Jak se řeší šikana?

Radina
17.1.06 11:06

Jak se řeší šikana?

už jsem o tom tady psala na začátku školního roku. Můj syn začal chodit do první třídy a protože je malý a hubený a přitom děsně oprsklý až drzý, vybrala si ho partička kluků… . Drobné neshody jsem řešila čas od času přímo s výtržníky, ale včera už přišel s brekem, že ho kluci odchytili na WC a dva ho drželi, třetí ho mlátil mandarinkou do prsou a vyhrožovali mu. Pak ho odpoledne po družince hnali domů a koulovali, vyváleli ho na zemi (to už asi počtvrté). Už ani nevím kolikrát přišel s natrženýma kalhotama, špinavým oblečením, bez čepice kterou mu ukradli, s monoklem pod okem…prostě je toho moc. Dokáže mi někdo z vás poradit na koho se máme obrátit a jak to řešit? Od dnešního dne budu muset chodit pro kluka před družinu,ale jak to zajistit ve škole? Jeho třídní učitelka se k tomu staví tak nějak bokem, protože ví, že není úplně nevinný,ale já se obávám, že kluk se bude bát chodit do školy. Ráno ho manžel raději vozí autem, protože kluci si na něho číhali i ráno… :cry: Včera ráno jim utekl zadním východem z domu. Mám z toho nervy na pochodu a je mi do breku, proč zrovna ten náš kluk..... :cry: :cry: :cry:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
751
17.1.06 11:44

Ahoj Radino,
to je vážně nepříjemná situace.
Myslím, že by se k tomu měla třídní učitelak postavit čelem a nějak rázně zakročit. To, jak píšeš, že je synek trochu odrzlý, tak není žádný důvod, aby ho někdo šikanoval, to by si měla učitělka uvědomit. Pokud jsi ale u ní neuspěla, šla bych přímo za ředitelem školy a řešila to s ním. Taky bych mu řekla, že ses snažila vše řešit přes třídní učitelku, ale nepomohla ti. A kdyby ani ředitel nebyl ochotný věc řešit, tak bych dala kluka do jiné školy. Chudák z toho má určitě trauma a mohlo by se to na něm podepsat, kdybyste to tak nechali. Věřím, že ředitel pomůže, tak to zkuste a hlavně neodkládejte to, chce to řešit už v začátcích.
Držím vám palce, ať to dobře dopadne.
Martina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2901
17.1.06 12:03

Tohle je hrozně blbý:(
Já byla před mateřskou třídní učitelkou osmáků na Zvláštní škole. Pochopitelně, taky se tam našla hrstka borců, kteří si vzali na paškál pár kluků, kteří se odlišovali.
Ono řešit šikanu je problém, vpodstatě ty agresory ani nemáš jak potretat.
Vím, že dost rodičů to řeší tak, že své dítě dají do jiné školy.

Fakt nevím - třeba tu někdo přijde s vhodným řešením, taky mně to zajímá!!

Baghira

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
986
17.1.06 12:03

Taky bych se, v případě, že to nechce řešit třídní učitelka (což je teda opravdu děsivý - kdo to učí naše děti?), obrátila na ředitele školy. Pokud by ani on nepomohl, obrátila bych se ještě na zřizovatele školy (bude to nějaký krajský nebo takový nějaký úřad). Myslím, že by se to dalo řešit i přeřazením na jinou školu. Možná by to bylo i nejlepší, ale stejně bych to v té škole řešila. Není přece možné, aby se děti šikanovaly (ať už je důvod jakýkoli)!!!!!!!!!!!!!!!! a nikdo s tím nic nedělal !!!!!!!!!!!!!!!!!!! Držím ti palce. Paní učitelku ode mne teda „pozdravuj“, ta nemá co dělat ve školství, když neumí vyřešit takovýto problém a, jak píšeš, staví se k němu bokem. Ivča_K

