Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Boty fare jsou zdravotni boty. Ja osobne malemu davam radeji nove boty, ale napr. Holinky ma take po nekom, ma je vzdy max hodinu nebo 2 jednou za cas. A nebo ted superfity ma pojednom diteti, a vim ze venku v zimne nebudeme cely den jako v lete a vloni mu vydrzeli 2 mesice pak byli male. Pokud ty boty nemaji seslapane paty ( z venci, trochu nevadi) nebo nejsou znicene vevnitr a vypadaji jako nove tal nevidim problem. Ma je vzdy chvili jak pises takze bych se moc nebala, kdyby to byli boty no name bez certifikace tak to bych nedala ani nove. Mam dite 2 roky a do tech 5 let bych mu chtela davat lepsi boty ale jsou urcite vyjimky jako boty do vody, holinky. Radeji koupim ‚jete‘ boty ktere jsoi nosene treba mesic nez u vetvi. Ale to jeuj nazor.
U Fare se dá navíc vyměnit stélka za novou. To bych určitě udělala, pokud má syn ploché nohy. Pokud navíc nejsou sešlapané paty (nebo jen trochu) nepřijde mi na použitých botách nic špatného.
Mému expertovi zásadně poskočí velikost v průběhu sezóny, ročně tak kupujeme cca 10 párů bot. Kvůli plochým nohám „jedeme“ ve zdravé obuvi - Fare, Superfit, DPK, Geox, Viking.
Kupuji nové (ano, velký luxus) a když z nich syn odroste, putují k dětem kamarádek.
Noví majitelé je normálně nosí. Kdyby to bylo zdraví ohrožující, jejich maminky by ty boty dávno zahodily;)
No zrovna boty Fare měkkou podrážkou nemají, většina je tvrdá jak kámen… Co se týče nošení už obnošených bot, nedoporučuju. Dětská noha se vyvíjí a potrebuje si botu prošlápnout sama(já osobně jsem zastánce barefoot obuvi, kde má noha místo ale to vám nutit nebudu) a když jsou botky obnošené tak už jsou prošlápnuté jinou nožkou. Leda by měl váš syn stejné rozměry, tvar nohy a váhu jako dítě, které nosilo boty před ním…
Pokud je bota malo nosena a viditelne nezdeformovana, boty dedime. Dulezitejsi je spravny nadmerek.
A ja radeji mam nekolik bot a stridam, nez jedny super extra drahe nove, ktere ma porad. Stridani je pro nohu zdravejsi.
A v tvem pripade - sezeni v kocare -bych nevahala.
Nedávám boty po sobě ani sourozencům. Každý má své nové. Pokud má navíc váš syn ploché nohy, nepřemýšlela bych o používaných už vůbec. Vždyť nové nestojí tak moc, aby člověk musel kupovat po někom, ne?
@Terezxx souhlasím s vámi. Navíc jak je videt, je spousta maminek, které dětem poté ty obnošené botky koupí takže s tím, když se koupi za plnou cenu a poté prodají dál, vyjdou dobře cenově a dítko si nebude dál deformovat nohu v botech po někom jiném…
@Alyss1 jenže viditelné nezdeformovana bota neznamená, že vevnitř zdeformovaná není… Tam nevidite… Vidíte maximálně stélku. A nadměrnék je důležitý to ano ale nezachrání vše. My teda máme na sezonu dvoje „extra drahé“ a pak putují dál takže až tak draho opravdu nevyjdou.
@Mia25 při vší úctě, tohle mi přijde povrchní. V jednom příspěvku ostře odsoudit nošení použitých bot a v druhém napsat, že máte extra drahé, které pak použité prodáváte dál.
Já nemám tak vyhraněný názor na nošení málo použité obuvi (ideálně s novou stélkou), ale syn růžové boty po starší kamarádce nosit nebude:D Jeho boty, které zpravidla nosí tak 2 měsíce, daruji. Co chce, si kamarádka pro svého syna nechá, co nechce, předá na charitu.
@demian píše:
@Mia25 při vší úctě, tohle mi přijde povrchní. V jednom příspěvku ostře odsoudit nošení použitých bot a v druhém napsat, že máte extra drahé, které pak použité prodáváte dál.Já nemám tak vyhraněný názor na nošení málo použité obuvi (ideálně s novou stélkou), ale syn růžové boty po starší kamarádce nosit nebude:D Jeho boty, které zpravidla nosí tak 2 měsíce, daruji. Co chce, si kamarádka pro svého syna nechá, co nechce, předá na charitu.
Proč povrchní. Vždyť jí může být jedno, že ostatní maminky svým dětem ničí nohy. Já sama mám nohy ploché a vím, jaké jsem s tím měla trápení. Na botách se prostě šetřit nemá, ale přijde mi, že většina maminek se spíš snaží ušetřit než investovat do kvalitních a nových bot. Mám také doma několikatery, kvalitní, málo používané ale malé boty a nevím, co s nimi. Nejspíš poputují po rodině a ať si s tím ostatní dělají co chtějí.
@demian já napsala „extra drahé“ pokud vím. Každý za drahé považuje něco jiného. Někdo boty za 700 další boty za 1700…no a to, že já nekupuji obnošené boty a že mám na ně takový názor jaký mám znamená, že všichni sdílí stejný názor jako já? Jsou prostě maminky, kterým to nevadí.
Co se týče mého předchozího příspěvku byl sice myšlen obecně na dětskou nohu ale u děti, které mají s nohama, chůzi, kyclema nebo zády nějaký problém to platí dvojnásob. Dle mého názoru takovému dítěti na nohu obnošená bota nepatri. Ale jak říkám, je to jen můj nazor…
Jen ještě dodám, k tomu, že je dál prodávám, jak jsem psala výše, dítě nosí barefoot obuv. Jednou z věcí které na nich je výhodná je to, že se nedoformuji(většinou nemají tvarovanou stélku ani nijak tvarovanou podrážku) tedy, dají se chvíli nosit i po jednom dítěti, neproslapnou se…
Já Teda nevím, běžně jsem zatím taky nedávala obnosene, ale zimní jo, když měl maly rok a půl. Navíc dítě v 10kg tu botu zase tolik neproslapne, ne? Na jaře jsme nějaké taky dostali a měli jsme je jako zálohu např na písek či odrazedlo. A upřímně zatím počítám s tím, že boty bude druhé dítě taky ještě nosit. Přece nevyhodim boty po třech měsících..
Ja taky nedavam obnosene boty a prodavam je dal. Nekterym maminkam tu nevadi. Mam tu ted podzimni kozacky od promigi, ktere mela dcera 5× po 2 hodinach na sobe uplne top stav. Staly 1.700. Nekdo takove treba za 400 rad koupi. Dokonce si ode me pani vzala zadarmo i hodne obnosene. Nekdo na to proste nema a bez bot byt dite nemuze
Chci se zeptat. Maly ma ploche nohy a na doma ma doporucene sandalky a o botech na ven dr nemluvil. Dostala sem od zname po jednom diteti boty fare s tim ze je dobte mit venku mekou podrazku. A kdyz je nosene chvili po jednom diteti nemelo by to vadit. Venku je v tomhle pocasi max 2 hodky a z toho chce byt vetsinu v kocaru. Venku sam moc chodit nechce