Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky už si nevím rady z naším 11měsíčním drobečkem.Dříve spinkal velice dobře přes den jsem ho položila a krásně usnul bez breku ,večer taky bez problému usnul položila jsem ho dala pusinku pohladila řekla dobrou noc a odešla a malej spinkal nevím co se stalo ale stal se zlom a malej začal při každým položení do postýlky začal plakat přes den jen zaknourá a usne, když jde spinkat kolem 19-19:30 tak je to v pohodě položim ho popřeju dobrou noc a odejdu a malej spí,ale jak se vzbudí v noci tak ho vemu z postýlky pochovám a usne na mě a když ho dám do postýlky a lehnu si tak vystartuje stoupne v postýlce a šíleně brečí až zuří zkouším ho položit,pohladit,lehnu si a zase se to opakuje dneska to bylo 2h.Už nevím jak dál, četla jsem nechat ho vyřvat- nepomáhá.Jsem s nervama v koncích až jsem to v noci probulela protože jsem už nevěděla co dál prosím maminky poradte my nebo napište jaké máte zkušenosti moc děkuji
U nás to taky nedávno takhle zkoušel takže moje zkušenost je nebrat do náručí,jít k němu tak 2×,položit,pohladit a na potřetí už nechat vyřvat.Ono to funguje,jenom to chce vydržet!Každý dítě po tom usne.U nás to sice trvalo to řvaní 3h,ale na druhou noc spal jak beránek
To jsi tedy s nervama v koncích dost brzo
No nic, nemyslím to nijak zle, tohle dělá hodně dětí a je to vyčerpávající. Jestli do té doby spinkal tak krásně, může mít noční děsy, vyžadovat tvou přítomnost nebo taky separační úzkost. A určitě bych nenechávala vyřvat, pokud jinak spinkal krásně, o něco si říká! Na každé dítě platí něco jiného. Naše malá (teď rok) potřebovala někdy mámy/táty rameno, někdy rozsvítit slaboučkou lampičku, někdy jen položit a pohladit, jindy cucnout čaje (po odstavení od nočního kojení před cca 14dny). Teď už to dělá jen cca 2× za noc.
Ahojik,tak ja mam 16 mesicni cacorku ale s tim nocnim probouzenim to mame stejne.Chodi spat okolo osme,usne sama.Ale pravidelne zacne v pul druhe v noci hrozne plakat,jako by ji na noze brali.Radila jsem se s lekarem a ten mi rekj ze ji nemam na noc davat pit a kdyz tak jen vodu.Chvili to zabiralo ale ted je to opet.Tak ja to delam tak,ze ji uplne proberu,rosvitim a chvili si hraje pak sama sne.Kdybych ji neprobrala tak vydrzi brecet i dve hodiny.Kamaradce to dela syn a ta zjistila ze je tehu.On to nejspis citi a ona ted musi spat s nim jinak vubec neusne.