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2901
17.1.06 12:26

Ivčo,
já se té paní učitelky nechci zastávat, neznám ji a neznáš ji ani ty.
Jen ti řeknu z pohledu učitelky, že vlastně nesmíš vůbec nic!!!!Nesmíš ty agresory ani nechat po škole. Jediný, co můžeš, je psát poznámky, dávat důtky a nižší stupně z chování a podobně.
Buď se tomu vysmějou, nebo na tebe přilítnou jejich rodiče a začnou ti vyhrožovat.
Děti jsou agresivní - ale některé mají i „super“ rodiny, které je v tom podporují:(
Když to bude normální rodič a já mu jako učitelka sdělím, že jeho syn nebo dcera ubližuje tak a tak svým spolužákům, tak mu dá za vyučenou a srovná si ho do latě. Každý rodič ví, jak svoje dítě účinně potrestat - zakáže mu televizi, zarazí kapesný, naloží mu práci navíc, seřeže ho nebo co já vím.
Když to ale bude agresivní rodič, tak ti ještě řekne, že takovýho slabocha jako je Novák by taky zkopal, a že si za to vlastně může sám a ty že to přeháníš a na jeho dítě sis zasedla.

My třeba šikanu na záchodech řešili tak, že jsme tam kluky pouštěli po jednom(byli jsme malá škola). O velké přestávce děti chodily po chodbě a agresoři stáli na dozoru s učitelem. Jeden čas myslím ředitelka toho nejhoršího zdržovala po vyučování ve škole a dala tak těm slabým „náskok“, aby se dostaly včas domů.

Jenomže to dítě stejně neochráníš!!!! Agresor si na něho počká někde venku, když bude chtít!

Lehko se kritizuje - zkus najít nějaké konrétní opatření.....

Baghira

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2901
17.1.06 12:36

ufff, vidím hrubici - dostal i , pardon:))

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
17.1.06 15:55

Radino,
Tvuj prispevek jsem si precetla uz asi pred 2 hodinami, a porad na Vas myslim, tak mi to nedalo a pisu. Je mi Tveho chlapecka strasne lito, ja byt Tebou tak bych nevahala, a zmenila bych skolu. Je jeste malej, zvykne si i v jiny, a rychle, uvidis. To je tak hrozny. Abyste museli denne resit a bat se, jestli mu ostatni kluci neco neudelaj … to je hruza, to si vubec neumim predstavit. Chudak malej. Bat se ve skole pri vyucovani cesty domu … spolehat se na to, ze nekomu utecu … To je opravdu priserny.
Baghira s tim ma zkusenosti, tak ji verim, ale je to tedy sila. Neznamena to, ze by se mi to libilo a souhlasila s tim, ale verim tomu, ze to takhle funguje a ze ty ucitelky s tim nedokazou a nemuzou moc udelat. Treba jak pise, ze ucitelka zdrzuje ty zly kluky, aby dala tem slabsim naskok … alespon tohle ze udelaji … Ale je to tedy sila. Jsem v soku. Pripada mi to jako takovej hon na deti, o kterym se vi a ktery vsichni tise trpej.
Ja bych nedovolila NIKOMU TAKHLE ZACHAZET S MYM SYNEM.
A vis, jak to obcas dopada a co deti dokazou vymyslet (urcite ctes noviny nebo kouknes na tv).
Delej s tim neco, ale neco poradnyho - dojdi si za reditelkou, chodte denne pro nej do skoly, a od dalsiho mesice at je v jiny skole.
Promin, ze jsem se takhle rozohnila a skoro Ti davam prikazy :oops: , ale ja bych se o nej hrozne bala. :cry:
To, co pises, ze uz jste na nem objevili a tak … :cry: Predstava, ze jsem treba v praci nebo doma nebo to je jedno kde a jemu se neco takovyho deje. To bych se pos…

Lenoska

• Citovat
  • Upravit
9867
17.1.06 16:08

Ahojky,
bohuzel jsem si prave precetla tvuj problem a muim ti, ac nerada napsat, ze v podstate neni zadny pravni zpusob, jak situaci resit. :( Byt tebou bych tlacila na tridni ucitelku, ale sama z praxe vim, ze ona v podstate nema zadne paky, jak situaci resit :( TAkze ji musis k necemu dokopat - ji a reditele skoly - hroz i oznamenim na skolsky urad a inspekci, to vetsinou reditele skol neradi slysi a tak jednaji rychleji a razantneji nez kdyz jsi ten korektni a chapajici rodic.
Tridni kantorka proste sama musi vymyslet neco, co je site na miru, ale v techto situacích plati babo rad… :( Jedinou rozumnou nadeji je domluva s rodici agresoru, ktere by si mela skola pozvat na pohovor - ale ani jim nemas v podstate cim pohrozit - jedine dutkou ci snizenym stupnem z chovani, cemuz se spousta lidi pouze vysmeje.
Ale rozhodne to nenechavej tak, sikana se postupne stupnuje a maly by si z toho mohl odnest sramy na dusi… A je dulezite s nim situaci probrat, ukazat mu, ze stojis na jeho strane a taky zajistit, aby zbytecne neprovokoval. Jenze bez toho, ze se bude situace resit i z druhe strany to nejde.
Drzim palce.
Lesina
PS: Prijde mi, ze ve skolstvi je cim dal vic problemu a min poradku, bohuzel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
17.1.06 16:35

Ahoj Radino,

je mi to moc líto a cítím s Tebou. Napíšu Ti svůj názor, ale může bý i mylný. Navíc bych se Tě nechtěla dotknout, ale třeba Ti to pomůže. Dívala jsem se na webovou stránku alzbetka.er.cz. Na té stránce je plno fotek Alzbetky, ale jen velmi málo se synem. Také tam je málo fotek s Tvým manželem a Tvým synem, jak jsou spolu. Myslím, že toto odráží jednu nepříjemnou věc. Syna máš z prvního manželství, předpokládám, že žádnou svou webovou stránku neměl. Teď jsi znovu vdaná a máte holčíčku, kterou milujete a lásku dáváte najevu celému světu v podobě té její osobní stránky. Proč i Tvůj-Váš syn nemá stránku? Proč, když je Vaše dítě stejně jako Alžbětka, není na té stránce zastoupen stejně? Možná to zní ukvapeně, ale neupřednostňuje Tvůj manžel Alžbětku před ním? Třeba nevědomě. Možná se Tvůj syn cítí jako číslo dvě vedle Alžbětky a v otci necítí takovou podporu, jakou by chtěl. Možná proto je právě on obětí šikany. Mám s tím zkušenost se svým bratrem, který je o rok mladší. V rodinném albu je 80 procent fotek se mnou a s ním jen těch dvacet. Odráží to jediné, že náš otec měl raději mě. Bratr byl celou svou školní docházku často obětí šikany.

Na Tvém místě bych se vykašlala na učitelku, která nezvládá svou práci i na ředitele, který takové zaměstnance má, a vozila bych syna do jiné, možná menší školy, která by mohla být klidně i daleko. A hlavně, zašla bych OKAMŽITĚ za dobrým psychologem, i s manželem a se synem, protože obětí šikany se nikdo nestane jen tak. Myslím, že zakopaný pes je ve zraněné dušičče Tvého syna, není to zžejmě Tvoje vina, ale ten problém vznikl a Ty jsi zodpovědná za svého syna a musíš mu pomoct. Na Tvém místě bych jednala hned, už dřív, při prvním náznaku, že není něco v pořádku. Držím Ti palce a věř, že máš šanci mít chytrého, citlivého kluka, který se umí pro:,–(it a nikoho ani nenanpadne, že by ho šikanoval. Sám na to nikdo z rodičů ale nestačí, chce to odborníka a třeba vyzkoušej více psychologů, až najdeš někoho, ke komu budeš mít plnou důvěru.

Eva z Olomouce

• Citovat
  • Upravit
322
17.1.06 16:40

Ivčo_k,
kdo to učí naše děti? Velice často lidé, kteří jsou k tomu krajně nevhodní. Nedivím se. Nástupní plat vysokoškolsky vzdělaného učitele ej okolo 9tis hrubého. Můžou k tomu být osobní ohodnocení a pod., ale taky nemusí. Průměrný plat řidiče autobusu je podle dnešní MFdnes 16 800-26 500 podle lokolity. Tedy mnohem víc, než dostane ten učitel. U autobosáků je to tedy průměr, ne nástupní, učitel se po 15-ti letech praxe taky možná na těch 15tis. dohrabe.
No, urřitě to není JEN o penězích, ale za těchto podmínek to asi lepší prostě nebude :cry: . Lidé, kteří ve školství „mají co dělat“ si to v řadě případů finančně nemohou dovolit a jdou jinam. Je to smutné, ale nedivím se, že učitelé jsou jací jsou.
 Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1311
17.1.06 16:52

Ahojky,

ucim na velke mestske skole , 760 deti, na 1. st, letos 2.tr.
Prvnim clovekem, za kterym jit je tr.ucitel, pokud jak pises, se k tomu nemini postavit celem, pak je na rade reditel.Sama vim, ze i reditele v tomto smeru v mnoha pripadech odmitaji neco delat a jsou radeji slepi. Potom bych opravdu uvazovala o zmene skoly, nemej strach, syn si zvykne rychle, deti jsou adaptabilni, rozhodne to neprehlizejte a necekejte, ze se to samo zlepsi.
A hlavne jednat co nejrychleji, nenech ho stresovat.

