Poradna o zdravém nošení dětí
Iva Gondeková
Ahoj,
hledám pro svého prvního prcka nosítko, ve kterém bych ho mohla nosit od narození (a co nejdéle i potom).
Vím, že asi nejlepší a nejuniverzálnější je šátek, ale já se na to uvazování necítím. Nehledě na to, že se obávám, že pokud bych se na něm neuškrtila, tak bych zemřela stářím, než by se mi ho povedlo uvázat.
Navíc nebudu nosit sama, takže šátek jsem bohužel zavrhla.
Navíc hledám nosítka na obě ramena, došla jsem k názoru, že na jedno rameno to je tak maximálně na půl hodiny, pak umírají záda nosiče. Já chci nosit na procházkách i místo kočáru. Nejradši bych se bez kočáru obešla… ![]()
Líbí se mi Manduca, Ergo nebo Beco… ale nějak se mi nezdá, že by nošení v nich (i když se píše, že to jde) bylo od narození pro mimčo zdravé.
Tak jsem googlila a našla jsem tohle .
Moc se mi to líbí, jen nemám žádné reference.
V čem byste nosili úplného prcka kromě šátku?
Pak by mě zajímalo jak dlouho se dá nosit v kuse… ![]()
Scrat, předem se omlouvám, nebij mě, ale fakt bych řekla, že elastický šátek je pro pidimimi to nejlepší. Klidně hned na svislo, do kříže s kapsou, u elasťáku nemusíš odhadovat kolik si nechat volného prostoru na dítě, šátek kolem pasu si určitě dát umíš a po nějaké době (cca 5min
) ho možná zvládneš překřížit a dopravit přes ramena ![]()
Jinak to closebaby neznám, bude to jako přednavázaný šátek, ale bez možnosti pořádně dotáhnout…
Manduca má novorozeneckou vložku, ale aby dítku nebyla ta část, co je mezi nohama, moc široká, to by mu asi nebylo příjemné. Já nosila v bondolinu ve 3m a moc se mu to nezamlouvalo, až ve 4m tam byl spokojený.
U elasťáku je asi fuk značka, jen bych brala co nejširší, aby byl těch 60cm.
A nosit místo kočárování je super nápad, jen mě třeba nebaví tahat všechny serepetičky na dítko na zádech v batohu, takže když jedem na dýl, tak ten kočár špatný není.
čičinko, tys mě fakt rozesmála ![]()
Možná se šátku bojím až moc… vždycky sem slyšela, že se ty elastický moc nedoporučují, ale ani nevím proč.
V tvém podání to vypadalo o trošku snáz… Ale i tak bych radši ten předšitý close parent. Jen od někoho zjistit jaký je…
Při své lenosti bych nejradši jen Manducu… podle popisu by s novorozeneckou vložkou mělo mít mimčo ty nožky v podstatě pod sebou (mezi pupíkem a pupkem maminy). Takže by to asi nemuselo vadit, ten středový vypolstrovaný díl vlastně nemá v kontaktu…
Koukala jsem se tedy na ty elastický šátky a nějak nechápu, proč se pohybují ty ceny od 800 za Liliputi po 1900 za MaM ECO… nechápu rozdíl, tak maximálně v té šířce, jak si psala… ![]()
Vidíš, to mi nedošlo, že vlastně mezi nohama má tu vložku, já v tom nikdy nenosila, manducu máme cca 3m.Tak to by snad šla rovnou ta manduca.
Taky nevím, jak moc velký je to rozdíl, myslím, že je to jen marketing
Zkrátka liliputi má i levná ta ergonomická nosítka, prý jsou jako ergo, ale levnější ![]()
Jinak když o tom uvažuju, vzala bych manducu a když to s pidi novoškem nepůjde, tak můžeš vzít dodatečně ještě šátek, však když to mají skladem, tak to máš doma do týdne ![]()
Rozhodně Manducu
, máme jí týden a je skvělá, můžeš nosit mimi od 3,5kg a mě v ní Mareček krásně spinká
… Jo a je nám 18 dní ![]()
Já bych taky řekla, vem Manducu nebo Ergo, co ti líp sedne a když to nebude dobré, dokoupíš šátek nebo něco jiného ![]()
Jsem hodně příručková, takže podle ortopedických základů jsme malou do 6 měsíců nenosili vertikálně, z toho důvodu jsem Ergo nasadila až v 6 měsících, do té doby jsem v jednom kuse využívala Red Castle Tikamak http://www.babymax.cz/…bozi-74.html (jeho levnější varianta je Babyvak od Jiřího Pecha).
Uvažujíc zpětně bych asi šla spíš do šátku, není čeho se bát a má univerzální využití.
No tak já právě uvažuju o nosítku Close, viděla jsem ho naživo na velettrhu je to jako elastický šátek, jen předvázaný a dotahování by nemělo být náročné…a pak bych si koupila tu Manducu…
to nosítko Close je novinka a reference se špatně shání…
nnada píše:
Jsem hodně příručková, takže podle ortopedických základů jsme malou do 6 měsíců nenosili vertikálně, z toho důvodu jsem Ergo nasadila až v 6 měsících, do té doby jsem v jednom kuse využívala Red Castle Tikamak http://www.babymax.cz/…bozi-74.html (jeho levnější varianta je Babyvak od Jiřího Pecha).
Uvažujíc zpětně bych asi šla spíš do šátku, není čeho se bát a má univerzální využití.
Ono záleží podle jakých příruček jedeš. Podle příruček německých ortopedů je zase lepší vertikál, protože horizontální polohy nezajišťují abdukční postavení kyčlí. Buď preferuješ kyčle nebo páteř.
nebo nebudeš nosit a to zas je proti příručkám psychologů - budeš mít psychicky deprivované dítě
Ono si nevybereš. ![]()
Scrat, koukám, že jsi z Prahy… můžeš navštívit nějakou kamennou prodejnu, kde mají šátky i nosítka… To nosítko, co sis vybrala mi nepřijde špatné, jen nevím, jak je to s dotahováním. Manduca i Ergo mají novorozeneckou vložku… pak se ještě prodává DidyTai a spousta dlaších ergonomických nosítek. Jde o to, že každému sedí něco jiného, takže je určitě lepší vyzkoušet naživo. Doporučuji www.vbavlnce.cz případně www.ditevsatku.cz tam ti urcite dobre poradi.
Co se tyce tech rozdilu u elastických šátků - není to jen o marketingu a značce. Ty šátky různě pruží, takže težší dítě už se nese opravdu špatně. Ten liliputi je právě víc elastický.
ahoj,
tak my nosíme v Becu .. poprvé, když bylo malé 14 dní
a spokojennost jak na straně mimča, tak na naší ![]()
asi bych taky volila šátek, ale protože jsem chtěla, aby nosil i manžel, tak vyhrálo nosítko ![]()
a doporučuju vyzkoušet naživo, třeba s cizím dítětem
pokud bys chtěla kupovat ještě před narozením, což asi chceš ![]()
.. jinak já vyzkoušela Manducu, Pecha a vyhrálo nakonec Beco … Manduca mi neseděla na zádech, z Pecha mě, při delším nošení nebo větší váze prcka, bolela záda …
neczuz píše:
Buď preferuješ kyčle nebo páteř.nebo nebudeš nosit a to zas je proti příručkám psychologů - budeš mít psychicky deprivované dítě
Ono si nevybereš.