Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Neporadím, ale jsem prakticky ve stejné situaci? Přes den chceš ještě kojit nebo chceš skončit kojit úplně? Já přes den už několik vůbec a nevím, jestli přestat kojit úplně nebo kojení omezit jenom třeba na jednou za noc.
U obou jsem kojení na noc odbourávala jako úplně poslední, čili uz jsem nekojila přes den. A u obou stejne - proste jsem jim jeden den dala větší porci večerní kase a místo dokojeni se napili vody. Když se vzbudili v noci, tak dostali čaj a dudlik. A bylo. Žádné scény se nekonaly, změna v chování taky nebyla
Uprimne, nejednodussi by asi bylo, kdyby mohl byt syn tak 3 vecery a noci jen s tatinkem.. ja myslim, ze trauma z toho zadne nebude, 15m je dite jeste male, ale uz to neni zedny kojenec a pokud uz ti kojeni nevyhovuje, tak to proste ukonci…a naopak bych se s nim mazlila jeste vic, odmitat te nebude (pokud nebyl nekontaktni uz pred tim)…nevim, jestli chces kojit pres den, nebo uz vubec, pokud pres den, tak je to ok, pokud uz nechces vubec, tak kup nejake dobre um, treba kendamill a dej mu flasku
Přes den už nekojim vůbec, syn jakmile dostal příkrmy tak začal kojení vyžadovat čím dál tím méně až přestal úplně. Před spaním dostane vždycky kaši, plus napít, stejně je to prostě stejné, odstav šílený. V noci jsem se snažila nabízet místo kojení vodu (nic jiného nepije, i když se snažím dát čaj, trochu džusu do vody, tak prostě voda jediné co vypije, ani UM nevezme na milost
) Dávám přes den pít z hrnečku, plus má sám neustále k dispozici flašku s vodou, kterou si bere sám, nutno podotknout, že si ji cuca poměrně často. @Tichošlápek
@Anonymní píše:
Přes den už nekojim vůbec, syn jakmile dostal příkrmy tak začal kojení vyžadovat čím dál tím méně až přestal úplně. Před spaním dostane vždycky kaši, plus napít, stejně je to prostě stejné, odstav šílený. V noci jsem se snažila nabízet místo kojení vodu (nic jiného nepije, i když se snažím dát čaj, trochu džusu do vody, tak prostě voda jediné co vypije, ani UM nevezme na milost) Dávám přes den pít z hrnečku, plus má sám neustále k dispozici flašku s vodou, kterou si bere sám, nutno podotknout, že si ji cuca poměrně často. @Tichošlápek
Bude to chtit vydržet. Popros manžela, ať k němu par dni vstává v noci on. Ať tě mrně necítí kolem sebe v noci.
Nám v noci pomohlo to, že jsem vypadla z ložnice a obstarával ho manžel..ja nebyla k dispozici..ale šlo mi tehdy jen o zrušení nočního kojení, v té době jsem pak pokračovala ještě přes den a večer před spaním..
Já zkoušela noční odstav někdy kolem toho 15.-16. měsíce (s tím že jedno večerní jsem ještě nechala plus se tedy kojila i přes den). A katastrofa… strašně brečela, po pár dnech tedy lepší, ale nakonec jsem to stejně vzdala. Když jsem to zkoušela o několik měsíců později (v 19m, přičemž v 18 m odbouráno kojení přes den), tak to vzala o 100 % líp, třeba si trošku pofňukala, ale nedělala už žádné výstupy, kterými zbořila barák. Nechala jsem tedy jedno večerní a jedno ranní (kolem 5 ráno na prodloužení spánku), to ranní odbouráno zase o měsíc později, to večerní máme dodnes (21 m, ale už u něj z 90 % neusíná, uspím jí po nakojení zpíváním/vyprávěním pohádek).
Taky jsem odbourávala kvůli tomu, že mi to začalo být nepříjemné (ale třeba jsem vypozorovala, že se ta nepříjemnost vyvíjela v průběhu měsíce, třeba před MS jsem z toho šílela, po jsem si zase říkala co blbnu, že je to pořád fajn a tak různě dokola
). Na náš vztah to myslím vliv nemělo, malá je pořád slušný mazel
. Akorát teda kýžený efekt prospané celé noci se nedostavil, budí se pořád stejně jako předtím, tak to vezmi taky v úvahu… Jinak nám strašně pomohlo těch pár měsíců počkat a jsem hrozně ráda, že jsem to udělala, původně to bylo fakt hrozné a o pár měsíců později už slyšela na to, že se teď vyrábí mlíčko na večer/ráno a že potom dostane a max si fňukla, přitulila se a chtěla zazpívat písničku, aby usnula.
@Anonymní píše:
Já zkoušela noční odstav někdy kolem toho 15.-16. měsíce (s tím že jedno večerní jsem ještě nechala plus se tedy kojila i přes den). A katastrofa… strašně brečela, po pár dnech tedy lepší, ale nakonec jsem to stejně vzdala. Když jsem to zkoušela o několik měsíců později (v 19m, přičemž v 18 m odbouráno kojení přes den), tak to vzala o 100 % líp, třeba si trošku pofňukala, ale nedělala už žádné výstupy, kterými zbořila barák. Nechala jsem tedy jedno večerní a jedno ranní (kolem 5 ráno na prodloužení spánku), to ranní odbouráno zase o měsíc později, to večerní máme dodnes (21 m, ale už u něj z 90 % neusíná, uspím jí po nakojení zpíváním/vyprávěním pohádek).Taky jsem odbourávala kvůli tomu, že mi to začalo být nepříjemné (ale třeba jsem vypozorovala, že se ta nepříjemnost vyvíjela v průběhu měsíce, třeba před MS jsem z toho šílela, po jsem si zase říkala co blbnu, že je to pořád fajn a tak různě dokola). Na náš vztah to myslím vliv nemělo, malá je pořád slušný mazel
. Akorát teda kýžený efekt prospané celé noci se nedostavil, budí se pořád stejně jako předtím, tak to vezmi taky v úvahu… Jinak nám strašně pomohlo těch pár měsíců počkat a jsem hrozně ráda, že jsem to udělala, původně to bylo fakt hrozné a o pár měsíců později už slyšela na to, že se teď vyrábí mlíčko na večer/ráno a že potom dostane a max si fňukla, přitulila se a chtěla zazpívat písničku, aby usnula.
Mě je to nepříjemné už delší dobu, respektive ze začátku kojení jsem měla strašné problémy, neustále záněty, malý měl problém se špatně přisát, strašně mě bolela prsa, respektive bradavky, nějak jsem to ale zvládla a kojení si začala užívat. V roce začal syn u kojení strašně blbnout, natahovat prso, stavět se, přisávat a pouštět stokrát za minutu a to už je dost nepříjemné. Prospanou noc rozhodně neočekávám, já sama se v noci budím jednou abych se napila, bez pití u postele a nočního napití prostě neusnu, naprosto bez šance, spíš mi jde o to aby usnul i jinak ☺️️
Co je prosim te ten respektujici odstav..?
Takze on rve a rve a ty mu nakonec das?
To se nediv, ze rve.
Musis byt stopro rozhodnuta nedat. A fakt nedat. A pak to bude v pohode, jink ne.
@Anonymní píše:
Mě je to nepříjemné už delší dobu, respektive ze začátku kojení jsem měla strašné problémy, neustále záněty, malý měl problém se špatně přisát, strašně mě bolela prsa, respektive bradavky, nějak jsem to ale zvládla a kojení si začala užívat. V roce začal syn u kojení strašně blbnout, natahovat prso, stavět se, přisávat a pouštět stokrát za minutu a to už je dost nepříjemné. Prospanou noc rozhodně neočekávám, já sama se v noci budím jednou abych se napila, bez pití u postele a nočního napití prostě neusnu, naprosto bez šance, spíš mi jde o to aby usnul i jinak ☺️️
Chápu
. Tak jinak usnout schopná už je, jenom to ode mě vyžaduje víc „akce“ - dřív jsem si jenom v pohodě seděla, měla malou v náručí a kojila (při večerním kojení), resp. ležela a kojila v polospánku (v noci). Teď jí třeba musím zpívat, v noci teď spíš už stačí si jí přitulit a říct jí ať spinká, že jsem tu s ní - ze začátku ale bylo třeba pokaždé zpívat/vyprávět pohádky. Každopádně jakmile jsem to zkoušela tak, že jsem to promýšlela, zvažovala… tak to neungovalo. Jednou jsem se ale „z minuty na minutu“ sekla a řekla, že s tímhle končíme - a fungovalo to na denní, noční i ranní kojení. Akorát teda nevím jak půjde to poslední (večerní) - kdykoli teď doráží, tak jí vždycky řeknu že bude mlíčko večer až půjde spát a ona to vezme. Po úplném odstavu ale ztratím i to a to asi bude rodeo… ale s tím zatím čekám, do toho se mi ještě nechce končit úplně.
@Lucie_Sx píše:
Co je prosim te ten respektujici odstav..?Takze on rve a rve a ty mu nakonec das?
Musis byt stopro rozhodnuta nedat. A fakt nedat. A pak to bude v pohode, jink ne.
To se nediv, ze rve.
Určitě ráda tento způsob odstavení vysvětlím
Ve zkratce se jedná o přidávání nových a ubírání starých spánkových asociací. Spánkové asociace se řadí do určité pyramidy 1. kojení, 2. pohybové asociace (skákání na míči, houpání, nošení…), 3. Zvukové asociace (šššš, zpívání, pohádka…), 4. dotekové asociace (masáž, hlazení…) 5. Prostředí (pyžamo, přítmí, plyšák…) Takhle z hlavy nevím přesně ty názvy ale nějak takto by to mělo být
Jak to tedy chodí: Nejdřív nějakou dobu přidávám novou asociaci (nejlépe z více „pater“ pyramidy (hladím, šššš, mám syna položeného na klíně), plus pokračuji se starou asociací (kojení), po nějaké době, délka je libovolná, se pomalu začne ubírat stará asociace a přidá se nová, takže například 3 minuty kojíte, vezmete prso a jedete novou asociaci. Buď dítě na novou asociaci reaguje a můžete pokračovat, nebo se mu to nelíbí a je třeba znovu dát starou asociaci. Poté znovu 3 minuty kojite a opět vezmete prso a jedete novou. Postupně se ty intervaly prodlužují a mění. Podstatné je, že se dítě nenechá „vyřvat“ někde o samotě, bez utišení, jak to bývá u spánkových tréninků. Už jsem viděla pomalu výsledky, kdy syn se kojil dvě minuty a pak vydržel minutu bez kojení, prostě jen klimbal, nutno podotknout, že ze začátku jsem byla na nové asociaci pouze pár vteřin, pak začal mít problém. Pak jsem ale onemocněla, po vyléčení plynně onemocněl syn, do toho zuby a mohla jsem začít vše na novo
Říkala jsem si ok zkusíme znovu, jenže syn na zaběhnuté asociace už dlouho absolutně nereaguje, důvod je mi neznámý. Jakoby všechno zapomněl.
Takže jsem z toho trochu zoufalá. Člověk na něčem pracuje a pak tohle. Snad je to srozumitelně vysvětlené ![]()
@Anonymní píše:
Určitě ráda tento způsob odstavení vysvětlímVe zkratce se jedná o přidávání nových a ubírání starých spánkových asociací. Spánkové asociace se řadí do určité pyramidy 1. kojení, 2. pohybové asociace (skákání na míči, houpání, nošení…), 3. Zvukové asociace (šššš, zpívání, pohádka…), 4. dotekové asociace (masáž, hlazení…) 5. Prostředí (pyžamo, přítmí, plyšák…) Takhle z hlavy nevím přesně ty názvy ale nějak takto by to mělo být
Jak to tedy chodí: Nejdřív nějakou dobu přidávám novou asociaci (nejlépe z více „pater“ pyramidy (hladím, šššš, mám syna položeného na klíně), plus pokračuji se starou asociací (kojení), po nějaké době, délka je libovolná, se pomalu začne ubírat stará asociace a přidá se nová, takže například 3 minuty kojíte, vezmete prso a jedete novou asociaci. Buď dítě na novou asociaci reaguje a můžete pokračovat, nebo se mu to nelíbí a je třeba znovu dát starou asociaci. Poté znovu 3 minuty kojite a opět vezmete prso a jedete novou. Postupně se ty intervaly prodlužují a mění. Podstatné je, že se dítě nenechá „vyřvat“ někde o samotě, bez utišení, jak to bývá u spánkových tréninků. Už jsem viděla pomalu výsledky, kdy syn se kojil dvě minuty a pak vydržel minutu bez kojení, prostě jen klimbal, nutno podotknout, že ze začátku jsem byla na nové asociaci pouze pár vteřin, pak začal mít problém. Pak jsem ale onemocněla, po vyléčení plynně onemocněl syn, do toho zuby a mohla jsem začít vše na novo
Říkala jsem si ok zkusíme znovu, jenže syn na zaběhnuté asociace už dlouho absolutně nereaguje, důvod je mi neznámý. Jakoby všechno zapomněl.
Takže jsem z toho trochu zoufalá. Člověk na něčem pracuje a pak tohle. Snad je to srozumitelně vysvětlené
Ted nemam uplne cas to vic promyslet, ale po letmem precteni mi to prijde jako docela ulet, ktery uplne popira nejake principy uceni.
V kostce, seberu diteti prso behem kojeni, dite logicky protestuje, poslechnu jeho protest a prso vratim. Takhle neodstavis ani v deseti.
Ne, opravdu se neodstavuje tak, ze se dite necha nekde samotne brecet, jak jsi na to prisla??