Hodne stesti.
R.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
827
17.1.06 17:04

Radino,
nepříjemná situace! Jediné, co umím poradit, je zavolat s dotazem na nějakou linku důvěry, do občanské právní poradny a podobně. A navíc - nesouhlasím s holkama, které tvrdí, že neexistuje žádná právní cesta! Šikana je trestný čin a toho se mohou dopustit i nezletilé děti. To, že nejsou trestrně zodpovědné je jiná věc. V mnoha školách to řeší policie, takže jestli se bude ředitel tvářit, jakože se ho to netýká, tak ho vyveď z omylu, že možná změní názor v okamžiku, kdy mu na školu přijde policie.

Výborná je knížka od pana Koláře Bolest šikanování.

Přeju hodně štěstí,

Bebet

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
986
17.1.06 17:18

Baghiro, já nemusím hledat řešení, nejsem učitel. Možná ti to bude připadat alibistické, ale je to tak. Nejsem pro tuto práci školená, tudíž nevím, jak ji řešit, ale vím, že učitel musí vědět, jak ji řešit. Nesouhlasím s tím, že neexistuje řešení. Řešení VŽDY existuje, jen někdy víc bolí. Je tady samozřejmě ten problém, jak psala Eva, o platech ve školství a kvalifikaci učitelů, mnohdy „učitelů“. Já si prostě myslím, že učitel, který není schopen danou situaci zvládnout nebo se o to alespoň nesnaží, nemá právo učit děti. Jak bylo psáno, staví se k tomu třídní učitelka trochu bokem. Myslím si, že rodič šikanovaného dítěte a i to samotné šikanované dítě musí v tom učitele především cítit snahu celou záležitost řešit. Což v tomto případě, jak jsem pochopila, není. Měli bychom všichni konečně přestat říkat, že něco nejde, že nemám žádné právo to či ono udělat. Vím, že je problém i s rodiči, kteří si často neumí se svými dětmi poradit. Jsem si vědoma všech problémů, které popisuješ, ale prostě nejsem schopná se ztotožnit s myšlenkou, že NIC NEJDE UDĚLAT!!!!!!! PROTOŽE JDE!!!!!!!!!!!! O TOM JSEM PŘESVĚDČENÁ !!!!!!!!!!!!!! Ivča_K

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Jaa
1150
17.1.06 17:43

Ahojky Radino:O)
Jak už tu někdo psal, to, že je Tvůj synek trošku přidrzlý, není důvod k tomu, aby ho někdo šikanoval a ani to situaci nezlehčuje! Pokud se třídní učitelka nehodlá ve věci angažovat, je to od ní sice velká profesní chyba, ale to je Tobě i Tvému synkovi k ničemu. Každá škola má svého výchovného poradce, já bych se obrátila v tomto případě na něho. Pokud neuspěješ, pak zbývá jen zástupce nebo ředitel školy. Pokud by se k problému nechtěli postavit čelem ani oni, pak bych Ti radila změnu školy. Pokud bys potřebovala najít školu, kde učitelé dělají opravdu svou práci dobře, písni mi SZ. Ráda Ti - pokud to bude v mých silách - pomůžu. Ale snad to nebude potřeba a vše se vyřeší na té škole, kam synáček chodí:O))) Pa a držím palce!
 Jaa

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2733
17.1.06 18:28

Ahoj, situace, ze které mám černou můru, modlím se, aby to mé dítě nepotkalo…
Souhlasím s Jaa- každá škola má výchovného poradce a metodiak prevence-tito lidé jsou (měli by být) školení a fundovaní. Taky bych se obrátila přímo na nějaké sdružení-organizaci-která se přímo šikanou zabývá, kde bude dobrý psycholog atd…

Příspěvek Evy z Olomouce je zajímavý, stojí minimálně za zamyšlení…ale vůbec Tě neznám, vůbec jsem neviděla ony zmíněné stránky, jen reaguji na její příspěvek.

Přeji hodně sil, trpělivosti a štěstí! A hlavně Tvůj syn teď potřebuje moc podpory a lásky!!!
 K.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect