Poradna o zdravém nošení dětí
Iva Gondeková
Ahoj,
potrebovala bych nakopnout. Nejak uz ted malo nosim, protoze nevim jak to ted pojmout.
Malemu je 14 mesicu a ma ted neco pres deset kilo. Obcas doma nosim v Manduce, ale uz to zacinam citit, jak vpredu tak na zadech. Kdyz jedeme ven tak ted beru vetsinou kocar, protoze po delsi vzdalenosti uz mam zada hyn. Rikala jsem si zkusit se zase vratit k satku, ale kdyz jdeme na prochajdu a kluk uz chce taky chvili tapat sam, tak jak se mam ted v zime kde jak smodrchat petkrat za prochajdu se satkem ? A taky jak to v zime resite ? To se vysvlekate z bundy, ci dite nosite pres ? A neni i prckovi pak horko ?
Pred rokem byl prte a tak sel do satku a klidne tam vydrzel zachumlanej dve hodiny, letos uz ale nejak nevim jak na to noseni. Diky za vsechny rady a napady.
Tak teď je počasí ještě dobrý, každej jsme zvlášť oblečenej. V zimě taky zatím nevím jak to budu řešit. Krátký vzdálenosti asi pod bundu, delší s vystrčením ven a to asi taky budeme každej zvlášť. Ale jak se do Manducy vejde navlečneá nevím. Teď má 11 měsíců, kil cca 10. Nosí se mi dobře na břiše zatím.
To bych taky potřebovala poradit, můj syn má 7,5měsíce a devět kilo, je to pěkný macík a tím, že sám vůbec samozřejmě ještě nechodí,tak mam záda vejpůl, jsem poměrně drobek…Takže já bohužel neporadím
Jsem asi trochu mimo, ale proč ho chceš mermomocí nosit? ![]()
Nic proti, jen mě to zajímá ![]()
Tak teď nosím už jen občas, spíš jako dopravu někam, než prochazku. Nosím v manduce na zádech a přes nás AW bundu. Ale je fakt že zatím nechodí, i když už brzo bude, tak uvidím, jak to půjde dál.
A musím dodat, že se mi už moc nosit nechtělo, ale co jsem si koupila tu bundu, tak se mi zase chce ![]()
Ahoj ![]()
To samé jsem řešila loni. 14ti měsíčákem je to fakt vopruz, chvíli jde, chvíli chodí. Kočár pro mě nebyl řešením - jednak jsem ten krám nechtěla tahat do MHD, druhak se dítě do něj dítě znáhla zamilovalo a vyváželo by si zadek furt.
Já měla nejdřív kapsu. Ale na oblečení se oblečené dítě váže fakt blbě. tskže pro mě bylo nakonec fakt leší navázat pod bundu a oblíct se, pak se zase svléknout, dítě vyklopit a hodit na něj bundu.
Syn se rozchodil poměrně rychle, takže tady v okolí ošel všude, pokud byl čas. Pokud čas nebyl, rovnou jsme vycházeli se šátkem.
Do centra Prahy jsem to dělala tak, že jsem vždy předem podle časových možností rozhodla, jestli se ponese nebo půjde. Případně pak nvazovala/vyndavala ze šátku v metru, kde byly příznivější povětrnostní podmínky.
Temaho píše:
Jsem asi trochu mimo, ale proč ho chceš mermomocí nosit?
Nic proti, jen mě to zajímá
já taky chtěla nosit. Proč se drbat všude s kočárem, kde dítě po většinu času není, když můžeš nést v taše jen kus hadru pro sichr, kdyby nožičky vypověděli službu. ![]()
Alpaka píše:Temaho píše:já taky chtěla nosit. Proč se drbat všude s kočárem, kde dítě po většinu času není, když můžeš nést v taše jen kus hadru pro sichr, kdyby nožičky vypověděli službu.
To jo, ale zarazilo mě proč nosí doma ![]()
V tomto věku jsem hodně moc používala ringsling, každý zvlášť oblečený, v buse či tram mi seděl samostatně na klíně, když bylo potřeba, tak jsem ho donesla, když ťapal sám, tak fajn.
Ale ne každému nošení na boku vyhovuje, ale já jsem v dobře utaženém bočním úvazu či RS zvládla kldině hodinku nošení bez bolesti.
Posléze jsem se vrátila k šátku, vyrostlo těhotenské břicho, bederák mi byl nepříjemný, s šátkem jde na záda navázat aniž by šel přes břicho. To jsem podle cíle vázala buď na svoje oblečení, dítě oblečené na ven bez bundy, přes sebe měl zateplovací kapsu nebo jsem vázala pod bundu, když jsem věděla, že ho zřejmě nikde nebudu sundavat. V teple jsem bundu sundala, pak zase nandala.
Nošení jsem kombinovala s kočárem, koupila jsem si lehounký kočárek, když jsem jela na nákup, tak kočár, nebo když jsem jela někam na půl dne, když to byly kratší trasy, hrozili někde schody či jiné bariery, tak jsem nosila.
Nosila jsem zhruba do 2let, to měl pak už 15kg a už byl na mě moc těžký, nejlíp se mi nosil do 12kg.
Takže v druhém roce života jsem kombinovala šátek, RS, nosítko, kočár, na oblečení, pod oblečením, podle potřeby, situace, chtění.
Jinak se tu někdo ptal, proč vlastně dítě nosit. No protože když zrovna nepotřebuju odvézt kočárem nákup, tak proč sebou ten krám tahat ![]()
Temaho píše:Alpaka píše:To jo, ale zarazilo mě proč nosí domaTemaho píše:já taky chtěla nosit. Proč se drbat všude s kočárem, kde dítě po většinu času není, když můžeš nést v taše jen kus hadru pro sichr, kdyby nožičky vypověděli službu.
Tobě nikdy dítě nevisí na noze zrovna když potřebuješ něco udělat, uvařit, zamést…Tak se šoupne do nosidla/šátku, dítě je spokojené, případně usne, člověk si udělá svoje a nemá vytahaný ruce jak vopice
Třeba když rostou zoubky, dítě je nemocný, mění se mu spánkvé návyky…
Tak tak, ted byla nemoc, tak jsem nosila docela dost. A jinak nevim, ci je to normal nebo hyperaktivita, ale me dite nevydrzi ani tri minuty nekde sedet, porad v pohybu a co chodi je po celem byte. Ten uz mame docela bezbarierovy, ale ted je uz schopen vylezt na gauc a na nem se postavit a hura krokem kupredu. Takze pak jeden hrnek meju na desetkrat, bo dite co chvili zmizi z kuchyne do obyvaku. V ohradce mi za dobre nalady a hrsti susenej vydrzi tak 15min. V pripade, kdy nedelam neco zajimaveho u ceho nutne musi byt taktez. Tak diky za moznost noseni, resi to doma mnoho situaci ![]()
Jinak diky za rady. Taky se mi s kocarem nechce tahat a resit schody… Taky kdyz byl maly tak jsem si noseni uzivala a ted mi to trochu chybi ![]()
Jo a RS doma mam, jako malyho jsem homtam neumela dat a ted jsem to jeste nezkousela. Zkusim najit nejaky navod a zkusit. To by mohlo resit prochazky do parku ![]()
Mě dítě visí na noze, nebo spíš na rukávu, když si sednu třeba k pc. Když pracuju, tak si klidně sám hraje
takže doma nenosím