Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Vy jste jim podepisovali souhlas se stavbou?
Jak daleko jsou od sebe rodinné domy? Jsou i ve vaší stěně směrem k sousedovi okna obytných místností?
Nic stím podle mě neuděláš. U nás stavej novostavby hlava na hlave, a cumej si do obýváku.
Pokud to mají 2m od pozemku, můžou si mít okna kde chtějí. Pravděpodobně pak při dokončení stavby dodají nějaký aktualizovaný projekt, aby to legalizovali, ale zakázat okna jim nikdo nemůže.
@Anonymní píše:
Ahoj,
jsme v zástavbě, krajní pozemek, 1soused.
Zacli jsme stavět první, krásné jsme měli rozhled, máme patrový dům, ale ke straně k sousedům z patra žádné okno, k sousedům máme směřovanou terasu, zahradu.
sousedi Zacli stavět asi 3 r po nás, ukázali projekt, též patrový domek, 2 m od plotu, v projektu neměli žádné okno z patra k nám.
Teď, jak jim stavba roste koukáme, že v 2NP jsou 3 okna směrem k nam.
Začínám být naštvaná, protože žádnéj plot nepomůže.
Změnu v projektu nám nikdo neoznamil a my jen koukáme, jak jim roste stavba a jak k nám budou cucet na zahradu/ terasu, vsude.
Mě klepne.
Co s tím? Asi už nic
Na obec. ukázat dokumentaci a začít jednat bystře ofotit, připravit fintu, ovšem jestli jsou v registru přátelů přátel jste nahraní. Což vypadá ze je to na vás políkle Ale hnout se stím dá. Ale připravit než začnu.
Záleží o jak velký změny v projektu se jedná, podle toho se pak odvíjí administrativní postup. Takže jestli se přidání okna považuje za malou změnu možná stačí ohlášení stavebnímu úřadu a v některých případech může být jejich schválení odsunuto až do kolaudace
@Anonymní píše:
Ahoj,
Zacli jsme stavět první, krásné jsme měli rozhled, máme patrový dům, ale ke straně k sousedům z patra žádné okno, k sousedům máme směřovanou terasu, zahradu.
sousedi Zacli stavět asi 3 r po nás, ukázali projekt, též patrový domek, 2 m od plotu, v projektu neměli žádné okno z patra k nám.
Změnu v projektu nám nikdo neoznamil a my jen koukáme, jak jim roste stavba a jak k nám budou cucet na zahradu/ terasu, vsude.
Mě klepne.
Co s tím? Asi už nic
Teď už asi nic.. Pokud jsi dala souhlas, těžko se něčeho domuzes.. Zase na druhou stranu, není to jedno? Upřímně neresim, kam vedou sousedovi okna, pokud mi necumi do ložnice ![]()
@BrnackaM píše:
Pokud to mají 2m od pozemku, můžou si mít okna kde chtějí. Pravděpodobně pak při dokončení stavby dodají nějaký aktualizovaný projekt, aby to legalizovali, ale zakázat okna jim nikdo nemůže.
To není pravda
Jestli mají změnu oproti tomu, co jste podepsali, hned běžte na stavební úřad, nejlépe s fotkou, a jednejte, později už nic nezmenite.
Souhlas jsme jim dali k projektu původnímu, ne ke změnám.
Vršek bude sedlová střecha, takže fakt vysoké, máme též sedlovou, ale okna jih a sever, terasa k nim je západ. Oni mají k nám východ z fotky 3 okna, které nebyly v projektu.
Hele a chces si vyrobit zivotni nesnasenlivost? Vsichni chteji bydlet, my mame okna k sousedum, oni k nam. Nikdo nikomu nikam nekouka, proc taky.
Nechci ti brát iluze, ale ani pokud by v původním projektu okna byla, není ve tvé moci jim to zakázat. Jako přikazovat někomu, kam smí mít okna a kam ne, to je mimo reál. Jak by to asi řešil člověk, co staví a má okolo sousedy ze všech stran? Udělal si zemljanku? Pokud jsi chtěla místo, kde ti nikdo nebude koukat do zahrady, měla jsi koupit pozemek na samotě, ne v plánované zástavbě. Holt se už nebudeš opalovat nahá… ![]()
Já teda nevím, co vás vedlo k tomu udělat si terasu a zahradu směrem k sousedům, když máte krajní pozemek a dalo se naplánovat si dům i sezení s dostatkem soukromí ![]()
Byla bych ráda, že si staví dům po delší straně k plotu, protože asi taky budou chtít sezení na západ a veškeré dění se bude odehrávat odcloněné a odhlučněné jejich domem. A že po té delší straně potřebují v patře okna kvůli světlu mi přijde přirozené, docela by mě zajímalo, jak to měli vyřešené v tom projektu, kde okna nebyla vůbec.
Noví sousedi u našich rekonstruovali koupený barák a přidělávali okno směrem k našim. Vysvětlili, že tam bude druhá koupelna, ale že na okno nalepí fólii, tzn. nebude přes okno vidět ani jedním směrem, ale bude propouštět světlo.
V první řadě bych se zeptala jich, proč došlo ke změně…
Ahoj,
Mě klepne.
Co s tím? Asi už nic