Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Hele, nemusi to znamenat nic anebo muze, standart to neni, ale proste deti jsou ruzne a nekdy i normalni dite se v necem normalnisti vymyka..zalezi jak se chova jinak, jestli nebude mit regres apod..chodi ti ukazovat veci, co objevi? Anebo treba kdyz nacmara neco na papir, mel by ti to jit ukazat..
Ja jsem o dceru mela taky obavu kvuli tomu usmevu, ale ted uz je uplne normalni, jen stydlivejsi a neni takova strela jako starsi
Rozhodně nic necmara, má tu jemnou motoriku takovou horší. A u ničeho nevydrží právě.
Máme v příbuzenství dítko, které špatně nebo vůbec slyší, nebo jeho mozek vůbec nezpracovává některé zvuky, frekvence. Takže to podivné „komunikování“ může být třeba i tímto. Asi bych to sledovala a průběžně konzultovala s pediatrem. Kdyby se mi to nezdálo, hledala další řešení.
Hmmm, jestli v 18 mesicich necmara je teda divne, obe moje deti “kreslily” od cca 10 mesicu..to bych urcite resila-minimalne tu motoriku, autismus obecne se casto poji s horsi motorikou, tech varovnych signalu je tam uz vic, radsi se nekde objednat, kdyztak termin zrusis
@Anonymní píše:
Rozhodně nic necmara, má tu jemnou motoriku takovou horší. A u ničeho nevydrží právě.
@Anonymní píše:
Hmmm, jestli v 18 mesicich necmara je teda divne, obe moje deti “kreslily” od cca 10 mesicu..to bych urcite resila-minimalne tu motoriku, autismus obecne se casto poji s horsi motorikou, tech varovnych signalu je tam uz vic, radsi se nekde objednat, kdyztak termin zrusis
Beru zpět, on fakt ukazuje
nějak mi přišlo že ne, ufff
Ale děkuji moc za reakce
![]()
Dobrý den. Myslíte si, že by to mohl být autismus? Syn 3 roky a 4 měsíce nemluví, aktivně používá cca 20 slov včetně citoslovcí, je vzteklý a největší problém je, že se bojí zvuků (vysavač, mixér, vrtačka, tekoucí voda u sousedů v paneláku,…). Obchody zvládá ale dobře, na pouti se kraválu nebojí, hlasité hudby doma také ne. Udržuje i oční kontakt, rozumí, napodobuje, je mazlivý, ukazuje, snaží se domluvit gesty, oblékne se kromě bundy sám, je bez plen i na noc.Od září chodí do školky, tam se prý nechce zapojovat do společných aktivit, nekreslí, neudrží pozornost, nehraje si s dětmi). Ani doma nechce dělat to, co ho nebaví. Teď v týdnu byli se školkou na muzikálu a syn si prý odmítl sednout s dětmi do řady, tak stál s paní učitelkou stranou a vydržel u jedné písničky a pak si zacpal uši a začal řvát. Syn je osobnost už od narození ![]()
@Lena9999 tohle fakt těžko říci, řešíte to nějak už? Rozhodně, toto už je třeba řešit u odborníků. Dysfazie je podobná svými projevy autismu. Ale ani tam to není zadarmo.
Jak si syn hraje doma? jaká je tedy jeho typická hra? Dělá něco jako? Napodobuje že někoho krmí? Nebo si hraje, tak že je příklad kuřátko, či slepička, tak že zobe. Jde o ten pohyb, toho že si na to hraje? Pokud upadne, jaký je projev? Oční kontakt je dlouhý? Jak probíhaly první dny ve školce? ![]()
@Dailyna První dny ve školce plakal, ptal se na nás, ale ne, že by plakal celé dopoledne. Doma krmí plyšáky, hrajeme si na obchod, stavíme věže, dělá že vysává, prohlížíme knížky, jezdí s autíčky. Sám si hraje málokdy, spíš se mnou.
Byli jsme jednou v SPC, tam se máme ozvat po novém roce, jak s řečí pokročil. Chvilku tam syna pozorovala, jak si hraje, chvilku s ním prohlížela různé obrázky, aby pojmenoval, ale o autismu neříkala nic, ani o vývojové dysfázii. Jen že to po novém roce kdyžtak začneme řešit. K psychologovi máme termín nejdříve v dubnu.
Oční kontakt je tak střední, když upadne většinou brečí, když jen málo, tak ne.
@Lena9999 píše: Vícena internetu jsou testy na autismus, nejen ten 18 mesicni, ale i pro starsi deti, jsou obsahle s asi Vam muzou pomoci najit odpoved
Ja jsem o dceru mela taky obavu kvuli tomu usmevu, ale ted uz je uplne normalni, jen stydlivejsi a neni takova strela jako starsi