Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Anonymní píše: Více
tak můžeš si vzít Heimstaden, tam můžeš bydlet brzo. V Ostravě asi nebude tak jednoduché sehnat byt. Ale podmínky určitě mají na stránkách, tak se podívej.
@PaníBovaryová obecní. A heimstaden nechci. V rodině máme špatné zkušenosti a neustále zvyšování nájmu.
Nemám extra luxusní plat, takže proto nejlépe obecní. Ušetřím a myslím si, že město je lepší pronajímatel než nějaký neznámý majitel domů nebo příp. heimstaden. Samozřejmě nechci žádné státní příspěvky, jde mi jen o co nejnižší nájem a slušné oboustranné chování. U nějakého majitele domů bych měla strach z okamžitého vystěhování, kontrol, zvedání nájmu atd..
Tam, kde jsou volne a dostupne obecni byty, vetsinou neni prace.
Jinak uz jedou trzni najem, nebo obalkovou metodu. Nebo je extremne dlouhy poradnik. V mem byvalem meste se mestsky byt neuvolnil roky. Jsou zabrane od 90.let a kdyz najemnik umre, prednost maji jeho dedici. Ti maji o neco mlo vyssi najem, nez z´ten z 90.let, tak kdo by to nevzal, ze? Kdyz tak to pronajme dal a slusne na mestskem majetku vydela. Kdyby prisel nekdo uplne z venku, zakladala se nova smlouva, uz ma trzni najem.
A jinak mas pravdu - u mestskych bytu odpadaji kontroly, kdyz nejste doma a jine chutovky.
Podívej se na stránky města.
Určitě to tam někde mají.
U nás je krom TB ( doba tuším 2 roky), nesmíš mít žádnou nemovitost, žádný dluh vůči městu/ obci, musíš mít platnou pracovní smlouvu ( ne ve zkušební době ). A je to obálkovou metodou, kdo nabídne víc nájem za m 2 ( minimální výše je dána ). I ta minimální výše není tedy nijak nízká, zase takový rozdíl to není ( nevím za kolik se to tedy pronajme reálně ) a smlouva je vždy platná 1 rok. Pokud není problém s placením a dluhy vůči městu/ obci ( poplatky za odpad, psa ) prodlužuje se na další rok … A tedy nájem bych řekla se zvedá nějakým systémem.
Ale tohle bude mít každý město / městys nějak klidně jinak.
![]()
@matkabagristy píše: Více
Tak kdyby sla o mesto dal, ma mnohem vetsi sanci na mestsky byt nez v Ostravě. Tam to bude horsi.
Musis se podivat na jednotlivé mestske casti, budou tam mit byty v nabidce a pozadavky.
@smile_xxx píše: Více
U nás se prodlužuje po roce, vždycky se vyhodnocuje jestli nájemník platí a jak se k bytu chová. Když je nějaký problém, tak adios.
Jiné podmínky má Poruba - jiné Jih aj. Napiš městkou část. Mám zkušenost s Porubou.
@Lucie008 píše: Více
Městkou část až tak neřeším. Poruba je mi srdcově nejblíž, takže v které její části budu je mi jedno. Tedy za jakoukoliv tvoji zkušenost budu ráda.
Teď nabízejí byt v části Nezvalovo náměstí, ale podle fotek bytovka pěkně opravená, ale v minulosti spoustu cigánu.
Tak mi jde spíš o to, jestli tam pořád žijí nebo tu bytovku odkoupila město a je vystěhovalo.
Chtějí potvrzení žádné dluhy, pravidelné platby za minulý nájem, prac. smlouva apod.. Co jsem tak v rychlosti četla. Tak mi přijde divné, že by tohle cigány splňovali a žili v bytovce i nadále..
V jedné bytovce muzou byt mestske byty i socialni byty namichane.
Tak jsem koukla na net a nabízejí byt 1+1 na Skautské - ne Nezvalovo náměstí. TO je velký rozdíl v lokalitě. A ano na Skautské, Dělnické až po Porubskou to je plné cigánů.
Poruba má přidělování bytů formou obálkové metody, schválně tam mají částku v minimálnívýši. Co vím, tak pokud chtěl člověk byt, musel nabídnout cca dvojnásobek té částky, aby byl první. Samozřejmě se to lišilo podle lokality a zrovna na tu Skautskou se nabídky nepohrnou, takže můžeš nabídnout méně.
Chci si zkusit zažádat v příštím roce o obecní byt 1+1 by stačil.
Jak těžké je získat obecní byt? Kolik musím tak +- nabídnout a co vše musím dodat?
Jedná se o Ostravu. A s tím souvisí i další otázka.
Žijí tam opravdu slušní lidé nebo tyto byty dostávají spíše nepřizpůsobiví (žijí ve všech lokalitách, v kterých bych žádala).
Vím, že vše zjistím na netu, ale zajímají mě osobní zkušenosti. Budu si o něj žádat sama, tak jestli nemají přednost rodiny s dětmi, samoživitelky, starší občané