Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Hned od začátku říkám, že jsem odpůrce koukání na TV malých dětí. Kamarád je psycholog a dával mi přečíst plno studií, kde se koukání u tak malých dětí nedoporučuje. Myšleno do 3 let. Neodsuzuji to, je to věc každého rodiče, když děti koukat nechá.
Kamarádka se hrozne divi, že syn ještě nechodí na nočník, jejímu je rok a dva měsíce, mému budou 2. Syn je akční, na nočníku neposedí ani sekundu. Prostě sedět nechce. Zkoušíme i wc, ten samý problém.
Řekla mi, že maly sedí na nočníku trsba půl hodky až hodinu u mobilu, a vždy se vyčura, že je do pár měsíců odplenkovany a že se jí na pleny zda můj syn už velký (ani ne 2 roky).
Opravdu bych měla syna držet na nočníku u televize? Vždyť to dítě ani neví, že vykonává potřebu, když je smyslu zbavené a kouká na televizi ne?
Prosím o respektovani anonymu.
Ne, taky toho nejsem zastance, ale ani nejsem zastancem plen do dvou let. Syn je odplenkovany od 17 mesicu a u mobilu jsem ho tedy nedrzela ![]()
Já tedy odpůrce TV nejsem, syn 25 měsíců občas kouká, v téhle době je podle mě blbost děti od tv úplně distancovat. Všeho s mírou samozřejmě. Nicméně k nočníku je to blbost. Syn je také pořád na plenách a nestresuje mě to. Když jsme nočník zkoušeli, prohlíželi jsme u toho knížky. Nicméně syn kamarádky může být za měsíc opět na plenkách, známé zkušenost. Dítě si musí uvědomovat, že se mu chce, a díky tomu si dojít sám. To roční děti většinou nedávají. Takže bych to neřešila. Naopak, jestli dítě drží na nočníku díky mobilu a ono se vyčůrá, tak to neznamená, že je odplenkované
Nemyslím si že je to nutné.
Holt je jiný než kamarádky ![]()
Některé děti ne nemají bez pohádek jiné nevydrží v autě bez tabletu, ji e běhá s jídlem. Někdo nočník ignoruje a chodí na WC a naopak. Třeba do toho ještě nedozrál
. Třeba potřebuje jinou motivaci na kterou jste ještě nepřišli. Třeba úplně jiný způsob učení.
Mám známého co seděl na nočníku od 3 měsíců. Byla to náhoda. Matka ho potřebovala někam rychle dát a tak ho nasadila mezi hračky na nocnik. Od té doby nedal pokoj dokud mezi těmi hračkami „neseděl. ". Vždycky se mluvilo jen o to. Že seděl. Ale jak to bylo přesně nevím.
Tety dcera nikdy nešla do pleny na velkou potřebu a tak byla opřená o maminku a "seděla“ přitom na nočníku.
@Linda99999 píše:
Já tedy odpůrce TV nejsem, syn 25 měsíců občas kouká, v téhle době je podle mě blbost děti od tv úplně distancovat. Všeho s mírou samozřejmě. Nicméně k nočníku je to blbost. Syn je také pořád na plenách a nestresuje mě to. Když jsme nočník zkoušeli, prohlíželi jsme u toho knížky. Nicméně syn kamarádky může být za měsíc opět na plenkách, známé zkušenost. Dítě si musí uvědomovat, že se mu chce, a díky tomu si dojít sám. To roční děti většinou nedávají. Takže bych to neřešila. Naopak, jestli dítě drží na nočníku díky mobilu a ono se vyčůrá, tak to neznamená, že je odplenkované
Souhlas, syn byl ve dvou letech taky ještě na plenkách, vůbec si v té době neuvědomoval, že se mu chce čůrat nebo že už čůrá. Když jsem ho občas nechala bez plínka, tak v klidu čůral za chůze a ani se nad tím nepozastavil. Na nočník se zaboha neposadil. Takže jsem to zkoušela vždycky cca po měsíci, jestli bude nějaká změna a když mu byly 2 roky a 3 měsíce, tak to najednou šlo a byl bez plenek v podstatě ze dne na den.
@Markétka111 píše:
Ne, taky toho nejsem zastance, ale ani nejsem zastancem plen do dvou let. Syn je odplenkovany od 17 mesicu a u mobilu jsem ho tedy nedrzela
Nejsi zastáncem plen?
