Obec nemá školku

11565
10.8.20 10:45

Obec nemá školku

Dobré ráno,

prosím o radu pro kamarádku. Její dceři budou v prosinci tři a ona bude muset do práce, aby o ni nepřišla.

Jenže jejich obec nemá školku a v sousední byla malá samozřejmě poslední, má málo bodů.

Já myslím, že by obec měla mít někde vzdělávání svých předškoláků (jako dětí v předškolním věku, tzn. pro celý školkový věk) domluvené, ale kamarádka o něm neví.

Ve školském zákoně to je podle mě takové obecné.

Jak by podle vás měla kamarádka postupovat?

A pamatuju si dobře, že platí ta povinnost obcí zajistit místa všem tříletým?

Jinak kromě bububu na úřadě se může načas přihlásit k trvalému bydlišti do té sousední obce (je to jen přes potok, má tam sestru), ale to je řešení až pro příští rok.

Díky předem za radu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
499
10.8.20 10:47

Co vím, obec má zajistit místo pro předškoláka, tzn. 5 let, nárokovat místo pro 3 letou je podle mě blbost :nevim: ať ji vozí tam, kde mají místo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37131
10.8.20 10:50

@Slečna Ferka tak ono zadna skolka neni povinna brat 3 lete, az predskolak ma skolku povinnou. A kam jde do prace? Ja bych proste podala zadost do ruznych skolek, jak ve vedlejších obcich, tak třeba v miste zamestnani a modlila se, aby nekde bylo misto. My mame spadovych skolek hned nekolik, syna sem hlásila kdyz mu byly 3 roky pryc a i tak byl takovy naval, ze sem byla rada, ze misto dostal. Případně ho muze umistit do soukromé, tam pak na bydlisti tolik nezalezi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
@Slečna Ferka píše:
Dobré ráno,

prosím o radu pro kamarádku. Její dceři budou v prosinci tři a ona bude muset do práce, aby o ni nepřišla.

Jenže jejich obec nemá školku a v sousední byla malá samozřejmě poslední, má málo bodů.

Já myslím, že by obec měla mít někde vzdělávání svých předškoláků (jako dětí v předškolním věku, tzn. pro celý školkový věk) domluvené, ale kamarádka o něm neví.

Jinak kromě bububu na úřadě se může načas přihlásit k trvalému bydlišti do té sousední obce (je to jen přes potok, má tam sestru), ale to je řešení až pro příští rok.

Díky předem za radu.

U nás mají přednost předškoláci. Syna mi ve 3 do školky nevzali a to máme ve městě školky 2 a jednu soukromou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
499

Teď čtu, že by měla obec zajistit, ale když má plnou kapacitu, tak holt smůla, jedině, že by se chtěla kámoška soudit :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4124
10.8.20 11:00

Ma povinnost vzít předškoláky a ne tříleté děti

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35828
10.8.20 11:00

Mě vzali dceru od 3,5 roku a byla předposlední. Málo kde se dostanou děti od 3 let nebo i mladší. Musí zkusit v okolních obcích, třeba ještě místo nekde bude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21333
10.8.20 11:01
@Slečna Ferka píše:
Dobré ráno,

Díky předem za radu.

Nezalezi na obci, ale na skolskem obvodu.
Povinnost obci zajistit triletym myslim neni, mame v CR okresy kde ti dite vezmou nejdriv ve 4 letech do skolky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
10.8.20 11:01

Každá obec má spádovou školku, ať už v obci nebo v obci sousední. Bohužel musí brát pouze předškoláky a ostatní jsou “obodovaní” a místo dostane ten s nejvyšším počtem bodů. U nás letos nevzali víc než polovinu dětí. Kamarádka se musí poohlédnout po okolí a obvolat ostatní školky. U nás jsou školky v zastrčených obcích, kde volná místa zůstávají a lze tam děti umístit. Sice je potřeba počítat s dojížděním, ale jde to.

• Citovat
  • Upravit
14617
10.8.20 11:06

Kamarádky ze sousední „bezškolkové“ vesnice to řeší tak, že prostě dají dítě tam, kde ho vezmou, obec se v tom nijak neangažuje, pochybuju, že u tříletých nějakou takovou povinnost mají :nevim: Naštěstí v okolí těch školek je víc, tak zatím nikdo nemusel řešit, že by dítko někde neupsal :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30952
10.8.20 11:09

Povinnost zajistit misto v MS pro trilete dite neni. Pouze pro predskolaka, kde je vzdelavani povinne. Myslim, ze kamaradka ma stesti, ze musi nastoupit az od prosince (mozna ledna?), co vim, tak pokud clovek obvolaval skolky koncem zari, zacatkem rijna, tak se vetsinou nakonec misto naslo - triletaky dava do skolky rada maminek, co jsou doma, nekdy zjisti, ze dite neni zrale nebo jim nevyhovuje rezim, a pak ho stahuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3023
10.8.20 11:21

U prace nejaka skolka neni? Napsat maily, zda jim zbylo misto je otazka par minut. Ja takhle sehnala bez problemu i v Praze a to prave mam TP jinde, nez praci logicky a bez problemu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
499
10.8.20 11:28

Jako pozor, dámy, nejprve jsem psala to samé, co vy, ale od 2018 je změna, obec musí zajistit místo pro 3+, pokud se nevejdou, tak musí zajistit nápravu, zvýšit kapacitu, pokud se nepovede, platí např. za „svého“ žáčka školkovné v soukromé školce, která kapacitu má 8o ale je to vše o asertivitě rodičů a schopnosti domoci se svých práv :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11565
10.8.20 11:36

@whooro Děkuju, proto jsem se právě ptala tady, abych zjistila, kdo opravdu VÍ, co platí. A ne jen má nějaké dojmy.

V médiích jsem se dočetla, že by místa měla být povinně k dispozici - přijde mi to problém u zápisu ani tříleťáka, ale i ve třech, čtyřech, že by v obci bez MŠ maminky měkký smůlu…

Tady v té sousední obci brali 5 dětí, hlásilo se 14, a vzali tak tak spádové: nespádový tříleťák (4 během roku) by měl taky smůlu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
10.8.20 11:41
@whooro píše:
Jako pozor, dámy, nejprve jsem psala to samé, co vy, ale od 2018 je změna, obec musí zajistit místo pro 3+, pokud se nevejdou, tak musí zajistit nápravu, zvýšit kapacitu, pokud se nepovede, platí např. za „svého“ žáčka školkovné v soukromé školce, která kapacitu má 8o ale je to vše o asertivitě rodičů a schopnosti domoci se svých práv :think:

Tak obec v té době plánovala navýšit o jednu třídu a školku dostavovala. Tak se dostalo na všechny. V roce 2019 opět ne všichni uspěli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin