Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojte maminky,
chci se Vás zeptat,jak Vám spinkají Vaše zlatíčka ve věku +- 18m v noci.
Naše rošťanda do teď spinkala ukázkově.Kolem 19h spapala kašičku,pak koupačka a spinkat,ve 20h už většinou spinkala.Poslední tak měsíc je to u nás tak,že zavedený režim sce funguje,ale…Niki se vzbudí kolem 1-2hodiny ráno,já jí dám vypít svou dávku mlíčka a začne točo.Je rozdováděná,leze po mě.chce si povídat,směje se a řádí jako v pravý poledne.A to není na 30minut,ale i 2 hodiny.Pomooooc!!!
Když už je nejhůř,šoupnu jí do postýlky,tam se vypovídá a spí,ale ikdyž jí tam dám hned,stejně to trvá až 2hodky,než usne.Já se snažím být s ní vzůru,bojím se,že někam spadne,ale pak ráno teda vypadám jako po opici.Toto se opakuje skoro každou noc.
Spí s námi v posteli už dlouho,nikdy se to nestávalo a mám jí tam taky z důvodu takového,že se celou noc odkopává a kdybych jí neměla vedle sebe,spí celou noc odkopaná.Spací pytel už u nás nefunguje,hrozně se vzteká,když jí nejde se odkopat.
Tak doufám,že je to zas „jen přechodné období“ a zas se všichni vyspinkáme celou noc do růžova jako dřív.
Co Vaši prckové?
Díky Naďa
Me tohle delala dcera v roce. Vzbudila se kolem treti rano, dostala mliko a pak si delala soukromou party. Od 5 mesicu spinka sama v postylce, takze to kde ditko spinka na to zrejme vliv nema. Kdyz je manzel pryc, nechavam ji, at si v postylce tedy hraje, kdyz chce. Ja sice nespim, protoze se taky bojim, ale k sobe ji neberu.
Pokud je manzel doma, tak se nad ni slituje a hraje si s ni u nas v posteli.
U nas to bylo jen prechodne obdobi, ted uz zase spi celou noc.
Terik
Ahoj, už je dost velká, mohla by rozumět tomu, že když je tma, tak se hajá, nepovídá, neleze. Podpořila bych to tím, že bych jakkoliv nereagovala = aby s tebou „byla nuda“
Aby byla tma = aby si zase lehla a usnula.. až bude světlo, že zas bude čas na hry…
Nebo bych zkusila samostatné spaní… Holt víc přikrývek či více obléci overaly na tělo, aby nevadilo, když se odkope.. Zkusit širokou přikrývku, kterou zachytíš za matraci + zbude místo na „okopírování těla“ = bude přikrytá, budou se moci zvedat nohy, ale ne tak snadno odkopat..
Nám Eliška zatím spí v pytli, ale i když jsme pořizovali prodloužeou verzi, už je tip tip = musím to také řešit.. buď větším pytlem či zkusit již přikrývání dekou…
Četla jsem, že od cca 2 let se děti, když se v noci probudí chladem, instinktivně zahrabou pod deku, protože vědí, že tam je jim teplo… na realitu jsem ale fakt zvědavá…
Tak klidnému spaní zdar ![]()
E.
Ahojky, u nás je to úplně stejné a trvá to už od 9.měs.
Není to teda každý den, ale průměrně 3× do týdne. Malý dostane po večerníčku kašičku, jde hned spát, ale kolem 1-2h. nebo mezi 3-4h. se vzbudí a pokud ho hned dudlík neuspí, nastává u nás taky až dvou hodinová pauzička, při které se ho snažím uspat mlíčkem (někdy to zabere) nebo hrou kdo z koho tj. já ho uložím, dám dudlík a lehnu si, on vstane a začne poskakovat v postýlce. To trvá tak dlouho než ho to přestane bavit a usne. Snažím se co nejmíň na něj mluvit, nereagovat, neberu si ho do postele i když i to jsem už zkusila, ale bylo to ještě horší. Četla jsem, že dítě získá z mlíčka energii a navíc mu zaplní močový měchýř, který pak způsobí neklidný spánek. Zkusila jsem ho tedy uspat jinak než mlíčkem a je fakt, že jednu dobu to zabralo a druhou noc už prospal celou. Teď nás zase trápí zoubky, tak se začal budit v noci častěji a znovu začalo uspávání mlíčkem
. Navíc je to ranní ptáče, i po takových nocích se mi vzbudí mezi 5.30-6.30 a spát už ani náhodou
.
Každý večer usínám s hrůzou jaká bude zase noc a když už náhodou ji prospíme celou, ráno chrochtám blahem
a doufám, že se to konečně změní. Přeji hodně sil a dlouhé noci bez pauziček, Tery.
Ahoj,
Bea moc dobře nespí, jako malá byla zlatá, od 2 do 4-5 měsíců spala celou noc, potom se začala víc budit a vydrželo jí to až doteď. Budí se tak po 2-3 hodinách, někdy i častěji. S tím hraním v noci to taky zkouší, hlavně je teď nadšená z chůze, takže taky po půlnoci vstane, prohlásí ŤAPAT, ŤAPAT! a hrne se z postele
Pomáhá to, co psala Efina - dělám, že spím, nepovídám, nehraju - jen jí řeknu, že v noci se hajá, aby spinkala atd. a snažím se ji uspat - ale někdy to taky trvá ![]()
U nás je to akorát horší v tom, že ještě kojím, Bea jiné mléko nechce a v noci ji většinou uspím jen u prsa - což bych ráda už nějak odbourala, ale s čajem jsem zrovna před chvílí už poněkolikáté neuspěla, tak hladím, broukám, zpívám … a po půl hodině ji nakojím, protože nespí a brečí …
A spí s námi, postýlku už několik měsíců bojkotuje. Myslím, že kdyby uměla usínat sama, tak by asi spala trochu líp, ale bez pláče ji to asi nenaučím a to nevydržím - je mi jí líto (někdy se budí i kvůli zoubkům, někdy ji svědí ekzém) - tak zatím se snažím vydržet, ještě se nějak chvíli všichni u nás v posteli poskládáme a doufám, že jí to časem vysvětlím - snad! I když mě před časem varoval můj doktor, který má tříletou holčičku a spí všichni v jedné posteli - dcerka si večer nechá ve své postýlce v pokojíčku přečíst pohádku, potom vezme medvěda a řekne tak a jdeme spinkat - a přestěhuje se k rodičům ![]()
Přeju všem co nejdelší a nejklidnější noci ![]()
Kaa
Ahojky Kaa, mame tu uplne podobne s tym rozdielom ze Lericek zaspava sam a nema to ziadny efekt na budenie ![]()
A poznam zopar nekojenych deti, co su na tom tiez tak ako my.
ani odstavenie nepomohlo, akurat teraz sa vstava kvoli mliecku, caju, vodicke, alebo dudliku ![]()
To len tak na ukludnenie, nech si nevycitas, ze keby si ju neuspavala kojenim, tak by spala lepsie.
Skor si myslim, ze je to teperamentom a „lahsim“ spankom nasich prckov. ![]()
Bohuzial je urcite % deti na ktore nezaberie ziadna „zarucena metoda“ a my k nim asi patrime ![]()
Je to fakt narocne, ale co uz s nim, snad ho to jedneho dna prejde same. ![]()
maly spava polku noci v postielke, zaspava tam a aj tak sa stahuje neskor ku mne, lebo chodit do inej izby po pol hodine sa mi vazne nechce. ![]()
Takze u nas ani ina izba, ani nespanie s nami, nezarucilo spanie bez prebudenia.
ked sa budi len v 3h intervaloch a hned zaspi, tak sa rano tesim, aka bola super noc ![]()
Obcas ma aj tieto hracie manie, ale to ho tiez ignorujem on sa hra po tme na zemi, potom vylezie na postel a zalahne spat. dost casto ale spi nekludne a snazi sa zaspat, to vyzera tak, ze lozi po celej posteli a aj po mne az kym nezaspi ![]()
Prajem ti pevne nervy a vela sil ![]()
Gothic,
díky za uklidnění! Pobavilo mě, že když se Leri budí po 3 hod., tak je to super noc - u nás taky, už jsme si docela zvykly, co? Ani bych nevěřila, v jakých pozicích se dokážu vyspat, ať mám třeba Beatčiny nohy za hlavou, hlavně, že spí
A taky čekám, že to snad časem pomine - doufám, že se nepletu …
Kaa
Ahoj Holky,
děkuju za uklidnění a povzbuzení.Dneska to proběhlo bez pauzy,až jsem tomu nechtěla věřit.Jak jsem zvyklá být „na oko“ vzhůru,stejně jsem se dobře nevyspala.Niki má ještě k tomu rýmu,tak to stojí dohromady za nic.
A tomu nočnímu režimu…já Niki jen potichu říkám,že je noc a že všichni i zvířátka spinkají,tak si lehne,hned ale zas sedí a začne mi lézt po hlavě a chce dolů z potele.Nerozsvítím světlo,skoro na ní nemluvím,ale za to ona toho nakecá ažaž.
k usínání…to je u nás v naprostý pohodě.Je to teda trenink od malinka,ale Niki je vykoupaná,tak má ty oblíbený procedůry,pak se s námi rozloučí,zamává a řekne AHOJ,já zhasínám a usne-ve své postýlce.Pak ,když jdu spát,si jí přendám k sobě,abych jí měla pod kontrolou.No ale jsme si na ní tak zvykli,že nám v posteli chybí.
Tak snad dneska zas noc proběhne v klidu.
Ještě jednou díky Naďa a opička Niki
Ahoj, tak naše holčička-9 měs.budí se průběžně 3-5krát za noc tím,že se přetočí na břicho,zamotá se ve spac.pytli a začne řvát jako tur dokavaď ji nevyndám z postele a nepřiložím k prsu.Je to už doc.úmorné.Učím ji pít nejméně 3 neděle,ale spíš déle.To je taky zatím valného úspěchu,běhám za ní jak blbec s hrníčkem s dírkama,cucne si a víc nechce a za chvíli znova,takto celý den.Kdyžbych si moc přála aby se víc večer najedla,tak stejně sní jen půl talíře kašičky.Je fakt,že moje Johanka je drobnější,šla na svět o18 dní dříve,a hlavně bude asi hodně umíněný beran!