Nutit sedet dite hodinu na nocniku nedava vubec zadny smysl, tv netv.
Dite se ma posadit na chvili, idealne rozespale hned po spani, to se temer na jistotu vycura.
To je jisty zacatek uceni na nocnik, ne nejake vysedavani.
Mobil do ruky je perfektni v jednom pripade - kdy rodice treba nutili dite brzo a ono ma k nocniku odpor a paniku. Tak jo, ucel sveti prostredky, ten mobil se fakt hodi. Odboura se to pozdeji.
A to já jsem zas spíš zastáncem plen než nekonečného vysedávání na nočníku. Dítě se třeba po té hodině vyčůrá, ale pak co? Řekne si samo při další potřebě, nebo zas bude kdovíjak dlouho vysedávat u mobilu, dokud to na něj nepřijde? Jako matka dítěte, které by bylo schopné na nočníku sedět třeba dvě hodiny a neudělat tam nic, ti klidně řeknu, že tahle metoda nefunguje. Až najdu nějakou, která zabere, tak poreferuju. Ale u dvouletého dítěte bych se nehroutila a z kamarádčiných řečí si nedělala už vůbec nic.
@Mamca_1234 to je extrém zase takhle dlouho tam. sedet, aby se nevycural že jo? Dělaji spolu taky něco jinýho? Znám jednu, co budila v noci dítě, aby šel na nočník,🤦♀️ a chlubila se, že už v roce nema pleny. Jako je to úspěch? Asi ne v obou případech. Já nevím, ale takhle tlačit na dítě, nejsme přece na závodech. Kašli na ni. Dělej to podle sebe.
@Markétka111 píše:
Ne, taky toho nejsem zastance, ale ani nejsem zastancem plen do dvou let. Syn je odplenkovany od 17 mesicu a u mobilu jsem ho tedy nedrzela
Hele já mám sice odplenkovany deti před druhým rokem, všechny čtyři. Ale šlo to bez nehod, až k tomu ony samy prisly. Ale zajímá mě ta věta že nejsi zastáncem plen do 2 let. Máš jen jedno dite? Ono to s dalším může být všechno jinak, a ve třech letech ti bude batole běhat buď s plinou, nebo s pocuranymi kalhotami. A neuděláš nic.
Takový chytroliny kámošky miluji. Jestli chce tak ji půjčím našeho triletka aby mi předvedla jak ho udržet na nočníku. Zkouším to marně už rok. Teď jsem se s ním vyloženě rvala aby si tam sedl a stejně nic, hned zdrhne a to tam má nachystaný nový auto a čokoládu, i to má úplně na háku.
Roční batole tam po probuzení posadim a během chvilky se vycura a když ne tak ji tam rozhodně nenechám sedět hodinu.
Každý dítě je jiný. Ať si hledí kamarádka svýho.
Tak malě dítě, přikované k pohádce dostatečně dlouho bez kalhot, se dřív nebo později normálně podělá. Stejně, jako kdyby tu plínu měl.
Neni to učení na nočník, ale obyčejné odchytávání moči.
Tím bych si nenechala kazit den.
Pro mě je „odplenkovane“ dítě to, které si samo dojde nebo si řekne. To můj kluk zvládl až skoro ve třech letech. Každé dítě se vydělá do nočníku, když ho tam někdo přinutí dýl sedět.
@Anett.taa píše:
Pro mě je „odplenkovane“ dítě to, které si samo dojde nebo si řekne. To můj kluk zvládl až skoro ve třech letech. Každé dítě se vydělá do nočníku, když ho tam někdo přinutí dýl sedět.
Díky za tvůj názor! Můj syn má dva a půl a pleny má pořád, dost mě to trápí… Takze díky…
@PaniBambulinova píše:
Díky za tvůj názor! Můj syn má dva a půl a pleny má pořád, dost mě to trápí… Takze díky…
Můj syn si začal uvědomovat, že čůrá až ve 3 letech. Ve 3 a čtvrt si začal uvědomovat, že se mu chce, takže už většinou stihl doběhnout i na nočník. Pleny jsem mu zkoušela sebrat několikrát od roka a půl, ale i kdybych se na hlavu stavěla, bylo to k ničemu, musel k tomu dozrát sám.