Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,máte některá zkušenost s vyndaváním nosní mandle? Bohužel nás to asi čeká
Je nutná hospitalizace nebo to dělají ambulantně? Prostě všechno co víte mi prosím napište
Díky
Synovci je trhali. Ráno ho odvezli do Kladna do dětské nemocnice, odjeli a zas se pak pro něj vrátili odpoledne. Dělali to v celkové. Akorát pak prý zvracel, ale jinak dobrý.
Horší je, že ne vždy to znamená, že se tím problém vyřeší:(
Taky nas to ceka.
Tady v Rakousku se to dela v celkove narkoze pri jedno- az dvoudenni hospitalizaci.
Mam z toho prujem uz ted, taky budu rada, kdyz se neco dovim
Jana
Ahoj,
nám taky doporučují odstranění nosní mandle,ale já se tomu bráním.Vzhledem k tomu,že v rámci mého studia jsem problém adenoidní vegetace měla, si myslím,že pokud to není nezbytně nutné (dítě nemluví nosem(huhňá),v noci nechrápe, nemá až tak často opakované infekty dýchacích cest-rýma 6× do roka je prý normální) tak je potřeba tento zákrok zvážit.Ona totiž osní mandle během dětství může opakovaně dorůst a věkem, kolem puberty, mizí.Nevím,ale znám hodně případů,kdy odstranění mandle problém například častých nemocí nevyřešilo (protože mandle jsou jedním z prvních „ochran“ proti infekci).Ale samozřejmě v některých případech tento zákrok je opodstatněný, pomůže.
Pokud vím,dělá se v narkóze, s následnou minimálně jednodenní hospitalizací.
[barva=darkred][/barva]
Jo, Tyndo, ja bych se do toho taky nehrnula, ale muj syn nenabere nosem ani gram vzduchu, porad ma otevrenou pusu, ve spanku ale neumi pusou dychat a ma priserne pauzy pri nadechovani, o chrapani ani nemluvim. A co se tyce rymy… Takovou spoustu hlenu, co z nej leti si snad nikdo neumi predstavit, rymu nema asi tak tri tydny v roce. Je to proste priserne a myslim, ze v nasem pripade je zakrok nevyhnutelny… Bohuzel.
Jana
Zerdo,Abajo,
je mi to lito,urcite bych se taky klepala ![]()
Jen jsem chtela napsat,to co uz tu naklepla Tynda,ze nam logopedka rikala,ze se da ta nosni mandle spravnym cvicenim „splasknout“-nevim,jak lip to napsat ![]()
Proste jsou ruzne cviceni na dychani nosem,kdy se pomalu dite „nuti“dychat vice nosem nez pusou, a kdyz se to podari,muze byt po problemu.Pry zkusit prvni tohle pred operaci,ktera vetsinou neni ani tak nutna.(ovsem nekde nepomuze ani to..)Bohuzel operace vzdy vse nevyresi a nosni mandle opet dorusta ![]()
Hodne stesti!
Any
Zerdo ,tak vy jste asi ten „indikovaný“ případ.Pokud opravdu dítě má takové obtíže, rozhodně mu to pomůže.Takové děti po tom zákroku doslova pookřejí.
Any , ty speciální cviky pro dýchání nosem nespočívají v ničem jiném, než s dítětem doslova nacvičovat toto dýchání - formou hry - čichat ke květině,dobrému jídlu apod.Vysvětlit,že nos filtruje nečistoty a bacily,a proto je nutné jím dýchat - samozřejmě úměrně k věku.Rozhodně se nekladou meze fantazii.Součástí logopedické terapie je nácvik správného dýchání.Ale opravdu jsou případy,kdy nosní mandle v důsledku infektu zbytní, naroste do takoých rozměrů,že uzavře dýchání nosem a je nutné ji operativně odstranit.Ve své krátké
logopedické praxi jsem se setkala i s dětmi,kterým to opravdu pomohlo.Ale bohužel i s dětmi,kdy se četnost infektů nesnížila
.Myslím si,že rozhodně svým dětem nechcete ublížit,takže já nebrojím proti, jen říkám s rozmyslem
[/barva][barva=orange][barva=darkred][/barva]
Ahojky, tak švagrová zrovna včera byla s 3,5 letou holčičkou na trhání nosních mandlí (resp.mandle). Ráno přivezla malou na ORL, ta měla štěstí a šla první na řadu. Takže bylo to za 5 minut hotový, jen krátkodobá celk.narkóza (rajský plyn) a pak jí malou donesli ospalou a ona byla celou dobu u ní až se uplně probrala. Pak jen trochu plivala krev a po hodimce si šla hrát do herny a byla jen taková přešlá z té narkozy. Kolem jedný jely obě domů a dál teda nevim…ale dneska prej už o tom skoro neví, jen má dovolenou zmrzlinku, takže je ráda. A myslím, že celé to hůř snášela švagrová než malá…
Takže když už doktoři doporučí vytrhnout mandle tak asi ví proč…pak jen se někde domluvit a at už je to za vámi…Jo a švagrový byla v Praze na Karláku a moc si je tam chválila…
Tak at vám děti nestůňou..kačula
Ahoj,
taky jsem byla s holkou na mandlích na Karláku. Před operací je nutné předoperační vyšetření - odběr krve a souhlas pediatra s operací. Do nemocnice byl nástup ráno (dítě nesmí od půlnoci jíst ani pít), dostala přidělenou postel (mají tam na to vyhrazené zvláštní pokoje, takže s normálními pacienty se tam v podstatě nepotkáte), děti se převlékli do pyžámek a pak si hráli v herně. Postupně je sestřička z herny odváděla na sál (začíná se od nejmladšího), operace trvá jen chviličku v celkové narkóze. Po té narkóze byla dost ukňouraná, bolelo jí v krku a z nosu jí tekla krev. Ale žádná hrůza to nebyla, tak do půl hodiny krvácení ustalo, potom znovu usnula, spala asi hodinu a když se probudila, byla úplně v pohodě a zase si šla hrát do herny. Dostali na sále od doktora balónky a pěkně tam s nima řádili - bylo to tak snad u všech dětí, co tam s námi byli. Kolem poledne jim dali k obědu nějakou bramborovou kaši, pak se jim doktor podíval do krku a jeli jsme domů.
Myslím, že jsem trpěla víc než ona ![]()
Ahoj holky! Já jsem se taky bránila nechat dát vyndat n. mandle synovi, ale pak kromě častého onemocnění se přidalo i to, že začal špatně slyšet. Bylo to pro mně strašně hrozný, ale syn to snášel líp než já.
Onemocnění h. cest dýchacích ustoupilo, přestal v noci chrápat. Pak jsem právě jen bála, aby ty mandle zase nezačali růst. Ale neměl celkovou narkózu a dodnes lituji, že jsem se o tom neinformovala víc, aby jsem mu tu narkózu zajistila. Bylo mi hrozně. A byl v nemocnici týden????
Ahoj holky,čeká nás s malým vyndání nosní mandle na Karláku v Praze,jsem ráda že čtu dobré reference.Jen sem se chtěla zeptat jestli nemáte zkušenosti s autovakcínou,kterou pak udělají pro vaše malé z té odebrané mandle.Díky.Jinak mám dost strach,malý od mala nesnáší doktory a v nemocnici ještě nebyl,tak písnu jak jsme dopadli.Zatím díky Gábi
Ahojky holky,
já byla s Martínkem taky na Karláku, je to asi dva roky zpátky. Před zákrokem chtějí potvrzení od dětského lékaře, že je dítě zdravé, krevní testy - max. deset dní staré.
Nástup je ráno, od půlnoci nesmí dítě jíst ani pít. Půjdete s dítětem na pokoj, je tam asi 6 nebo 8 postelí, převléknete dítě do pyžámka a potom čekáte. Děti si postupně berou na sál, narkoza je nějaká rychlá, snad jen jednu minutu. Dítě potom chvíli pláče, teče krev z nosu,… Je důležité hodně pít, na Karláku dávají dětem čaj. Mě Marťa usnul asi na dvě hodiny, tak jsem ho pravidelně cca po půl hoďce budila na pití. Potom se šlo do herny, po poledni děti dostaly oběd - polévku a bramborovou kaši s něčím - to už si nepamatuji.
Odchod domů byl odpoledne, v závislosti na čase zákroku. My šly asi v půl páté odpo…
Přijeli jsme domů, prcka jsem opláchla a šel spinkat. Spal až do rána a druhý den byl úplně v pohodě.
Na tom zákroku jako takovém asi nic tak závažného není, ale já jsem cíťa, takže jsem brečela už týden před tím a ještě dva dny potom
.
Ale je možné odstranit nosní mandli i laserově, dělají to v Modřanech, tuším, že se za to něco platí, ale je to rychlovka a lidi si to chválí
, takže kdyby nás to náhodou ještě někdy čekalo, tak už půjdeme určitě na laser.
A výsledky určitě jsou, Marťa už netrpí na rýmy, nechrápe, lépe se mu mluví i dýchá nosem - to před tím nemohl vůbec ![]()
Nosní mandle může opravdu dorůstat, mamce ji v dětství trhali 3× ![]()
Zdravim no nosni mandle cekaji take meho 4 leteho syna nejdriv jsem se s pritelkyni hadal ze je to zbytecne, ze mu to ublizi atd .Asi mam prehnane obavy .Po precteni vasich clanku je mi o trochu lepe na srdci a podepsal jsem svoleni k operaci doufam ze vse probehne tak jako u vas ![]()
Tak já mám 2 děti a obě jsou už bez nosní mandle. Dceři ji trhali skoro ve 3 letech. Ráno jsme došli do nemocnice - Znojmo, ještě vyšetření, o půlnoci už nepít, ráno ji úplně zdrogovali před narkózou
, já jsem strašně citlivá na takové tlumící léky a ona to má nejspíš po mě, pak ji odvezli, asi za 2 hodiny jsem ji měla zpátky - nechávají si je na dospáváku a vrací je napůl probuzené + dostala diplom za statečnost
. No a další den jsme šli domů. Ale pomohlo jí to. Měla ji hodně zvětšenou. No a syn na to šel v roce. U něj to bylo nutné. Od jeho 14dní bral samé atb. S ním jsem musela do Brna. Ale neměli pro mě místo a samotného jsem ho tam nechat nechtěla ( i když už o 2 termíny kvůli nemoci přišel )Tak mi řekli ať jedeme domů a přijedeme opravdu brzo ráno a od půlnoci nepít. Za to jsem byla vděčná… No tomu dali pak nějaký lék na zklidnění a v polospánku mi ho odvezli. Tak za půl hodiny mi ho přivezli rovnou ze sálu. A další den domů. A po pravdě jsem ráda, že už to mají za sebou a nelituju toho. Poslední atb měl před tou nosní mandlí a za 2 týdny mu budou 3.