Poradna o zdravém nošení dětí
Iva Gondeková
Ahoj holky, malé už bude rok a i když jsem vždycky ráda okukovala miminka v šátku nikdy jsem si žádné nosítko nepořídila. Malá mi už chodí, ale samozřejmě neujde žádné velké vzdálenosti a kočár úplně nenávidí! Takže se z každé procházky poslední dobou navracíme buď velmi pomalu za ruku nebo na ruce a tudíž mi kočár spíš překáží.. Má přes 11 kg takže nést jí jen tak je fakt docela makačka, takže otázka je jasná - mám si raději pořídit nosítko? Šátek? V kočárku spí max. 20 minut, takže to už moc neřeším, dáchne si doma a vyrazíme.. Díky za jakoukoliv radu či tip ![]()
Já mám obojí, nosítko mi přijde praktičtější na takové to nastupování a vystupování… na druhou stranu na delší nošení je šátek pohodlnější.
Nosila jsem do roka a půl staršího v Manduce. Na břiše teda, ale dá se i na zádech. Je docela skladná a venku když jsem ji nepotřebovala, měla jsem ji právě na zádech, jako batůžek.
Asi bych volila spíš nosítko (Maduca, Liliputti, Beco, Kibi) šátek by si musela pořád navazovat… já používala se šátkem předpřipravený úvaz kříž s kapsou ven, ale po pár vyndání a nandání už jsem taky musela převázat. navíc u takhle většího dítka už je lepší nosit na zádech, na břiše dost překáží a je těžké…
Na kluka (13 kg, 22 měsíců) mám šátek i manducu. Šátek je super na delší procházku, vážu na záda. Manducu používám na nastupování do vlaku, při delším nošení se mi už zařezává do ramen.
Nosím občas v Manduce ještě skoro dvouleté dítě. Má cca 12,5 kila. V pohodě, na zádech je to celkem pohodlné, ale už je to tak nahraně s čouhajícíma nožičkama:-)
Ahoj, já nosím malého(13m)v šátku a krosničce. Krosna mi přijde pohodlnější a malý z ní má lepší výhled, šátek mně nebaví převazovat, používám ho jen, když má tulivou náladu nebo na nějakou krátkou cestu. Zase ale tahat na zádech prázdnou krosnu asi není nic moc, naše váží sama o sobě cca 3,5kila.
Nosítko, ale na takto velké dítě už určitě batolecí nebo rostoucí Kibi.
Já nosila do roka v šátku, teď už používám manducu, je to rychlejší, chvíli jde, chvíli se nese.
Kibi se mi líbí
Píšou tam, že se dá zarolovat a nemusí se sundavat, to je mi sympatický.. No každopádně to bude chtít vyzkoušet.. A pak napíšu Ježíškovi ![]()
Ahoj já nosím malého,15m v nosítku Ergo, má 11,5kg a úplně v pohodě, akorát, že teď už mi tam moc neusne, dřív klidně prospal hoďku
Ale kdybych si ho měla pořizovat až teď, tak bych asi koukala po něčem, co je už pro větší dítka ![]()
Malá má 16 m a zhruba 11 - 12 kg a v šátku na zádech ji nosím. Ale asi záleží, jak jsi trénovaná, já bych před porodem asi chcípla, kdyby mi někdo hodil na záda 12 kg a chtěl by, abych hodinu chodila.
Navázání trvá tak 3 minuty maximálně, spíš je potíž ji na ty záda dostat, když se jí nechce nebo když ji nemám kam posadit.
Nemáš šanci si někde šátek či manducu půjčit a vyzkoušet? Technicky lze zjevně obojí, asi záleží, co komu víc sedne.
No já koukám na stránky Brána k dětem, píšou, že si můžu u nich všechno vyzkoušet.. Když já nikdy nevázala, ale asi je to jen o cviku.. Ještě jsem koukala, že jsou i nějaký kroužky (spony) ale to bude asi spíš jen pro mimina.. Kdybych si to sepla na rameni, tak mi ho to asi urve.. Kamarádka nějaký nosítko má, měli ho jednou v zoo, tak se optám.. Ono je rozdíl zkoušet chvíli v krámě a pak být celej den venku..
@gabriela82 Hlavně koukej na 2 věci
aby to bylo ergonomické a aby to bylo na obě ramena. I když ono nesymetrická jsou jen pro mimča, pro větší už ne.
http://www.latkovky.cz/pujcovna/ @gabriela82 Já si ho zkoušela odtud a za malý peníz, pak měla půjčené asi na týden domů