Nutnost ohlášení invalidního důchodu v práci?

Anonymní
20.8.24 07:29

Nutnost ohlášení invalidního důchodu v práci?

Dobrý den, věděl by někdo prosím jak je to s ohlášením invalidního důchodu v práci? ID 1. stupně mám už dlouho a budu teď nastupovat do práce. Práce není fyzicky náročná takže v ní žádné úlevy nepotřebuju. Na výplatě to udělá cca 200,– rozdíl takže finančně to taky neřeším.

Zajímá mě ale jak je to pak třeba až půjdu jak se chodí po několika letech ke komisi, nebude to tam vadit kdybych to v práci neohlásil? Nebo komisi jen řeknu kde pracuju, jak dlouho a to je vše?

Také mě zajímá, když bych v této práci ID nahlásil, uvidí to potom v každé další práci automaticky v nějakém zápočtovém listu?

Nerad veřejně přiznávám že mám ID, je mi 28, nejraději bych to nikde nepřiznával, proto se ptám. Děkuji.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
LiduNe
20.8.24 07:49

Asi to úplně neutajíš. Půjdeš na vstupní prohlídku, kde potřebuješ výpis z karty. Lékař na vstupní to určitě do posudku napíše. Záleží, jak velká je firma kam nastupuješ. Třeba u nás tohle jde někam na personální přímo od lékaře a my to vůbec nemusíme vidět, pokud je vše v pořádku a bez omezení.

• Citovat
  • Upravit
16133
20.8.24 07:56

Nejen, že to bude ve vstupní prohlídce, ale většinou se i vyplňuje v osobním dotazníku, kde podepisuješ pravdivost údajů. Pokud se omezení netluče s vykonávanou práci, bude zaměstnavatel naopak rád, protože pokud jde o větší firmu, mel by zamestnavat určité procento lidí s ID a toto číslo se sleduje (pak se řeší případně náhradním plněním nebo pokutou zaměstnavateli).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1972
20.8.24 08:33

Myslím, že to nahlásit musíš, protože oni za tebe mají nějaké úlevy (že zaměstnávají někoho, kdo má ID).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30305
20.8.24 08:47
@zrcadlo píše: Více

Přesně tak. Firma takové lidi jako ty potřebuje, takže nahlásit a oni budou rádi, pokud máš ID, ale bez omezení, jsi pro ně super zaměstnanec.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19787
20.8.24 12:43
@Tayen píše: Více

Nemusí, není to zákonná povinnost.

Ale může a zaměstnavatel bude za to rád (pokud je to větší firma - z důvodu, který uvádíš).

Zdroj: https://www.mskruh.cz/…lidni-duchod

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat