Obavy o autismus

Anonymní
17.3.23 09:49

Obavy o autismus

Dobrý den, test v 18 měsících nedopadl moc dobře a za měsíc nás čeká znovu.Syn v 18 měsících neukazoval, ale teď když něco chce nebo vidí tak ukáže, občas ukáže i venku, když vidí něco zajímavého. Když něco potřebuje odvede mě, ukazuje a často říká u toho toto.Na požádaní se mu moc ukazovat nechce, jen když má náladu. Teď teda začal i někdy, když se dobře vyspí opakovat slova a říkat více slov,( celkově s citoslovce asi 25-30 slov), ale těch opakujících naučených slovíček má méně, občas mi přijde, že jednu dobu více něco říká a pak už to slovo nevyužívá. Taky mám někdy teda pocit, že tomu nerozumí nebo jen něčemu a tomu naučenému, často, když něco chce volá máma, ale někdy se stane, že řekne táto, tak nevím zda chápe významu, že jsem máma a ne táta :D taky některé pokyny chápe ty jednoduché (dej do koše, jdeme papat, ven, spat, koupat se, udelej pa, jak si veliký, kde máš pupík, pošli pusinku..)a některé ty složitější třeba dones přines to neudělá, tak nevím co s tím 🤷‍♀️se sdílením je to taky slabší, knížku nebo hračku donese a ukáže, nebo venku sice jde svým směrem, ale neustále sleduje zda jdeme za ním. Je mazlivý, neustále musí být s někým, cizích lidí se nebojí na začátku se zastydí, ale pak za nima jde. Oční kontakt jak kdy, ale každý den se nám do očí podívá několikrát za den. A poslední věc reakce na jméno 1 x se otočí a někdy třeba na potřetí😀Začínám být zoufalá, protože ta komunikace s ním mi přijde složitější a přála bych si abychom se nějak domluvili, protože když neví co chci tak se taky většinou vzteká :roll:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Linda99999
17.3.23 09:53

Nepřipadá mi jako jasný autista. Komunikace se vypiluje, je ještě malinký, za rok bude úplně jinde. Zatím na mě působí jako normální dítě 😊

• Citovat
  • Upravit
11853
17.3.23 09:56

Myslím že vpohode…dcera to má podobné, ještě v 17m nijak zásadně neukazovala, taky mi občas řekne tati apod…na jméno slyší tak 2× ze 3…(když je něčím zaujatá tak třeba až na popáté zvedne hlavu :nevim: ) ale autista teda rozhodně není…dotazník nám teda vyšel dobře..začala hodně ukazovat těsně před prohlídkou…některé děti tohle mají prostě pomalejší…a většina dětí má příznaky autismu v určitém věku…ale většinou je to právě přejde…naupak mám trochu obavy z bratrankovo chlapecka. Tomu jsou dva a půl..když je nějaká změna tak je hysterak, přijde mezi více lidí hysterak…hrneček je na jiném místě hysterak…někdo v baráku si koupí novou rohožku. problém…to už trošku zavání…ale u vás bych se zatím nestresovala…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3837
17.3.23 09:58

Je hrozně malinký…to co zvládá může klidně odpovídat 1,5 roku. Kluci jsou s tou komunikací trochu pomalejší. V tomhle věku může vše hravě dohnat. Týdně mi projde rukama cca 10 děti s PAS ve věku 2-4 roky a tady to nevidím.
Užívej si dítě a dopředu neplaš, jestli tam začnou být nějaké výrazné odchylky, tak to poznáš a budeš řešit. Teď je ale i fakt dost brzo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.3.23 10:22

@Barbucha3 děkuji, mně jde právě o to, že děti už v 1,5 roce umí na požádání donést hračku, věc a my prostě nic a nevím, jak to a ním trénovat. Chápu, že kluci jsou pomalejší, mám doma ještě 6 letou a je pravda, že s ní domluva byla dobrá. Už v jeho letech se sama oblékla, najedla, uměla na nočník a malý mi prostě vše rezignuje, tak mám jen strach, abych něco nezanedbala

• Citovat
  • Upravit
2003
17.3.23 10:29
@Anonymní píše:
@Barbucha3 děkuji, mně jde právě o to, že děti už v 1,5 roce umí na požádání donést hračku, věc a my prostě nic a nevím, jak to a ním trénovat. Chápu, že kluci jsou pomalejší, mám doma ještě 6 letou a je pravda, že s ní domluva byla dobrá. Už v jeho letech se sama oblékla, najedla, uměla na nočník a malý mi prostě vše rezignuje, tak mám jen strach, abych něco nezanedbala

Fíha, no tak moji kluci se v 1,5 roce rozhodně nezvládli obléct, v 18 měsících ani jeden nemluvil, až kolem 2. roku. Já je ani nijak nesledovala, vůbec jsem se nestresovala těmahle dotazníkama, takže když ho pak doktorka vytáhla, já v podstatě nevěděla, co odpovědět, protože když jsem na syna zavolala, tak jsem si fakt neuvědomovala, zda se vždy otočil. Že něco přinesli bylo spíš o tom, zda se jim chtělo. Cizí lidi nesnesli, druhý syn měl až do dvou let totální separačku a nekomunikoval s nikým, jen se mnou. Proč se tím zbytečně tak trýzníte? Přijde vám, že je s ním něco špatně? Víte že se děti nemají srovnávat, některé je rychlejší, některé je pomalejší. Dejte mu čas, věnujte se mu, a nestresujte se :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65302
17.3.23 10:30
@Anonymní píše:

v 18 měsících se sama oblékla? To se mi zdá přehnané, ne. Vnuk bude mít rok a půl za měsíc, ale na oblékání se musí nahánět, často lítá po bytě nahý, protože se nechce oblékat, bojeje, když se mu zrovna nechce. Když chce, tak nastaví třeba ruku nebo nohu, ale obléct se je v oblasti sci fi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
83
17.3.23 10:33

@vokishka ne v 18 měsících, ale 2 letech. Synovi je 23 měsíců :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3837
17.3.23 10:34
@Anonymní píše:

Tohle bych řešila až tak pokud by to nedělal i za rok. Však je to ještě bobek malej. Já taky na roce recitovala polámal se mraveneček, ale po svých dětech to chtít nebudu. :D někteří kluci začnou mluvit až 2-3 letech. Naopak jsou motoricky zdatnější, ale to lidi nezajímá, oni vidí ty šikovný holčičky jak mluví a srovnávají je. Píšeš, že zvládne chápat dej do koše, apod. za mě na jeho věk úplně dostačujici.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3837
17.3.23 10:37

Tak kolik mu je? :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65302
17.3.23 10:37
@KlaraK12 píše:
@vokishka ne v 18 měsících, ale 2 letech. Synovi je 23 měsíců :)

to jo, to už dcery taky zvládaly takové věci. ALe ty píšeš o 18 měsících

Příspěvek upraven 17.03.23 v 10:38

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
83
17.3.23 10:38

No mně nejde o to mluvení, ale o porozumění, že mám pocit, že mi nerozumí🤷‍♀️Jinak jsem to napsala špatně, v 18 měsících proběhl test a teď nám budou v dubnu 2 roky a jdeme na test znovu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
83
17.3.23 10:42

@Barbucha3 23 měsíců :) nějak mi to tady blbne jeden příspěvek jde jako anonym jeden normálně🤦‍♀️ 😀

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10486
17.3.23 10:43

A co konkrétně v testu bylo jinak než mělo být? Některé ty otázky jsou trošku zavádějící, já bych hned ve všem nehledala autismus 🙂přijde mi, že v poslední době si hned při sebemenší odchylce ve vývoji, každý myslí, že jde o autismus…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
83
17.3.23 10:47

@marinka5 no v té době neukazoval, teď teda ukazuje ale u nás je zavádějící reakce na zavolání někdy se otočí někdy ne a hlavně porozumění, že neumí složitější pokyny 🤷‍♀️o děti se zajímá sledováním nebo někdy pod hračku, ale nehraje si s němu a oční kontakt jako dívá se do očí každou chvíli, ale u her a činností, jak kdy

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí