Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Milé maminky,
měla bych dva dotazy k problému se kterým si nevím úplně rady.
Mléka mám dost, plně kojím, něco mám i v mrazáku - co se samotného rozmražení týče, pořídili jsme si konvici Zelmer s regulací teploty. Mléko mám ve sklenkách od přesnídávky - jak ho mám rozmrazit? Můžu ho vložit přímo do konvice? Někde jsem četla, že se to tak může dělat, ale raději se ještě ptám.
Další věc - studuji, a občas musím kvůli škole vycestovat na celý den pryč. Teď bohužel musím do školy mnohem častěji než jsem počítala, a bojím se, že do mrazáku nenastřádám pro malého dost mléka. Můžu si v tomto případě výjimečně vypomoci Nutrilonem? Malému jsou tři měsíce. Nestane se nic, když jeden den bude dostávat umělé mléko? Máte někdo zkušenost? Bude pak normálně pít ode mě? Děkuji moc za Vaše odpovědi.
Vypomoct si můžeš, malá dodnes UM odmítá, takže to chce odzkoušet! Když budeš dělat zásoby třeba týden dopředu, tak by toho mělo být dost, ne?
Mléko bych rozmrazila normálně, že bych ho dala do lednice ![]()
Dost záleží na tom jak dopředu víš, že ho budeš potřebovat ![]()
Můžeš zkusit dat občas nutrilon, otázka je, jestli ti ho dítko vezme na milost a měla bys ve škole odstrikavat mléko, aby neklesla laktace, nebo aby se ti neudělal zánět ![]()
Zkušenost nemám, ale kamarádka si taky jednou vypomohla Nutrilonem, ve 3 měsících dítěte chtěli jít do společnosti a miminko už MM nechtělo. Postupně prso odmítalo, během dvou týdnů prý skončili na Nutrilonu úplně. Myslím, že to zapříčinila hlavně ta chuť mléka, která může být dítěti lahodnější než MM, kde se promítají veškeré chutě a dietní prohřešky matky. U druhého už to neudělala, kojila dva roky.
Co se týče pití z láhve, tam bych se nebála, musela jsem k vůli silné žloutence odsávat a převařovat a po týdnu jen krmení z láhve převařeným MM se k prsu bez problému vrátila.
Potom další aspekt - střeva dítěte, jak to bude snášet zažívání.
Budeš to muset vyzkoušet, pokud Ti nic jiného nezbyde. Riziko odstavení každopádně je.
Nemůžeš vzít dítě s sebou, hlídání taky a využít právo přestávky na kojení? To pořád ještě platí. Jedna spolužačka to uplatňovala, ale dlouho to nevydržela, protože na SŠ jí individuální režim nedali a hlavně miminko to špatně snášelo - nemělo svůj klid a své zázemí. Ale tady šlo o školu s denním studiem.
Já studuji dálkově VŠ v Praze, z místa mého bydliště je to přes 120 km, a jezdím vlakem, a takového cestování chci malého ušetřit. Normálně stíhám mléko odstříkávat do zásoby, protože jezdím jen jednou za měsíc, ale kvůli práci na projektu budu jezdit každé tři dny, a bojím se, že tolik mléka dát stranou nezvládu.
Bojím se, aby mu Nutrilon víc nezachutnal, chci ho kojit dál..Tak nevím, myslela jsem si, že by to mohlo být jednodušší…
Malého nechci o mléko připravit.
@Shyka delala jsem to tak od 6 tydnu, kojila jsem rok, pak jsem odstavila, zacal kousat. Davala jsem Sunar a maly byl v pohode. Navic jsem davala UM, i kdyz jsme byli nekde pryc, neumela jsem kojit v sede.
A po jakou dobu by si jezdila tak často? Nevim jestli by nešlo pokaždé odstrikane mléko, které by jsi odstrikala ve škole dát u učitelů do lednice a pak domů převézt v chladicí tašce, teoreticky by to mohlo jít, ale nevim jak v praxi ![]()
Dítěti se nic nestane, otázkou je, zda UM pozře. A taky, jestli ho po něm nebude bolet bříško..
Já tedy problém se střídáním um a mm nemám. Malá je od začátku přikrmovaná (tak 1× denně sunarem nutradefence) a vse v poho. Akorát nechce sát z prsa - je to pro ní težší. takže odsávám a dávám z lahve, mám i calmu od medely a stejne se jí z prsa nechce. Ze začátky pila normálne a pak jak jsem jí davala i odstříkané v lahvy tak byl konec - byla to sice moje chyba - což me mrzí, ale zase nemám rozkousané bradavky a nebudu mít problém s odstavením:-)Myslím, ze v klidu muzes dát i um
a kolik je prckovi?
Já si myslím, že v praxi to půjde velice těžko.
Jsou děti, které chtějí pít třeba každou hodinu - v určitém období. MM se rychle stráví, je to přirozená potrava. Nejde vypočítat, kolik MM by mu mělo stačit na určitou hodinu.
Neznám maminku studentku, která chodila pravidelně do školy a kojila dlouho..Každá, kterou jsem znala, tak to po pár pokusech vzdala - pro velkou náročnost na čas - odsávání a potom krmení z láhve. Smrsklo se to na kojení večer a v noci a postupně samo dítě od toho upustilo.
Záleží, jak dlouho bude trvat doba, co budeš muset každé 3 dny pryč. Dovedu si to představit 14 dní, ale ne půl roku. Kdyby to byla delší doba, tak by to chtělo určitě kvalitní elektrickou odsávačku.
Já jsem druhorozenému dávala občas od 2 měsíců UM, dělala jsem autoškolu a hlídala moje mamka, odstříkat mi nešlo prakticky nic, ani odsávačkou. Mlíko při hladu vypil, ale často se stávalo, že mu máma udělala dávku a on si jen cucnul a už nechtěl, zřejmě mu to zas až tak nechutnalo.
Nutrilon teď prodává vzorky jednotlivě balené, takže můžeš zkusit, ptala jsem se v lékárně na jiné vzorky UM, ale nic jiného neměli. Otevřená krabice UM se totiž musí spotřebovat cca 3-4týdny po otevření a při opravdu jen výjmečném používání jí celou nesděláš
Ja normalne davala UM kdyz sem nekam potrebovala jit. nikdy jsem neodstrikavala. mala pila vsechno bez problemu…ale neni to pravidlem u kazdyho decka.
Tak já už 2 měsíce denne odsávám, chodím do práce a stíhám…chce to zkusit a uvidís. Kdyz to nepujde ono se prd stane kdyz dostane um.
Prcíček - muzu se zeptat jak ti spinka? Ja uvazuji o tom, ze dvojcatka, jenz cekam, budou dostavat 1 mleko v lahvicce od manzela. Planuji odstrikat nez si pujdu lehnout. Podle nekolika zkusenosti kamaradek takhle jejich deti lepe spaly. Asi si z lahvicky vezmou vice a snadneji… Teda doufam, ze si na tu lahicku nezvyknou…