Jsou noci kdy nad tím mávnu rukou pochovám vydržím,ale ted jsem měla horečky a bylo mě zle,a ono je to dost těžký když ti neni dobře já vím že to bude dobrý,zrovna to byl večer kdy to na mě padlo unava,nervy,starší syn a tak.....Čajíček bych mu ráda dala,ale to je další problém nechce bumbat,ale to sem nepatří,Holt vydržet.Zkoušely jsme ho dát ke staršímu synovy ten 3 dny spal u mě v ložnic.A malej první noc spal celou pak se začal zase budit,když se starší syn vrátil zpatky do své postele malej zase křičel.Tak jsem malího zase vrátila do ložnice,asi moje chyba že nevytrvám,ale bylo mě líto staršího že nemůže do pokoje a ráno stává do školy a nevyspí se tak to musíme vymyslet jinak.Jinak děkuji. ![]()
Já mám s malou taky problém… Od narození krásně v noci spinká… Už od narození spí celou noc… Jako miminko se vzbudila max. jednou za noc a teď co vyvádí asi poslední dva týdny, tak to je šílené… Ono to možná zase tak šílené není, jak se zdá mě, ale tím, že nejsem zvyklá, že by se v noci budila, tak nevím, jak na ni… Jde spát hezky po koupání tak v sedm hodin, o půl osmé a kolem desáté se vzbudí a je vzhůru asi tak do jedné, do dvou… Když bych jí nechala v postýlce, tak řve a vzteká se a moje chyba asi je, že nemám sílu jí tam nechat, protože se jí snažím zase co nejdřív uspat, protože mám práci přes počítač a přes den není šance pracovat, takže potřebuji pracovat v noci… Jsem s malou sama od malička a je na mě dost fixovaná.. K babičce jde, ale jen když jsem s ní já, takže hlídání je vždycky jen na chvilku…
Má 11 měsíců, pořád kojím, takže většinou se mi jí nakonec podaří uspat u prsa, ale dá to práci… Ona totiž jak se vzbudí v těch 10 večer, tak je úplně čilá a chová se prostě tak, jak by byl den… Začne si hrát a řve jen v době, kdy jí chci dát spát, jinak dělá, jak by se nechumelilo… Pochopila bych to, kdyby přes den něco naspala, že se jí prostě spát nechce, ale ona usne přes den max.přes poledne tak na půl hoďky… Takže za těch 24 hodin prostě skoro nic nenaspí… Takže asi budu muset sebrat síly a vydržet a doufat, že jí to brzo přejde ![]()
Zkus přehodnotit, jestli není příliš vyspaná přes den, už je zase starší. Před večerním spaním by měla být cca 4hod vzhůru, aby šla spinkat dobře unavená. Můžu doporučit rychle zapracovat na usínání sama v postýlce. Já vím, prso je pohodlné, taky kojím 13.měsíc. Ale od doby, co jsem naučila malou usínat samotnou - dávám do postýlky bdělou, ale unavenou a odcházím, je to fakt pohoda. Pak snadno dám prso ve výjimečných případech, když jí něco je. Trvalo to jen pár dní a bez vyřvávací metody.
pppp píše:
Já mám s malou taky problém… Od narození krásně v noci spinká… Už od narození spí celou noc… Jako miminko se vzbudila max. jednou za noc a teď co vyvádí asi poslední dva týdny, tak to je šílené… Ono to možná zase tak šílené není, jak se zdá mě, ale tím, že nejsem zvyklá, že by se v noci budila, tak nevím, jak na ni… Jde spát hezky po koupání tak v sedm hodin, o půl osmé a kolem desáté se vzbudí a je vzhůru asi tak do jedné, do dvou… Když bych jí nechala v postýlce, tak řve a vzteká se a moje chyba asi je, že nemám sílu jí tam nechat, protože se jí snažím zase co nejdřív uspat, protože mám práci přes počítač a přes den není šance pracovat, takže potřebuji pracovat v noci… Jsem s malou sama od malička a je na mě dost fixovaná.. K babičce jde, ale jen když jsem s ní já, takže hlídání je vždycky jen na chvilku…
Má 11 měsíců, pořád kojím, takže většinou se mi jí nakonec podaří uspat u prsa, ale dá to práci… Ona totiž jak se vzbudí v těch 10 večer, tak je úplně čilá a chová se prostě tak, jak by byl den… Začne si hrát a řve jen v době, kdy jí chci dát spát, jinak dělá, jak by se nechumelilo… Pochopila bych to, kdyby přes den něco naspala, že se jí prostě spát nechce, ale ona usne přes den max.přes poledne tak na půl hoďky… Takže za těch 24 hodin prostě skoro nic nenaspí… Takže asi budu muset sebrat síly a vydržet a doufat, že jí to brzo přejde
SSIMA píše:
Ahoj maminky už si nevím rady z naším 11měsíčním drobečkem.Dříve spinkal velice dobře přes den jsem ho položila a krásně usnul bez breku ,večer taky bez problému usnul položila jsem ho dala pusinku pohladila řekla dobrou noc a odešla a malej spinkal nevím co se stalo ale stal se zlom a malej začal při každým položení do postýlky začal plakat přes den jen zaknourá a usne, když jde spinkat kolem 19-19:30 tak je to v pohodě položim ho popřeju dobrou noc a odejdu a malej spí,ale jak se vzbudí v noci tak ho vemu z postýlky pochovám a usne na mě a když ho dám do postýlky a lehnu si tak vystartuje stoupne v postýlce a šíleně brečí až zuří zkouším ho položit,pohladit,lehnu si a zase se to opakuje dneska to bylo 2h.Už nevím jak dál, četla jsem nechat ho vyřvat- nepomáhá.Jsem s nervama v koncích až jsem to v noci probulela protože jsem už nevěděla co dál prosím maminky poradte my nebo napište jaké máte zkušenosti moc děkuji
Ahoj ![]()
Mám 4 děti a mužu říct že se mi to stávalo u každého syna a též kolem toho jednoho roku,když mi to začal ělat 3syn Matěj tak jsem chvíli na něj koukala a stála u postýlky-totiž přez den to bylo tak nějak jak to píšeš ty že zaknoural a usnul ale noc?Děs běs-sem myslela že budu hlavou mlátit o zdi.
A tak jsem ho tam do té postýlky jednou dala a koukala sem na něj,a najednou mě něco napadlo on se mi tam bááál!!!
Tak sem řekla a dost-šla a skusila jsem postavit cestovní postýlku,,nemá žbrdlínka,,dala jsem ho tam a normálně jsem nevěřila vlastním očím otočil se a spinkal,koukala jsem na něj,A zavolala manžela a ten řek on se fakt v té postýlce bál a ted je mu dobře,a tak i náš 4syn když v postýlce začal histericky plakat hned sem postavila cestovní a hajá v ní je mu 1rok,A je klídeček.Skus to třeba ti to pomůže,je pravda že každé dětátko je jiné ale za skoušku nic nedáš.....přeji hodně štěstí a hodně klidných nocí.....
![]()
Háta x: Právě že ona přes den spí max. půl hodiny… Vzbudí se ráno kolem sedmé, půl osmé, pak kolem 12.h usne tak na dvacet, třicet minut a do večera nespí.. A je to i celkem raubíř… Dost se nalítá, celkem brzo začala chodit apod. Tak fakt nevím, z čeho má tolik energie, že vůbec nepotřebuje spát…
Když se nám malá takhle budila a vstávala v postýlce, opět jsme ji hned uložili. Zkoušela to několik nocí a taky jsem to dělala x krát po sobě, ale pochopila, že tudy cesta nevede a že se bude spinkat. A nemusela u toho plakat. Prostě jen pohladit, pokud poplakávala probuzením, kratince na rameno, hned položit a hotovo.
pppp píše:
Háta x: Právě že ona přes den spí max. půl hodiny… Vzbudí se ráno kolem sedmé, půl osmé, pak kolem 12.h usne tak na dvacet, třicet minut a do večera nespí.. A je to i celkem raubíř… Dost se nalítá, celkem brzo začala chodit apod. Tak fakt nevím, z čeho má tolik energie, že vůbec nepotřebuje spát…
No, jenže ona prostě nechce spát… Nebrečí, jen když jí na sílu chci dát lehnout, tak se začne vztekat… Prostě si hraje, jakoby bylo odpoledne
Vztekat se začne až později, když už fakt chci, aby šla spát a už začne být trochu protivná… Mamka říkala, že jsem byla to samé… Přes den jsem nespala a v noci taky ne… Prostě jsem si vždycky v noci v postýlce sedla a dokázala si hrát třeba i dvě hodiny… ![]()