Obálková metoda šetření

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
117
5.3.16 10:14

Obalkova metoda

Ahoj zajímá me kdo vedete obálkou metodu jak máte rozdělene obálky a kolik mesicne do nich a na co ukládáte. Já teprve začínám a nevím jestli to bude stačit, ale mam takto. Jidlo 6 tis. drogerie 500 Kč oblečení 500 Kč benzin 1000 Kč léky 500 Kč zábava 500 Kč zbytek bych chtěla ušetřit, povinné platby do toho nepočítám jako pojistky a hypotéku. Jsme 3 dva dospěli 1X dite.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
13955
5.3.16 10:17

No ja bych si spise naobalkovala denni nebo tydenni limit. Preci jen kdyz budes nakupovat budes muset vracet zpet penoze na drogerku a na jidlo. Mohl by to byt chaoz. Ale kdyz ti zbyde z denniho limitu muzes tam oenizky nechat nebo je presouvat na dalsi dena tim mit vic v dalsich dnech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5593
5.3.16 10:17

Obalkovou metodu nevedeme prijde mi to zbytecne… :nevim: poplatim to, co musime zbytek ulozime

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6078
5.3.16 10:24

Já bych třeba současné s obalkama si to zapisovala. Aktuálně schovávám účtenky, abych věděla, kolik utratime a kolik mi zbývá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
405
5.3.16 10:25

Tento mesic jsem obalkovou metodu zkusila prvne a musim uznat, ze jsem v tom mela chaos, snad to bude pristi mesic lepsi.. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37121
5.3.16 10:28

Zkoušela jsem chvíli, ale bez úspěchu, někde sem měla větší výdaj, hned mi chybělo tak sem musela vzít odjinud a celý systém byl v koncích :D prostě si aždej měsíc rozvrhnu kolik můžu utratit, většinou si spočítam kolik mam na týden než abych řešila, že mam 500 na drogerii 6000 na jídlo,…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
597
5.3.16 10:30

Já mám obálky po týdnech, přijde mi to jednodušší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44176
5.3.16 10:34

Obálky nemám, dávám přednost financím uložených na účtě. Ale mám představu, kolik za co můžeme utratit a výdaje si vedu.
Taky to nejde určit přesně, co na co je, protože někdy je potřeba víc toho, někdy zase něčeho jiného, někdy mají něco v akci a koupíme ve větším množství :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30910
5.3.16 10:43

@petruska2013 Na zacatku musis mit v prve rade predstavu, kolik za co date vy. Neptej se ostatnich, maji jine vydaje. A dle vasich zkusenosti s mesicnimi vydaji napln obalky, pri nakupu si ber ucty a ty na konci tydne rozhazej do prislusnych obalek. Nakonci mesice uvidis, jestli utrata sedi a zda jste s danou castkou vysly a pokud ne, prohlidnes ucty, posoudis. zda jsou nekde nejake zbytecnosti, ktere lze v pristich mesicich vynechat a nebo zda je proste potreba zvetsit castku v obalce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12743
5.3.16 10:57

@petruska2013 mám obálku na každý týden a do ní si dám celý obnos. Nerozpočítávám to na účely platby. Mám na jídlo, drogerii, naftu apod. 1000 na týden. Každý začátek měsíce vyberu 4000. Co dokážu ušetřit za ten týden si dám do obálky rezerva, kde mám nějaký malý rezervy. Plus mám sešit kam každý den zapisuju za co jsem utratila

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3711
5.3.16 11:15
@petruska2013 píše:
Jidlo 6 tis. drogerie 500 Kč oblečení 500 Kč benzin 1000 Kč léky 500 Kč zábava 500 Kč

benzin - 1000 to je jedna nádrž.

