Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Musíš vždy připravit pouze dávku, kterou ti dítě spotřebuje, co nevypije prostě vyhodíš. Takže pokud děláš 60 ml, musíš si připravit pouze tolik prášku a tolik vody, aby to vyšlo. Připravuje se to vždy pro každé krmení čerstvé.
@Enitka a s vodou to resite jak? Asi nejlepe koupit termosku, ze? ![]()
Pokud si dobře vzpomínám, dcera ve 3 měsících začala také pít Nutrilon a vždy jsem připravila taky asi pouze 60-90ml mléka (tj.2-3 odměrky prášku) s kojeneckou vodou, tu jsem ohřála ve vodní lázni (v hrnku s vroucí vodou, dokud to nebylo teplé, stříkneš z lahvičky na hřbet ruky). Když už byla starší, obyč. vodu jsem převařila a nechala zchladnout ve studené vodní lázni. Jestli to popisuji srozumitelně ![]()
Příspěvek upraven 18.08.24 v 14:21
Já jsem měla takový ohřívač lahviček. Odměřila jsem vodu, dala do ohřívače, pak až byla požadovaná teplota, přidala jsem prášek, protřepala, co zbylo, jsem prostě vylila. Teda ještě jsem chvíli čekala, jestli nebude chtít ještě trochu, ale to třeba 10 min. a pak se to prostě muselo vyhodit.
Jako chápu, že je ti to líto vyhazovat, ale malá byla od narození v nemocnici, první dobu na JIP, nemohla jsem být s ní. Odsávala jsem, ale šlo to ztuha. Vstávala jsem po 3 hodinách, vždy půl hodiny odsávala, abych mohla donést malé. Takže opravdu to byl boj a veliký úspěch každá kapka mléka. Potom svou dávku nedopila, mléko se chvíli nechalo v ohřívačce a potom bez milosti vylilo. To bylo fakt těžké to takhle vidět. Takže proti tomu nějaký vylitý Nutrilon mě nechával zcela chladnou.
Jo ještě takový tip. Já ohřívala vždy jen samotnou vodu a míchala s práškem až pak. Protože někdy se mi stalo, že jsem to chtěla mít rychle ohřáté a dala vyšší teplotu no a ta voda pak byla moc teplá. Takže jednoduše jsem ji zchladila na požadovanou teplotu a nedošlo ke znehodnocení mléka.
@Enitka No a tím, že se voda musí převařit? Mně napadlo převařit vodu, nechat vychladnout, šoupnout do ledničky a pak už jen odlít dle potřeby, ohřát a přidat UM, šlo by?
: ![]()
Jelikož máme u nás dobrou kvalitu vody, tak jsem ji jenom převařila, kojeneckou je jinak taky doporučováno převařit (nevíš, jak dlouho v té pet je). No a já jsem si vychytala poměr studené a horké vody (teď dělám z 240ml vody, dávám 190ml studené a zbytek vařící). Studenou prevarenou vodu mám v termosce na kuchyni. Docela se to hodí, když potřebuješ rychle připravit mléko.
Jinak taková rada, zkus si odvazit vodu, jestli měkká na lahvičce souhlasí. Nám se stalo, že ne a syn měl problém se stolicí.
Pak se říká, že mléko se má protřepat, to určitě nedělej. Je potřeba míchat (třeba vidličkou), jinak tam vháníš vzduch.
Ahoj holky,
prosím o radu zkusenejsích maminek
Jsem na UM, syn má 3 týdny. Má reflux, tak dle rady doktorky krmím častěji ale po menších dávkách (třeba 60ml) a přidávám Nutriton. Celou dobu jsem si myslela, že nutrilon v ledničce (už namíchaný s vodou) být může (vím, že na krabici se píše tuším spotřebovat do 2 h od přípravy, ale brala jsem to jakože by připravený nutrilon neměl celý den stát na lince při normální teplotě) ale podle diskuzí (starší diskuze) zde jsem zjistila, že ani v lednici.
Jak to tedy řešíte? Jde mi o to, že tím, že míchám třeba jen 60 ml si pak musím nějak rozpočítat, kolik dát prášku a nutritonu, takhle jsem prostě nalila 300 ml vody a vše se to lépe počítalo a pak jsem jen odlívala na krmení dávku, co jsem potřebovala a ohřála.