@Anonymní píše:
Určitě ráda tento způsob odstavení vysvětlímVe zkratce se jedná o přidávání nových a ubírání starých spánkových asociací. Spánkové asociace se řadí do určité pyramidy 1. kojení, 2. pohybové asociace (skákání na míči, houpání, nošení…), 3. Zvukové asociace (šššš, zpívání, pohádka…), 4. dotekové asociace (masáž, hlazení…) 5. Prostředí (pyžamo, přítmí, plyšák…) Takhle z hlavy nevím přesně ty názvy ale nějak takto by to mělo být
Takže jsem z toho trochu zoufalá. Člověk na něčem pracuje a pak tohle. Snad je to srozumitelně vysvětlené
Mne to prijde zbytecne slozite.. Odstavovala jsem take v 15 mesicich, nejprve denni kojeni a rovnou po par dnech i vecerni s nocnim. Prcka jsem prestala kojit vecer v posteli, nakojila jsem ho po koupani v obyvaku a az pak jsme sli do loznice. To jsem delala tak 3 dny (v noci jsem kojila).. ukazovala jsem mu i krabici sunaru, ze tohle bude mleko na spani, pokud ho bude chtit. Prvni dny ho nechtel ani videt. No a pak jsem se proste hecla a nedala mu, vecer si poplakal, ja s nim byla, pomahalo nejvic na nej klidne mluvit a vypravet mu ruzne veci o jeho oblibenych predmetech, ta znama slova upoutala jeho pozornost.. a uhladila jsem ho ke spanku. V noci se vzbudil asi 3×, prvni vzbuzeni bylo zle, to byl hodne zoufaly, cestoval po posteli, plakal, knoural.. ale treba po 10 min se mi ho povedlo uspat.. kazde dalsi probuzeni bylo lepsi a lepsi.. no a tim bylo hotovo, vubec si dalsi sny nevzpomnel. Ale podle me to u nas slo snadne i tim, ze jsem proste najednou ze dne na den mela pocit, ze to pujde, ze je pripraveny a prislo mi, ze on to pochopil.
Rozhodne bych ho nenechala tatinkovi a zmizela, to mi prijde moc… ale kazdy k tomu pristupuje jinak
Taky celkem nechápu ten způsob učení, zvláště to ještě zase po pár minutách překládat prsem. Přijde mi, že to dítěti udělá strašný guláš.
Ještě bych chápala takový postup - vybrat si, co chci používat (na nějaké vymyšlené pyramidy bych kašlala), třeba hlazení + písnička a nějaký čas tohle dělat během uspávaní na prsu a pak prso sebrat a nechat hlazení + písnička, prso pak už ale po nakojení nedat vůbec. Taky jsem před nočním odstavem přeučovala spánkové asociace, ať už neusíná u prsa, nutno dodat za hojné pomoci tatínka. Postup byl - nakojit, sebrat prso, uspat jinak, přes den i v noci, začínala jsem přes den (denní kojení jsem ještě ukončit nechtěla). Nejdřív cokoliv, co zafunguje a můj cíl byl, ať usíná se mnou v posteli, ale bez jakékoliv asistence. U nás to chvíli šlo přes houpání - ale chvíli, tak pár dní, nechtěla jsem měnit prso za houpání. Použila jsem to proto, že si to pamatoval z dřívějška, jak byl úplně mrňavý a reagoval rychle. Tohle trvalo tak 3 dny, pak 2-3 dny usínání bez asistence a pak už postupné ubírání nočních kojení, každé 2-3 dny jedno, zase za asistence tatínka. Já nakrmila, on pak uspal. Takhle to chvíli trvalo, než jsem sebrala všechny noční kojení, ale prcek to bral moc dobře a neřval snad vůbec. Navíc tatínka nevzbudí každé zakňourání, jenom pláč - což mělo takový efekt, že brzy spolu prospali celou noc. Za jiné tekutiny jsem kojení nahrazovat nechtěla, takže místo kojení nic nebylo - chtěla jsem, ať si zvykne, že v noci se spí.
Ahoj maminky,
Promiňte za anonym ale trochu se stydím. Každopádně otázka směřuje zejména na maminky, které večer kojily do uspání. Syn má už 15 měsíců a mě začíná být kojení poměrně nepříjemné, ano já vím asi to není něco co by měla matka pociťovat ale…😔 Každopádně snažila/snažím se o respektující odstav večerního a nočního kojení, nutno podotknout už víc jak měsíc ale buď mám pokaženého syna nebo to na něj jednoduše nefunguje. Proto jsem si říkal, že bych mu prso prostě vzala a snažila se to těch pár dní vydržet. Určitě bych ho nezavřela do ložnice a nechala tak, syn je zvyklý i na jiné spánkové asociace zejména z odpoledního spánku, plus je aplikuji i u večerního/nočního kojení. Takže by neustále byl semnou a prostě snažil se usnout. Teď tedy k otázkám.
Já mám sice nervy ze železa ale jak píšu mám strach zejména z toho, že bych mu nějak psychicky ublížila.
Prosím o zdržení se nějakých útočných a rypavych komentářů. Jsme dospělé ženy, které by se navzájem měly podpořit a ne svazovat ❤️️