Obtěžování hlukem v obytné zóně

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
12
3.11.24 14:20

Obtěžování hlukem v obytné zóně

Zdravím, už nějakou dobu se potýkáme s problémem a nejdřív bych ráda znala nějaké názory nebo zkušenosti, pokud nějaké jsou…uvedu situaci.
Bydlíme vedle pily nebo respektive vedle nás byla vyhořelá budova (bývalá ubytovna) a hned za ní funguje ta pila. Dokud tu byla ta budova, tak všechno v pořádku, jenom prostě vedle baráku a zahrady stála hnusná vyhořelá hujda. V moment, co majitel prodal tu vyhořelou budovu majiteli pily, tak to začalo…
Budovu strhli a začaly problémy…z pily se totiž začalo všechno ozývat…řezání, práce, rádio puštěné nahlas, kravál z jezdících ještěrek a nejhorší je, že to jde slyšet i přes zavřené okna, ale o to nic…v zimě to nějak přežijeme, ale v létě? Jsme normální lidi, kteří chtějí normálně žít v klidu, a ne od pondělí do soboty tady poslouchat neustálý kravál. Do toho se hluk znásobuje, protože začali pracovat a vozit si dřevo hned vedle nás na ten pozemek, kde se strhla ta vyhořelá budova. Další věc je, že manžel dělá noční a už se několikrát stalo, hlavně v létě, že ho vzbudil kravál z pily a nemůže spát při zavřeném okně, protože by se uvařil. Další věc, v srpnu se nám narodilo dítě, takže je logické, že chci, aby spalo a to prostě kolikrát v tom hluku nejde, i přes zavřené okna už se několikrát stalo, že jsem malého musela několikrát uspávat a to je docela na palici dělat celý den. Ale jde i o to, že syn vyroste a budu s ním chodit na zahradu, kde místo poklidného hraní budeme neustále poslouchat kravál od vedle? Nakonec na volném pozemku začali stavět pro své účely novou halu a to je ten kravál samozřejmě tisíci násobný a kdo ví, jak dlouho to bude trvat a jestli má majitel vůbec povolení k hluku to taky nevím. V neposlední řadě jsem s tímhle problémem šla přímo za majitelem a co mi bylo odpovězeno? Tvářil se za prvé stylem, že co jsem si vůbec dovolila si přijít za ním stěžovat a odbyl mě jednoduchou větou, že co mi vadí?…po odpovězení, že hluk, tak mě akorát odbyl s tím, že do pátku max tu budou bagrovat…jenže v sobotu tu od božího rána do večera vrtali nějaký beton, takže prd, že kravál bude do pátku…samozřejmě se mě chtěl jen zbavit a doufá, že už si nikdy netroufnu přijít…
Moje otázka tedy je…dá se proti tomu nějak zbrojit? Dá se s tím nějak orodovat na magistrátu? Chci normálně v klidu a míru žít a ne další 3 roky než se vrátím do práce se tu zbláznit z nich, že mě a manželovi narušují žití. Nehledě na to, že bychom chtěli druhé dítě, ale v takové situaci si to znova nelajznu neustále běhat za nespicim dítětem a být o další 3 roky déle zavřená tady v tom blázinci?…děkuji nechci.

Příspěvek upraven 03.11.24 v 14:40

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1710
3.11.24 14:40

Tak pokud na daném pozemku pila stát může - a to asi může, když tam stojí už tak dlouho, tak se obávám, že s tím neuděláte vůbec nic. Pilu odsud těžko dostanete a opravdu si nejsem jistá, že mohou vydávat menší hluk. Je to prostě provoz. Spousta z nich ten hluk prostě nemůže nijak zmenšit. Za mě je jediným řešením se odstěhovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6626
3.11.24 14:41

Podej stížnost na hygienu na hluk a na stavební úřad podnět k šetření, zda jsou stavby povolené.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6626
3.11.24 14:42
@andiedvorakova píše: Více

To není pravda. Žádný provoz nesmí obťežovat nadměrným hlukem, mohou jim být nařízená protihluková opatření a omezení provozu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12
3.11.24 14:48

@Janli povolení ke stavbě si myslím, že určitě mají, to by si asi nelajzl majitel, ale to protihlukové povolení právě nevim, ale to si myslím, že určitě nemá. Jinak děkuji za informaci..přesně tohle jsem potřebovala vědět, jestli jim jde nrjak omezit provoz nebo dát omezení protoi tomu hluku, jelikož oni tu robí i soboty a svátky :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6626
3.11.24 14:57
@Lucii232 píše: Více
Žádné protihlukové povolení neexistuje. Stavební úřad a hygiena povolují nové stavby, ty musí splňovat hlukové limity. U starších provozů lze podat stížnost na hlučnost a prověřit legálnost celého provozu. Ovšem vřele doporučuju, abyste ani vy neměli vůči stavebnímu a katastrálnímu úřadu žádnýho kostlivce ve skříni, protože to vyplave na povrch. Žádný černý stavby, nepovolený, nezapsaný kůlny apod.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3187
3.11.24 15:25