Mám dvouletou holčičku. Večer krásně usíná sama a spí tvrdě tak do 24.00 hod. Pak se probudí na mlíko ( nejsem schopná jí to odnačit, večer málo jí a v noci vypije flašku, děs) Usne hned ale asi tak za 2 hodinky je vzhůru, otravuje , zase si lehne a tak to vydrží asi do půl šesté ráno, než vstane úplně. No a pak je dopoledne zlomená a unavená, takže usíná už kolem 10 hod. A tak je to už 2 měsíce. Předtím také vstávala tak brzo ale mezitím alespoň od půlnoci spala. Asi z ní zcvoknu
ahoj .. my máme dvouletou holčičku a tento problém jsme měli také.....a si to dělá většina dětí.....ze začátku si chtěla hrát… ale pak jsme vždy dělali že spíme a ona po chvíli usnula také…teď už se budí jen na pití…hrníček mám v posteli, takže si ho vezme sama napije se a spinká dál:)…
uvidíš časem to přejde:)
Kaa, tak tak tie jeho polohy a lozenie po mne su uzasne
obcas by normalne chcel spat na mojej hlave, az tak sa tuli puclicek moj
. No ked je toho vrtenia na mna moc, alebo by chcel dudlat prso bez kojenia, tak sa striedame s tym nasim tatom, pri nom maly spi, su nadherni ako spolu hajaju, kazdy na boku, hlava na vankusi
Je to obvykle okolo 3-4 a ja potom uz len pridem nad ranom okolo 7,00 nakojit a spime este.
Ale prekvapivo, nechcem to zakriknut, ale vcera spal skoro 6
h vkuse!!! A ja ti neviem, ci to nie je tym, ze som mu kupila taku tenucku fleesovu deku a do tej ho celeho zachumlam. Pred tym totiz odmietal vsetky perinky a prikryvky, ale toto ani neciti moc na sebe. dnes zase az po 4h sa kojil, nechcem to zakriknut, asi su to len prechodne lepsie casy ![]()
Tak ti prajem a aj ostatnym maminam, nech sa nase deticky budia co najmenej ![]()
Ja mam vyhodu v tom, ze on sa rano aj hodinu pekne hra, cita knizky, takze ma necha spat aj do 9,00 ![]()
Gothic, blahopřeju k delším nocím
U nás se to taky párkrát stalo, jásala jsem, že je to konečně obrat k lepšímu a další noc byla zase stejná jako dřív - ale třeba vám to vydrží, přála bych ti to
Bea se ráno bohužel zabaví sama jen chvilku, pak mě tahá za vlasy a strká prstíky do očí, přitom se na mě dívá s šibalským úsměvem snad z 5 cm, jako co já na to - a kdyby náhodou ani to nezabralo, tak mi se zvoláním hačí! sedne na břicho a začne svolávat hračky z postýlky a knížky se zvířátky. Ale máš pravdu, že jsou tak zlatí, že mě to zase tak nemrzí ![]()
papa
Kaa
Tak dneska to byla krize.Jsem nastydlá a Niki jsem šoupla rovnou do postýlky a nechala tam celou noc.Jenže pořád byla vzhůru,kňourala a opět si udělala 2hod přestávku.Už jsem byla vážně úplně vyžízená.Ještě se přád odkopávala,takže většinu noci jsem prostávala k postýlce,no nic moc.Když spí s námi,je to asi pro mě pohodlnější,mám jí po ruce.
Ono se to s ní včera tahlo už od poledního spánku /10minut/ a celý den nevykazovala vůbec známky únavy,zato já…
Tak snad bude zas líp.
Naďa
Ahojky.
Nikoleta, to je mi luto, ze ste mali taku krizovku
hlavne ked si chora
Toto s tym obednym spankom poznam, tiez to tak obcas mame, ze si pospi 10minut pri kojeni a ked ho prekladam spat, tak zrazu velke oci a vyspaty ![]()
Uz bol komplet obleceny a prebudil sa pri preklade do kocika (spava vonku).
Tiez ma potom fazy, ze je schopny tahat do 17,30 a potom uz to nevydrzi a zaspi a spi minimalne do 19,00 a potom sme tu s nim hore do 23,00. Nastastie je to fakt zriedka.
No ale dnesna noc, bola uplne prekvapiva
. Zaspal o 20,00 prve kojo o 00,00, potom o 3,00, potom sme sa menili s muzom len lozil a nevedel spat (klasika), no a spal do 8,00!! nakojila som a spali sme este do 9,30
No ked som videla, kolko je, tak som nechapala.
Ale ako vravi Kaa, urco je to nejaky docasny program, ktory mi ma ukazat, ale to moze byt fajn, ja sa namlsam a potom pridu zuby, alebo ine problemy a budem tam, kde sme boli ![]()
Ale prajem vam vsetkym aspon obcas taku noc, ako sme mali dnes. Mam z toho radost, aj keby to bol len ojedinely ulet ![]()