Jinak mi teda přijde divné 6 tisíc jídlo a proti tomu 500 drogerie (asi OK) a 500 zábava (vždyť kolik zaplatíte jen za jeden vstup do Zoo či na bazén) :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59357
5.3.16 11:38

@petruska2013 taky mam obálkovou metodu teda u nás krabičková. mam drogerii a jídlo dohromady :lol: jinak to máš ok a uvidíš cca po 2-3m jak to vyhovuje jestli je částka dostačující. Záleží pro kolik je to lidí ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
jezzz
5.3.16 11:40

@petruska2013 Mne se nejvice vyplatil tydenni rozpocet. Do nej pocitam jidlo, drogerii (viz. nize). Kazdou polozku si denne zapisuji (mam na zo obycejny diar). Danou castku si v nedeli/pondeli vyberu a kartou neplatim. Kdyz mi z predchoziho tydne neco zbyde, tak vyberu o to mene.

Na mesic dopredu mam rozpocet. Cast jidla kupuji jednou za mesic pres intetnet (veci, ktere u nas nemaji nebo jsou drahe) + kupuji zeleninu/ovoce + maso ze statku. Na oboji mam mesicne odlozene penize. Jedenkrat za mesic delam velky nakup drogerie, opet pres eshop. Nemam auto, takze mi to vyjde levneji pres net nez kupovat u nas v Bille. Pokud z drogerie potrebuji jen malickosti, platim to z tydenniho rozpoctu a penize na drogerii si nechavam na dalsi mesic.

Celkove mam na vse 7000 Kc + 2000 Kc krouzky. Vetsi vydaje za obleceni plati manzel, drobnosti ja.

Na brezen mi to vychazi:
500 Kc / mesic eshop drogerie
1000 Kc / mesic vlocky na kase, susene ovoce, orechy, atd z eshopu (na snidane i vareni)
1500 Kc / mesic ovoce/zelenina + maso (to mame 2 x tydne, 1 x rybu (ja s batoletem), 1 x rodinny obed v nedeli, vzdy nam zbyde na pondeli)
200 Kc / mesic mhd (jezdime 1 x tydne za 24 Kc)
200 Kc / mesic drobnosti
650 Kc / tyden zbyle potraviny (pecivo, sunka, syr, jogurty, atd.)

Zabavu plati manzel, na kurzy plavani a cviceni pro batole odkladam mesicne 2000 Kc, plati se blokove.

Pokud mas Androida, vrele doporucuji aplikaci Rychly rozpocet. Je to cesky a je to mobilni obalkova metoda. Zapisujes si castku na sledovane obdobi a jednotlive vydaje z rozpoctu odepisujes. Tak lehce hned vidis kolik to jeste zbyva. Klasicke obalky jsem zkousela a bylo to slozitejsi.

Ja jsem asi pripad pro chocholouska :mrgreen:, vyhovuje mi, kdyz mam vse napsane, rozdkatulkovane a ma to pevna pravidla. Proto mam rozpocet, diar a aplikaci :andel:

Edit: na sporak jsem si dala trvaly prikaz a automaticky mi tam bude odchazet 500 Kc / mesic. Neni to moc, ale jsem na triletem rodicaku, tak aspon neco :)

Krome vyse uvedenych plateb mam trvale prikazy na duchodove, zivotni pojisteni, telefon, cviceni/ plavani, jak jsem psala vyse, odkladame batolatku penize na druhy sporak, atd. Celkove mam 13 000 Kc s kterymi hospodarim. Na domacnost po uhrade vsech pravidelnych plateb mam tech 7000 Kc ;)

Edit2: manzel pres tyden doma jen snida (kase) a veceri. Batolatko ji jako vrabec (navic je i kojena).

Příspěvek upraven 05.03.16 v 11:47

• Citovat
  • Upravit
3998
5.3.16 11:41

Ještě na RD jsem obálky vedla, pomáhalo mně to. Teď už jen vedu výdaje. Co si vzpomínám měla jsem ještě obálku „domácnost“. A jen tak z prvního pohledu pro nás by byla zábava za 500kč strašně málo - tam já počítám vstupy a všechno ostatní na druhou stranu za léky by mě stačila i polovina, možná i méně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2468
5.3.16 11:50

My se tremi detmi uskudlime sotva korunu :mrgreen: Jednou jsme to zkouseli ale vzdy do toho neco financne vlezlo :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat