Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky, chtela bych poprosit o vaše názory: mám 4 leteho syna a nikdy nebyl v zásadě nějak víc nemocný až poslední půlrok je pořad nahromadě. Od dubna Prodelal dvě těžší virózy a podle krevních testu ma prý i protilátky na mononuklezu ( ale nevšimla jsme si kdy ji prodělal, takže asi lehký prubeh) a pořad rýma, zvýšena teplota a následně kasel. Poslední viróza v červenci měla zvláštní prubeh, prvně několik dni vysoké horečky, pak vyrážka a zase horečky ne už tak vysoké, zarudnutí v krku ale ne rýma ani kašel. Pak byl dlouhou dobu hodně unavený a při jakekoliv fyzické zátěži se hodně zpotil a zpět zvysena teplota a rýma a kasel. Od toho července mu v uchu namerim každý den kolem 37,4 ( podle instrukcí k teploměru pořad ještě běžná teplota) a v zadečku 37,3 ( ale chápu správně, ze se půl stupně odecita?) ale proste mi připadá teplejší. Někdy krvaci z nosu ( většinou při te ryme) a všimla jsme si, ze ma na hlavičce vzadu v linii vlasů hmatatelne uzliny a jednu ještě více zvětšenou (už od toho léta). Brali mu třikrát krev a výsledky byly v normě ( včetně testu aptt a quick na srazlivost), pouze hodnota Ig E 395 ( takže možná alergie, ale základní alergologicka prohlídka nic neprokazala). Při posledním odběru synovi vyskakali na víčkach a celicku petechie a vím, ze je měl i v létě po te divné viroze. Žijeme v zahraničí a podle zdejších doktoru je krev v pořádku tak už to dal neřeší( petechie, uzliny, vracející se zvýšena teplota), ale Já mám strach, abych neco nepodcenila i když si říkám, ze z krve by snad poznali, kdyby byl někde problém. Děkuji
Teplota v zadečku 37,3 je naprosto normální. Jinak měření v uchu není moc spolehlivé. Co se týče uzlin, neporadím. Jestli má krev ok, měl by být ok. Ale jestli se ti nezdaji uzliny, tak bez k Mudr a řekni jí to, ať na to koukne a prohmata. Jinak syna méně oblékat, když je spojený, když jste venku. Pak foukne a hned na rýmu. Btw můj muž když smrka, tak se mu občas taky spousti krev z nosu
![]()
@Bgf neporadím Ti, nejsem lékař, ale taky žiju v zahraničí a s hrůzou jsem, po 40 letech žití tady zjistila, že pokud chci mít jasno, co se tyče ruznych chorob-příznaků, testu atd, musí si je člověk doslova vydupat. A skutečně jít k doktorovi už rovnou s tim, ze člověk si myslí, že je to tohle(to, ceho se člověk obava). Sice člověk vypadá bud jako blázen anebo neobyčejné silný člověk, který unese pravdu, ať je jakekoliv, ale když jde o dítě, u mne uz vnouče/ta, je mi srdečne jedno, co si kdo o mně myslí. A to žiju v zemi, o ktere se tvrdí, ze ma jednu z nejvyšších životních úrovni a skvěle zdravotnictví. Už ze zvyku jsem zabrousila na ten immunoglobulin E
a tak jim řekni, at se zaměří na specificke alergeny. Třeba na pyl z určitých stromů, trávy atd.Tu zvysenou hodnotu může taky zavinit nějaký parazit, viróza, nedostatečná imunita atd. Nedej se a nespokoj se, dokud Ti neřeknou co to je a jak na to. Držím palce!
Zkuste autoimunitni onemoc. Primarni sjogrenuv syndrom, uzliny a petechie odpovidaji. Krev muze byt při autoimunitach v normě, ale musi se sledovat přímo autoimunitni markery zejmena IGa a IGg. Pokud by to bylo ok tak zkusit neco na zpevnění cev, hodně vitaminu c. Tolik má osobní zkusenost, ale nejsem lékař.
Tak to je skvela zprava! Zkuste i kožní prý ti řeší petechie když je imunita ok. Cévař údajně nepomůže ten spíš tepny… přeji ať je zdravý!