Poradna o zdravém nošení dětí
Iva Gondeková
My mame nositko Manduca. Satek jsem zavrhla, abych malemu neuskodila, kdybych ho spatne zavazala. S nositkem 100% spokojenost, mimouse v nem nosime od 14 dnu veku (ne denne, jen obcas na vylety nebo na vystavy, kde bychom se motali s kocarem) a krasne v nem drzi. Vubec se nebortil ani hlavicka, diky miminkovske „vlozce“ navic v nem vzdy usne. S muzem jsme ruzne vysoky (rozdil cca 25 cm) a jde nastavit na oba, coz nektere znacky nejdou. Popruhy si v na zadech prekrizime, lip to drzi, alespon my mame takovou zkusenost. ![]()
A jaké máte zkušenosti s nošením v létě? Nepotíte se oba s šátkem nebo nosítkem více? Nebo nosíte nějaké speciální oblečení?
Tak pro malé mimčo je nejlepší šátek, nejlíp se přizpůsobí a je nejpohodlnější na spaní. Nosítko je zase výhodnější zase pro třeba už chodící dítě, které potřebuješ často vyndavat. Jinak já jsem vždy kombinovala, an delší vycházky šátek, nosítko na poponášení nebo do obchodu. Od roku už jen nosítko. Jinak já měla z nosítek nejprve Emeibaby (šátkové nosítko), potom od půl roku Ergobaby a od roku batolecí nosítko Skaldino. Se všemi jsem byla spokojená.
@Lendeš píše:
A jaké máte zkušenosti s nošením v létě? Nepotíte se oba s šátkem nebo nosítkem více? Nebo nosíte nějaké speciální oblečení?
S nosítkem ani ne, z boku to dost větrá (teda jako potíme se, ale já se potím i bez nosítka, to nosítko to nijak zvlášť nezhoršuje). U šátku to chce volit materiál ne příliš výhřevný, tzn ne třeba s příměsí merina, to byste se uvařili. Vhodné jsou šátky třeba s příměsí bambusu, já jsem si bohatě vystačila s obyč. stoprocentní bavlnou.
Chce to dítě méně oblékat, klidně může být v šátku nebo nosítku nahaté, nebo v bodyčku, hodně se mi osvědčilo bambusové oblečení od Farmers, je tenoučké a příjemně chladivé.
Ahoj, ja kombinuju taky satek, mamducu i kocarek.. za me je satek nejprijemnejsi a prcka ta muzu celeho schovat, i pres hlavu ho muzu natahmout, kdyz hodne pali slunicko, akorat ted uz ho dva tydny nenosim prave kvuli tem vedrum a tak hledam reseni na „letni satkovani“, v manduce je to rychlovka a stejne jako v satki hned usne, ma 11 tydnu, ale novorozeneckou vlozku uz nepouzivame, nozicky ma hezky ve tvaru M a neprijde mi, ze by se v ni nejak bortil… a prave je mnohem vzdusnejsi nez satek, sice se na brise potime oba, ale primerene, kdyz jdu na nejakou navstevu vezmu s sebou i ciste = suche bodycko a neni co resit ![]()
Urcite doporucuju nosit, at uz v satku nebo nositku, ja zacala pred necelymi tremi tydny a lituji, ze jsem se bala satkovat driv, zakladni uzel se da naicot rychle a miminku je u maminky vazne moc dobre ![]()
Dneska jsem se schválně koukla na návod k manduce, oficiálně je od 3,5kg, takže v podstatě od narození, zkusila jsem do ní dát naší týdenní čtyřkilovou a seděla krásně
teda asi bych to zatím nebrala jako prostředek na nějaké výletování, ale na krátkou dobu klidně ![]()
@PetronelaNufkova píše:
Jeezis holky ja to napsala spatne - jsou mu tri tydny
Tak to ti rozhodně doporučuju Caboo, pokud si netroufáš na šátek.
Ahojky holky, nemám zkušenost ani se šátkem ani s nosítkem, neláká mě to. Kočárek mě stačí a syn je spokojený
. Jelikož se synem cvičíme vojtovku, ptala jsem se na to cvičitelky a ta to nedoporučuje. Ale je to každého věc. ![]()
@renča.m A ja uz myslela, ze jsem posledni koho toto nebere
Kocarek mi na ven staci a navic nevim kde bych mela veci pro dite..A tahat doma spici miminko taky nee ![]()
Ja som satkovala moju dcerku asi od 2 mesiacov, teraz ked sa mi narodi druhe urcite budem satkovat hned od narodenia
mala som aj nositko, manducu, ale tu si viac oblubil manzel (ja som si uzivala viazanie
) pokial si kupite pevnu satku s nizsou gramazou bude sa vam aj novorodenec davat do satky velmi dobre, ja som mala napr. tuto a ta bola skvela, tenka, lahko sa viazala a dotahovala
Nosenie je pre mnohych rodicov zachrana, moja dcerka skratka kocik neznasala :/ a zaroven sme mohli s nou behat po lese, horach, hradoch, atd ![]()
na fotke sme boli prave na jednom krasnom vylete, s kocarikom by sme sa tam nedostali ![]()
Edit admin - odkaz
@Jaja612 my sice čekáme první, ale už jsme s manželem rozhodnutí, že budeme také nosit a včera jsme konečně pro malou vybrali šátek a zhodli se, že tohle už je definitivní a nebudeme ho měnit - LoktuShe Bird garden cream (: Máme pořízený i kočár, ale věřím, že doma při úklidu/vaření/atd bude šátek k nezaplacení (:
Ahoj holky, žádám Vás o vyplnění mého anonymního dotazníku k bakalářské práci, který se týká nošení dětí.
https://www.survio.com/…7W6X5W0D0S4X
Velice Vám všem děkuji ![]()