NT

158
8.7.08 20:11

NT

pekny vecer vsem snazilkam,tehulkam a maminkam,mela bych na va jen otazku,jeslti nevite,jaka by mela byt hotdnota NT ve 2 trimestru?nepamatujete si,kolik vam na velkem UTZ namerili?moc dekuji a krasny vecer

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
8448
9.7.08 11:20

Ahoj, no pokud si dobře pamatuju, tak hodnoty NT se na velkém ultrazvuku už neměří.
Měří se mezi 11.tt až 13+6tt

Na velkém UZ se měří hlavička, bříško, stehenní kost, kontrolují se vnitřní orgány, průtoky atd

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
158
9.7.08 11:23

no prave mne meril i NT a kamarakda co sla za mnou te taky,chodim k Polakovi,tak onj to asi tak dela,ale dekuji moc za odpoved

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2974
9.7.08 11:46

já to teda taky hledala a taky mi to neměřili,tak nevím ale určitě se někdo najde :) komu to změřili.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2010
9.7.08 12:16

Tak já koukala do průkazky a nic takového tam nemám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8448
9.7.08 14:00

tohle jsem stáhla ze stránek jedné porodnice

Vyhledávání plodů s Downovým syndromem v I. trimestru

Většina dětí se narodí zdravá, ale asi jedno dítě ze sta se rodí s vážným duševním nebo fyzickým postižením. K nejčastějším patří Downův syndrom, pro který je charakteristický nadpočetný chromozom 21 (trizomie 21). Čím je rodička starší, tím je riziko trizomie 21 vyšší, jak uvádí tabulka .

Vyhledávání Downova syndromu a možnosti vyšetření Jediný zcela spolehlivý způsob diagnostiky nebo vyloučení Downova syndromu u plodu je pomocí amniocentézy (odběru vzorku vody plodové) nebo biopsie choria (odběr vzorku placenty ). Biopsie choria se provádí mezi 11.-14. týdnem těhotenství a spočívá v odběru mikroskopického vzorku placentární tkáně. Odběr vzorku vody plodové se provádí po 15. týdnu těhotenství. V obou případech se získá materiál stejného genetického složení jako plod. Výsledkem vyšetření je detailní posouzení chromozomů plodu. Nevýhodou těchto diagnostických vyšetření je, že mohou být provázeny nechtěnou ztrátou těhotenství, i když je plod zcela normální. Riziko ztráty těhotenství je asi 1% (1 ze 100). Podle velikosti rizika Downova syndromu se lze rozhodnout pro invazivní vyšetření (amniocentézu či biopsii choria). Toto riziko nejpřesněji stanovíme kombinací těchto informací: · Věk matky

· Ultrazvukový nález mezi 11. až 13.+6 týdnem těhotenství (vyšetření šíjového projasnění)

· Výsledku stanovení určitých těhotenských hormonů z mateřské krve (biochemické vyšetření séra marky)

Ultrazvukové vyšetření šíjového projasnění
Mezi 11.až 13.+6 týdnem těhotenství provádíme ultrazvukové měření tzv. šíjové projasnění (nuchal translucency - NT) . Šíjové projasnění je tekutina v kůži zátylku plodu, která je přechodně přítomna u všech plodů. U plodů s Downovým syndromem je však šířka tohoto projasnění významně větší.
Co dalšího lze ultrazvukem vyšetřit?
Ultrazvukovým vyšetřením v 11. až 13.+6 týdnu těhotenství lze také:

· Potvrdit resp. upřesnit stáří těhotenství

· Posoudit normální vývoj plodu

· Diagnostikovat spolehlivě vícečetné těhotenství

· Posoudit anatomii plodu viditelnou v tomto stadiu těhotenství

Biochemické vyšetření ze séra matky
Hladiny dvou hormonů (volného ß-hCG a PAPP-A) se stanovují z krve získané odběrem ze žíly těhotné. U těhotenství s Downovým syndromem, častěji nacházíme zvýšené hladiny volného ß-hCG a snížené hladiny PAPP-A.
Kombinovaný test v prvním trimestru

· Pomocí věku těhotné nalezneme asi jen 30% plodů s Downovým syndromem.

· Měřením šíjového projasnění (NT) nalezneme asi 80% dětí s Downovým syndromem.

· Stanovení hladiny volného ß-hCG a PAPP-A najde 60% dětí s Downovým syndromem.

· Kombinace těchto tří metod je nejefektivnější a umožní nalézt asi 90% všech děti s Downovým syndromem.

Po absolvování kombinovaného testu, dostanete informaci, jaká je pravděpodobnost, že právě u Vás by se mohlo jednat o plod s Downovým syndromem. Tato informace Vám pomůže při rozhodování, zda podstoupit invazivní test, amniocentézu či biopsii choria. Je to čistě Vaše osobní rozhodnutí a záleží jen na Vás, zda budete chtít invazivní test podstoupit. Obvykle doporučujeme invazivní vyšetření (amniocentézu či biopsii choria) pokud pravděpodobnost postižení plodu je vyšší než 1 ze 300, tj. např. 1 ze 100, z 50 apod. To také znamená, že i v případě vyššího rizika stanoveného vyhledávacím testem, bude většina žen mít zcela normálního potomka.

Ultrazvukové vyšetření mezi 18. až 23. týdnem těhotenství
Ultrazvukové vyšetření mezi 18. až 23. týdnem umožňuje nejspolehlivější posouzení plodu a vyloučení vývojových vad plodu. Pokud jsme nalezli zesílení šíjového projasnění v I. trimestru, doporučujeme také detailní vyšetření srdce plodu. Plody se zesílením šíjového projasnění mají častěji vrozené vady srdce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8448
9.7.08 14:04

a pak ještě tohle má na stránkách Gennet

2/ Další vyšetření se provádí je ve stáří plodu 11 týdnů + 3 dny až 13 týdnů + 6 dní kdy lze přesně určit stáří těhotenství změřením vzdálenosti mezi temenem a kostrčí plodu (CRL). Důležitým znakem je výška prosáknutí podkoží na šíji (šíjové projasnění - NT), která by měla být nižší než 3 milimetry. Výrazné zvětšení NT znamená riziko vrozené vady nebo hrozící potrat. Pokud je plod otočen příznivě, lze změřit i velikost nosní kosti (NB). Chybějící nebo krátká nosní kost zvyšuje riziko vrozené vady. Kromě těchto standardních známek (markerů) vrozených vad je možno vyšetřit stavbu těla plodu a určit umístění tvořící se placenty. U vícečetného těhotenství se určuje zda se jedná o jednovaječné nebo vícevaječné sourozence.

3/ Vyšetření mezi 20 a 22. týdnem těhotenství („genetický ultrazvuk“). V tomto stádiu lze podrobně vyšetřit stavbu těla plodu, umístění, tvar a velikost většiny vnitřních orgánů. V případě srdce a ledvin se lze vyjádřit i k jejich funkci. Proměřuje se velikost jednotlivých oddílů plodu - standardně průměr a obvod hlavičky (BPD, HC), obvod bříška (AC) a délka stehenní kosti (FL). V odůvodněných případech se pátrá po malých (soft) markerech vrozených vad. To jsou takové změny normálního UZ obrazu, které neznamenají postižení anatomické či funkční, ale vyskytují se častěji u plodů postižených vrozenou vadou nežli u plodů zdravých. Jde především o sílu kožní řasy v zátylku (NSF), jasně světlý bod v levé srdeční komoře (ICLV), mírné rozšíření pánviček ledvinných (pyelectasia) , světlejší (hyperechogenní) ohraničení stěn střev plodu a kratší stehenní kost (FL). Opět lze změřit přítomnost a délku nosní kosti (NB). Hodnotí se též stav a uložení placenty a množství plodové vody.

jestli to dobře chápu, tak v 1.trimestru se měří projasnění a na velkém UZ to je eventuelně kožní řasa v zátylku (jsem myslela, že je to jedno a to samé 8O )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
158
9.7.08 14:34

tak tedd se divam a vidim,ze jsem to napsala spatne neni to NT,ale nosni kustka NB,to mi merili ted ve 2 trimestru,jinak NT mi delali v 1.trimestru,ta nosni kustka,myslite,ze to znamena,jak bude mit mimi velky nos :D ?jinak jsme vcera byli na 3D UTZ a tobiasek se nam schoval,tak mi to bylo lito.
Moc dekuji za odpovedi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53
17.9.08 21:48

kikija diky za info… ja jsem ve 13tt a prestoze NT mame 1.4 tak me z ‚Triple testu‘ vypocitali 1/110 a doporucujou dalsi testy (Amnio). Je mi 37. Mame uz jedno zdravy dite takze doufam ze jde jen o prevenci a ‚ucineni zadost‘ statistickejm tabulkam. :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4497
19.9.08 12:26
Kaacenka píše:
tak tedd se divam a vidim,ze jsem to napsala spatne neni to NT,ale nosni kustka NB,to mi merili ted ve 2 trimestru,jinak NT mi delali v 1.trimestru,ta nosni kustka,myslite,ze to znamena,jak bude mit mimi velky nos :D ?jinak jsme vcera byli na 3D UTZ a tobiasek se nam schoval,tak mi to bylo lito.
Moc dekuji za odpovedi

Myslím, že to nebude kvůli velkému nosu :wink: . U postižených dětí bývá nosní kůstka hodně malá, proto se na ni doktoři dívají…
NT se opravdu dělá jen v 1 trimestru a jednak sledují právě nosní kůstku a šíjové projasnění což je místečko vzadu na krčku dítětě a podle toho kolik doktor naměří vyjdou výsledky. U NT+, které dělají třeba v prenatalu v Brně se tenhle UTZ kombinuje ještě s výsledky z krve…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
katulka_aa
21.8.12 16:06

Chtela bych se zeptat co to znamena ze ma plod kratkou nosni kustku, je to velka vada? dekuji

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí

Babylove Prsní vložky