Poradna o zdravém nošení dětí
Iva Gondeková
Holky,
nosím malého v šátku (kolébka horizontální z dvojitého kříže), zatím má cca 6 kg, ale bolí mě z toho po hodině záda. Nevíte co dělám špatně ?
Mám to málo utáhlé nebo co ?
6 kilo přeci jen není tak moc, tak nevím …se zády obecně problémy nemívám ![]()
Myslim, ze je to jeste maly…kvuli zadickum…a v horizontalnim mu to nevadi.
Myslis, ze to muze byt i tim ? jakoze kdyz ho budu mit vertikalne, bude to pro moje zada lepsi ?
Lolinko,
(teď nevím, kam psát dřív, když si založila dvě diskuze na jedno téma…by bylo lepší mít jen jednu
.
Já jsem nosila už od šestého týdne v poloze vertikální, s nožičkama doširoka rozkročenýma, zadeček níž jak kolínka a takhle nosím doteď a věř, že miminko je naprosto spokojené…mám tedy to bondolino a dítě tleská, když vidí, jak si ho beru. ![]()
Ehm, a jaký máš šátek?
Chyba může být i v šátku.
Nebo taky někde něco děláš špatně ![]()
Nosím denně 12 kilo a no problem ![]()
Přešla bych na vertikální úvaz a zamyslela se nad kvalitou šátku… já měla Klubíčko a děs, teď jsem přešla na Didymos a nemůžu si ho vynachválit.
Ale zase je fakt, že někdo má holt křehčí konstituci a prostě toho tolik neunese.. ono se to nezdá, ale hodina je dlouho. Já měla třeba vždycky šílené problémy nosit batoh, když jsme šli někam na čundr nebo tak - bez batohu jsem šlapala jak motorová myš, s batohem zvadla po půl hodině… Teď bez problémů půldruhé hodiny nosím Marka, k tomu vezu golfky s momentálně nechodící dcerou a na zádech batoh s nákupem… Časem se vycvičíš… ![]()
Vertikál je v pohodě i u dítěte, které nesedí, protože má zádíčka podepřená v šátku. Já takhle vázala už 10-ti denní miminko. Ale i šátek dělá hodně, jak už holky psaly.
Šátek mám elastický - Medley. S pevným bych to asi ještě nezvládla, nedokážu moc dobře odhadnout jak malého utáhnout apod.
No, já nejsem právě drobotinka, proto jsem propadla (asi) iluzi, že přece nosit 6 kilo hodinu není takovej problém ![]()
Někde jsem ještě četla, že když je šátek volněji a dítě níž, že to namáha hodně záda, že je lepší aby bylo dítě spíš výš, ale netuším jestli je to pravda. Mám pocit, že když ho dám výš, tlačí mě na prsa což je trochu bolestivé ![]()
Lolinka79 píše: Šátek mám elastický - Medley. S pevným bych to asi ještě nezvládla, nedokážu moc dobře odhadnout jak malého utáhnout apod.
To je ten, co je cca 40 cm široký? Nebude problém v tom, že ty pásy přes ramena a záda nedostatečně rozloží váhu mimča? Jak je máš roztažené? Foto by nebylo?
Lolinka79 píše:Někde jsem ještě četla, že když je šátek volněji a dítě níž, že to namáha hodně záda, že je lepší aby bylo dítě spíš výš, ale netuším jestli je to pravda. Mám pocit, že když ho dám výš, tlačí mě na prsa což je trochu bolestivé
Ahoj, ja tedy mam neelasticky satek a nosim vertikalne, ale zarazila me tvoje formulace, ze kdyz si das mimco vys, tak te tlaci na prsou…Ja myslela, ze pri kolibce ma detatko lezet v nebo mirne nad urovni prsou a mit hlavu na rameni..mozna tady bude hacek, ze ho mas moc nizko a tak te to ohyba a taha ti to ramena dopredu… Jak tu nekdo psal priklad s batohem..pokud ti bude viset batoh nizko, budou bolet ramena a zada, jak se telem vyrovnava vaha batohu.. tezke batohy se proto poutaji cca v urovni pasu tak, aby teziste bylo co nejbliz k telu a vysoko…
Lolinka79 píše: Šátek mám elastický - Medley. S pevným bych to asi ještě nezvládla, nedokážu moc dobře odhadnout jak malého utáhnout apod.
Loli, já nejsem žádný odborník, ale mám takový nejasný dojem, že Medley je přesně tak nekvalitní šátek, jako bylo to moje Klubíčko… Na Tvém místě bych si zkusila od někoho na vyzkoušení půjčit nějaký kvalitnější - Didymos, Storchenwiege nebo tak něco, třeba to pomůže…
Loli, já teď nosila dceru asi 2,5 hodiny, má přes sedm kilo a záda naprosto v pohodě
Bolí mě akorát stehna jak z posilovny ![]()
Na Medley jsem četla velmi negativní reference, ale osobní zkušenost nemám. Odkaz na reference bych ti sem hodila, ale momentálně má ten server výpadek, hodím později.
Stejně jako Bohunka doporučuju vyzkoušet (půjčit) třeba Didymos nebo Storchenwiege.
Uf…holky, asi máte pravdu.
Mám ho nízko…asi to bude kámen úrazu, jak jsem tušila
Zkusím ho dát výš…normálně ho mívám v úrovni pupíku.
Medley..ta diskuze mluví za své. Já se přiznám, že toto je má první zkušenost ze šátkováním a tak jsem chtěla nejdřív vyzkoušet jestli v tom Kuba vůbec vydrží. Medley, jakožto levná varianta, mě tím pádem zaujal. O tom, že šátek může být nekvalitní jsem moc neměla páru
Holt amatér. Ten elastický je jen do 9 kg, takže brzo s ním skončíme a dál uvidíme..buď to vzdám nebo zainvestuju do kvalitnějšího.
Holky…mohu se vás ještě zeptat na tip, který šátek mám vybrat od Didymos ? (bez ohledu na finance apod.)
Děkuji !