
je to Vám závidím,takhle se vyspinkat,ale moc Ti to přeju.já si myslela,jak si Niki pospí,když jsem měli takový divný den včera a žádná změna.Teda vlastně jo,usnula úplně už asi únavou v jídelní židličce při kaši v 18,40,tak jsem jí jen ve spánku převlíkla do pyžámka a ani se neprobrala,pak jsem si schrupli do půlnoci-to si vypila mlíčko a no pak to začlo.
A ráno,že by si třeba pospala???Ne už od 7h zas v plné polní,ajajaj.
Taky se uklidňuju,že hlavní je,že je zdravá a toto je jen přechodné období,ale už by mohlo končit!
Ahoj.Naďa
Jé, Naďo, to je mi moc líto - znám to, a ještě když ti není dobře
Já se vždycky taky v noci utěšuju, že když nespí v noci, tak si aspoň přispí ráno - a jako naschvál se taky rozkouká třeba v sedm, oči dokořán, čilá jako rybička a já zatím v mrákotách
Určitě to přejde, neboj, u nás vždycky po pár blbých nocích přijde většinou nějaká lepší a třeba potom spí i přes den - asi je z toho sama unavená.
Mě někdy připadá, že už snad skoro Bea zkouší zrušit ten polední spánek - většinou už spí později, tak kolem druhé (a maximálně hodinku), včera usnula až ve 4 a večer samozřejmě potom až před 22). Už se jí povedl jeden víkend být oba dny vzhůru od 8 ráno do 7-8 večer a byla překvapivě v pohodě (zato já mrtvá) - ale noci nebyly lepší, myslela jsem, že bude úplně unavená a bylo to jako vždycky ![]()
Gothic, moc gratuluju! Ale ta věta s tím že se ti to jen ukáže, abyses namlsala, je úplně přesná - já to říkám taky
Vždycky jsem celá natěšená, že to je konečně ten obrat - a ono je to jen tak - možná abychom si aspoň občas odpočinuly ![]()
Mějte se, ať je líp!
Papa
Kaa
Ahoj holky,
tak jak už jsem tady psala, tak i nás trápí/trápily
noční pauzičky a to už od 9-ti měs.
Po úterní noci, kdy se mi Áďa ve 2hod. totálně probral a 3hoďky trénoval nožky poskakováním v postýlce
a místo toho, abych byla ráda jak je pohybově nadaný
, já byla na pokraji nervového zhroucení, jsem náhodně na miminku objevila diskuzi Sedalia-homeopatika na lehké poruchy spánku. Vyzkoušela jsem je a světe div se, hned první noc se mi probral až ve 3hod., napil se mlíčka a chrupal až do 7,30 což u nás nikdy nebylo. Tato noc byla stejná. Nevím jestli pomohly ty homeopatika (bude je užívat ještě 8 dní) nebo se malý nade mnou slitoval, ale každopádně to bylo moooc příjemné a budu doufat, že takových nocí bude víc. To samé přeji i vám, Tery.
Kaa,tak to máme stejný čísla.Niki včera taky byla naprosto čerstvá jako rybka a v noci bylo točo.Taky jsem si naivně myslela,že bude spát jako špalek,ale žádná změna k lepšímu,no včera snad i k horšímu.Ale už je mi líp a budu to snad i zvládat dneska líp.Kdyby mi tak chtěla zas udělat překvápko,jak spinká hodná holčička.
Dělali jsme si ráno s manžou srandu,že jí dám v noci do mlíka Rohypnol.
Já se taky vždycky namlsám té „klidné noci“ a pak když zas máme standart,tak jsem z toho vyřízená.
Tery,já Ti nevím s těma homeopatiky…ještě jsem teda nestudvala tu diskuzi,ale nechce se mi do ní cpát nějaké oblbováky,ale nastuduju to.Mělo by to být přírodní a jak píšeš jen na krátkou dobu viď?Člověk už se chytá všeho.
Děkuju za tip.
Přeju Vám všem klidnou a dlouhou noc se spícími zlatíčky.
Papa Naďa
Baby, tak ako u vas?? co mate nove??
Dufam, ze dobre. Nerada by som „provokovala“, ak mate krusne noci, idem sa len podelit o radost, ze u nas sa to asi vazne zlepsuje!!!
Posledne noci to vyzera tak, ze ide spat o 20,00 zobudi sa okolo 1,00 +/- a potom spi s muzom casto az do rana!!! Bez kojenia!! To keby mi niekto tvrdil pred nedavnom, tak si tukam na celo, ze nie je normalny, ze to u nas nehrozi!!
Uz som sa vazne zmierila s tym, ze budeme hadam do 3 rokov proste v noci vstavat a zrazu toto!!
Chcem sa skusit podelit so skusenostou, co to podla mna sposobilo.
Ale mozno som vedla ako jedla a je to len o tom, ze do toho proste „dorastol“ Mozno je to nahoda, Kamoske presne v tomto veku zacal presne rovnako spavat syn, ktory sa jej budil kazde 2-3h. ![]()
No co sme zmenili. Zacala som cez den kojit na poziadanie (pred tym som mu to cielene obmedzovala s tym, ze potom zje viac jedla a bude lepsie spat v noci) chyba!! asi mu to kojenie chybalo, zablokoval sa a jedol este menej ako ked ho kojim teraz podla potreby.
dalej ta deka, co som spominala.
Spava s nim muz v jednej posteli, menime sa uprostred noci. Maly pri nom spi o 100% lepsie. ZO zaciatku to tak nebolo a budil sa na kojenie. Ja som nakojila a odisla. Ked plakal, tak ho muz pritulil a ulozil vedla seba a hladkal. Zabralo a zaspali (neplakal ani 2 minuty) A to skor ked som odisla pre muza, tu dobu, co tam bol sam.
No a na co som prisla. Ja som ho vzdy po nakojeni dala do postielky, pohladkala a odisla. Casto zacal plakat a musel ho prist ukludnit muz. Nechapala som preco
myslela som si, ze je to tym, ze je s nim menej a maly si vyzaduje ocka. No a omyl
Vypozorovala som, ze potrebuje po nakojeni, ked si ho tak minutku potulim na rukach, kolisam a spievam mu. Potom sa sam zacne mykat, to viem, ze chce do postielky a potom tam sam zaspinka. Nevola nas!! Proste sa asi potrebuje pred spanim „rozlucit“. No a stale sa tie intervaly predlzuju, sice vcera som kojila 2× ale bolelo ho brusko, strasne sa rano pokakal. Zacal aj o nieco lepsie bastit tym, ze sa nedopija v noci.
Ani neviete, aka som stastna!! Dufam, ze sa to zlepsuje aj u vas, raz musi!!! Ja som dokonca zistila, ze mu rastie zub a vtedy sa vzdy budil a teraz nic!!!
baby myslite, ze sa este tesim predcasne???
trva to asi tyzden. Myslite, ze este aj v tomto veku sa to moze zase pokaslat „natrvalo“?? je mi jasne, ze budu chvile, kedy sa budit bude viac, ale nejak dufam, ze bude stale menej a menej tych zlych noci!!
Myslite, ze som moc naivna???
Ahoj Gothic,
to je skvělé,že se to u Vás takhle krásně uklidnilo.
Valerik je rozumný chlapík ![]()
No u nás je situace asi taková…Niki stále v noci vyváděla jak splašená,takže je už týden celou noc v postýlce,usínala tam vždycky a ukázkově,s tím problímy nemáme.No a já vysledovala,že ikdyž se v noci vzbudí,tak jak mě nemá u sebe,necítí mámu,tak třeba jen tak 10 minut si tam povídá,v postýlce nemá žádný hračky,aby jí to nerozptylovalo a ono jí to brzy přestaně bavit a lehne si a spí dál.Vůbec na ní ani nepromluvím,ale jsem vzhůru,prostě už mám tak citlivé uši,že mě probudí každé šustnutí v postýlce.Ale,má to svá pozitiva,Niki má v postýlce svůj prostor,různě se stále přetáčí a i já se mnohem lépe vyspím.Ráno,když si ji vezmu k sobě,hned vidím,co by se v noci odehrávalo,protože ihned leze všude,vteřinu neposedí na zadku.Jsem za to vděčá,ikdyž se i po ní v posteli stýská.Hrozně se mi líbilo,když trvdě spinkala a já se k ní tak pěkně přitulila.V bdělém stavu je to jaksi nemožné ![]()
Musím tedy potvrdit,co jsi napsala sem,že děti mnohem lépe a rychleji usnou a spinkají bez maminky.
Tak nám přeju,aby nám to vydrželo a myslím,že je to obrat k lepšímu,že jo?No ikdyž s těma našema prckama člověk nikdy neví
![]()
Moc Vás zdraváme a ahoj Naďa
Ahoj holky,
moc blahopřeju k lepším nocím! U nás je to taky trošku lepší, Bee se vyklubala další stolička, tak teď aspoň v noci nekňourá, ale stále jsme na několika nočních kojeních. Dokonce se naučila říkat MAMI - a v noci na mě volá mami, mami, hamiiii! (asi tuší, že mě to dojímá a mlíko neodepřu
) A spí stále s námi, ale zrovna jsem si říkala, že bych zase mohla zkusit, jestli by to nezvládla v postýlce, když už ji ty zuby očividně tak netrápí … Naďo, to znám - taky spím mnohem pohodlněji bez Beatky, ale když spinká a klidně oddechuje a můžu jí zavrtat nos do vlásků
… je tak úžasná.
Gothic, super změna! a doufám potvrzení mé teorie, že většina věcí se časem prostě vyřeší sama a bezbolestně … snad to u nás bude časem taky tak. A i kdyby se to náhodou ještě otočilo, tak dobrá každá noc, kdy si odpočineš, že …
A na tom neomezování kojení přes den něco bude, já jsem to taky zkoušela přes den redukovat (aby líp jedla, haha) - a ono to fungovalo taky spíš naopak, teď ji kojím taky skoro kdy chce a jí dobře. Na noci zatím žádný výrazný vliv, ale snad to taky přijde …
Mějte se moc hezky a dobrou noc ![]()
Kaa
Nikoleta, Kaa, tak som rada, ze aj u vas sa spinkanie pohlo lepsim smerom
uz by sme si zasluzili!!
Nikoleta, je super, ze to Niki zvlada takto pekne bez nejakych nocnych scen, to je sikovna holcicka ![]()
Tiez som milovala si ho v noci tulit, citit to male telicko a rano sa vedla neho budit. Tak teraz si maly uziva ocka, krasne spolu hajaju ![]()
ja chodim kojit (posledne dni 2×) a rano si maly pride sam pre mliecko ![]()
Kaa-tak tak, tiez som vazne dospela k tomu, ze treba nechat veci plynut a snad sa nejak vyvinu
som rada, ze si mi potvrdila to s tym obmedzovanim kojenia, uz som sa bala, ze sme nejaky exoti zase. Na kazde dieta to funguje, len na Lericka nie
Teraz spava celkom pekne, ale zase bojkotuje jedlo, tak cakam, kedy zase zacne vystrajat ![]()
Prve nocne budenie sa nam posunulo, vydrzi 4h bez kojenia. (pred tym max 3). No a mozno, ze on ani pred tym tolko necical v noci, ale mne sa to tak mozno zdalo. teraz, ked chodim za nim do inej izby celu noc, vzdy pozriem na hodinky a viem na com som
Ja som sa vzdy pokusala natahovat ten prvy interval co najviac a pritom som zistila, ze on daleko viac vie vydrzat od toho prveho, alebo druheho kojenia do rana ![]()
Kaa-Bea musi byt na zjedenie ked krici to mami hamiiii
Lericek zase spi a septa zo spanku tssss, tssss to su „ciciky“, to bolo hadam prve slovo, ktore sa naucil, je jasne, kde ma priority
Raz mi normalne uprostred noci, ked som mu nechcela dat pit, vysvetloval tou svojou hatmatilkou, ze on tsss surne potrebuje
, tomu sa fakt neda odolat ![]()
Snad sa teda dockame, ze zacnu zlaticka spinkat, prajem nam to vsetkym ![]()
Gothic ![]()
to je skvělé, že ti Valerik v noci něco vysvětluje, to bych chtěla zažít - Bea si řekne o mlíko a když nejsem dost rychlá nebo se ji snažím uspat jinak, tak mi několikrát zopakuje HAM! a pak se naštve a začne brečet …
S tím jídlem - my jsme se s tím taky hodně natrápili, teď je to mnohem lepší než dřív. Nevím jestli se to prostě jen samo časem zlepšilo, pořád jsem zkoušela všechno možné, ale myslím, že u nás možná pomohlo:
papa, mějste se pěkně
Kaa
Kaa, jasne, ze sa nezlobim, naopak som rada
Ja uz sa asi pol roka chystam zalozit diskusiu na temu nejedenie, ale nejak jednak nemam odvahu a jednak je to tak, ze ked uz sa chystam, tak zacne papat.
Tie kusky jedla sme skusali u rodicov, aj sme mu to trocha ochutili, kusocek masla, stipka soli a vyvarit tam troska cesnak a aspon, ze pochopil, ze sa to da papat a krmil sa tym. No zjedol asi kusok zemiaku, kusok mrkvi, kusok masa, kusok kelu a to bolo vsetko, ale aspon daco. On totiz, ked mu nieco dam do ruky, tak to okamzite zahodi a uteka od toho prec
Jedine co papa sam je rozok. A fakt ma teraz tendencie papat sam aj lyzickou aj pit sam z poharika. No ale nevie si to trafit do pusy, len to vyhadzuje a tu misku vysypa na zem ![]()
Beatka to nerobi?? aku mate tu misku, s pricuckou?? my sme uz mali aj taku, ale tu vytrhol tiez ![]()
Dnes v noci sa uz budil 3×, lebo cely den nic nejedol akurat jogurt rano a to bolo vsetko. ![]()
Nenaje sa inde ako doma pred TV s 200 hrackami, aby sa zabavil, inak je pre neho jedlo strata casu. ![]()
Fakt su to hrozne stresy s nim, ked sa s tym clovek prple a on len zbada lyzicku, ani neochutna a chyti hysak, place, kruti hlavou, ze ne ne ne, ze nechce papat.
no fakt sila.
Ja ho nenutim jest vela, ale to, co nema rad, ale ked to ani neochutna a viem ze uz povedzme 3-4h nejedol a musi mat hlad, tak chcem dosiahnut aby zjedol aspon par lyziciek:-( ach jaj, snad sa aj toto zmeni, lebo minule uz som to musela ist rozdychat na balkon, inak by som ho asi pretrhla.
To nejedenie ma trapi este viac ako to nocne budenie.
No tak som sa tu aspon vykeceala mimo temy o nasich stresoch s jedlom
tak snad mi bude odpustene
Dnes sa chystam varit (inak bastil predsnidavky) a som zvedava, aky to bude mat efekt.
Este raz dik za rady, vyskusame ![]()
Ahoj Gothic a Kaa,
to je teda docela sranda,jak máme podobné dětičky,my máme taky nežravku…
Je to někdy na hlavu,já vařím jak vzteklá a madam prostě jíst nebude.Mezi jídli musí být alespoň 3-4hodninová pauza,po mých pokusech o kratší dobu,jsem se stejně setkala jen s odporem a vztekáním.Takže už to prostě zas moc neprožívám.Jen se bojím,jestli těch max.5 jídel denně i s kaší není málo.Snad ne.Taky jako Beatka musí mít plné ruce,takže též máme 3 lžičky,ona se šťourá v jídle sama,ale většina pokusů o samostatné jídlo nedopadá dobře,tak jí krmím 3 lžičkou já.
A co vařím? Niki zas má nejradši pořád ty mixovaný blafíky se zeleninou.Takže vařím zeleninu co mám po ruce,do toho ovesné vločky,jáhly,těstoviny a maso,mixujem na polohrubo.o nějakém jídle kousků se nám ani nesní.Třeba,když jsem jí zkoušela dát upravené dospělácké jídlo(nekořeněné,jen bylinky-těstoviny s omáčkou),tak to samo plivala,že to nebude.Blafíky vím,že sní všechno a snad je tam i nějaký ten vitamín.Te´d jsem si nakoupila po delší době nějaké skleničky od Hami,tak budem experimentovat.Jsem z našeho jídla někdy fakt zoufalá.Když vidím kámošky holčičku(13m),to je chodící kontejner.Jí neustále,nevydrží bez jídla víc jak 2 hodiny a slupne vše co je v mističce.Já na to koukala s otevřenou pusou.Pak oni koukali na naší nežravku taky tak.
Niki zas není hubená,v roce měla jen 8.90kg,teď skoro v 18m něco málo pod 11kg.
tak holky,klidně pište další zlepšováky,snad nám ty dětičky budou pěkně papat i spinkat.
pa Naďa
Jé, to je dobrý, my si fakt můžem založit klub maminek od dětí co nejí a nespí
, to jsme se teda sešly …
Gothic, ono se s tím asi moc dělat nedá, jen to pořád zkoušet - já z toho byla taky nešťastná, pořád jsem vymýšlela, co by jí chutnalo, sháněla biozeleninu, vyvářela a Bea po druhé lžičce zdrhala ze židličky, kroutila se, brečela, rozhazovala jídlo kolem - nebo se v tom aspoň patlala, jednou si vyklopila misku na hlavu
Taky jsem kolikrát měla chuť hodit tu misku na zem, lehnout si do toho jako ona a brečet
Vždycky jsme skončily u kojení a říkala jsem si, kdybych se na to vykašlala a nakojila ji rovnou, tak mám čistou kuchyň, čisté dítě a ušetřený čas a nervy. Nakonec začala jíst skoro ze dne na den - bylo to právě někdy kolem 15 měsíců, tak vás třeba ten zlom zrovna čeká ![]()
Misku máme úplně obyčejnou, za pár korun - je to taková ta plastová s víčkem na uchovávání potravin, dobré je, že je nižší a obdélníková, tak se jí to jídlo dobře nabírá (zažene hrášek do kouta
a v pohodě nabere). Ještě předtím jedla docela dobře ovoce - ale zase jen sama kousky rukou.
Jo a taky jsme měly asi měsíc, kdy Bea nejedla nic z toho, co jsem vařila, ale vždycky snědla půl skleničky od Hippu - rýže s mrkví a krůtím masem (žádnou jinou, prostě jen tuhle). Nevím, co do toho dávají, ve složení nic jiného není - když jsem uvařila totéž já, tak to nechtěla ![]()
200 hraček a televizi taky známe
, my občas krmíme všechny hračky - nejdřív si kousne pejsek, pak méďa a pak Beatka … no, mateřská fantazie nezná hranic ![]()
Taky jsem to tu před pár měsíci řešila a holky psaly, že u plného stolu nikdo hlady neumře - a to je asi podstata, prostě se s tím zkusit moc netrápit, ono to přejde, jako všechno …
Tak se zatím mějte, přeju pevné nervy s vašimi nejedlíky
, pa
A ještě pro Naďu - máme dvojčata
Bea měla v roce taky 8,90 kg a v 15 měs. 9,50 - tak počítám, že v 18 měs. budeme taky tak na těch 11 kg ![]()
Kaa
je Kaa,fakt dvojčata,Niki měla v 15m 9,8kg.To je náhoda ![]()
jdem se trápit s jogurtem,papa a mějte se krásně.
Naďa