Ako sa hovori kupujes si lokalitu… ak je lokalita pekna a inak sa vam paci tak treba urobit dostatocne opatrenia na to aby ste sa toho hluku podla moznosti zbavili. Samozrejme vzdy je moznost prestahovat sa…

Ja by som doporucoval nasledovne kroky (ak sa teda nechces stahovat co je technicky najjednoduksie riesenie):

1. Skusil by som sa s pilou dohodnut ze na pozemku medzi mnou a barakom sa bude snazit udrzovat co najvacsiu zasobu/kopu dreva (drevo nerezonuje a neodraza hluk, takze super material na odizolovanie). Poriadna kopa dreva urcite izoluje hluk lepsie ako vyhorena budova

2. Skontroluj si hluk vonku a vnutri, je to hluk ktory sa nesie vzduchom, alebo zemou… Ak sa nesie zemou tak nakladnost vyriesenia by prekrocila cenu baraku, ale ak sa nesie vzduchom tak 90% prestupu je cez okna koli tomu ze sklo dobre rezonuje a oknarske firmy to maju vyriesene - spal som na hoteli uprostred vlakovej stanice a bolo tam absolutne ticho - toto teda neriesi problem otvoreneho okna.

3. Dohodni sa ze ti ako susedia odsuhlasia plot vyssie nez 2m, urobte tam protihlukovy plot a vedla neho nasad zivy plot aspon meter siroky, pohlti dost hluku ale az tak za 3-5 rokov kym narastie. Medzi tym ti moze za 1-2 roky ten plot obrast brectan (resp psie vino), akurat musis dat pozor aby ti korenami ten plot nezboril.

4. Fungovanie bez otvorenych okien sa da riesit rekuperaciou a klimami, nie zrovna najlacnejsie ale ani ziaden extremny naklad

Sice som so Slovenska ale kontroly su tu take caste (hlavne hygiena) ze nemas sancu nieco nesplnovat. Takze si myslim ze tazko nieco kontrolou ziskas a uvedom si ze tym si uplne zrusis akekolvek vztahy s nimi, ked budes do buducna cokolvek potrebovat od nich (mozno nikdy nebudes, ale si si tym uz teraz ista?).
Potom samozrejme mozes este poslat kontorlu z bezpecnosti prace (na pile urcite nieco najdu) a pripadne z dalsich uradov, ale ako som pisal vyssie, zrejme zavretie pily nedosiahnes a mat susedov ktory su na teba nastvany pripadne ti este robia zle je horsie ako to co mas teraz… tak zvazuj ake kroky chces podniknut.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
555
3.11.24 15:28

Prosimte jak daleko od Vas ten barák je? :think: Me se nezdá že by přes zavřený okna a dveře byl tak extrémní hluk že by člověk nemohl spát, a normálně žít. To máte nějakou chatrč ne? Vedle nás soused rok stavěl barak, bagry, jeřáby, dělníci, míchačky, vrtačky…Ale ze bych kvůli tomu nemohla doma existovat?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15411
3.11.24 15:30
@Tajemnadama píše: Více

Taky mi přijde, že extrémně přehání. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
587
3.11.24 15:31

Žila jsem v krásném bytě v extrémně hlučném prostředí. Dostali jsme nabídku zdarma bydlet ve firemním bytě, který byl nalepený na fabriku, kde byly těžké vibrační stroje. Decibely splňovaly normu tak tak, ale splňovaly. Nedalo se to. Po roce co jsme měli miminko jsme se odstěhovali, přes den jsem si nemohla odpočinout, malého neustále budil hluk. Málem jsem zešílela. Koupili jsme dům na vesnici a ten klid je prostě k nezaplacení. Pokud vás to vytáčí jako mě, nejde to vydržet dlouhodobě. Mě se strašně zhoršil spánek i v noci, několik dní po sobě jsem třeba nespala. Mozek si prostě neměl kdy odpočinout a byl opravdu mimo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12
3.11.24 15:54

@Tajemnadama tak se tu nastěhujte a přes léto v těch největších hicech si tu zabednění zkuste fungovat 🤦‍♀️ Fungujeme nejčastěji v obýváku, který má okna hned pod tou stavbou a patro je zrekonstruovaná půda

Příspěvek upraven 03.11.24 v 15:59

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12
3.11.24 15:57

@Šmoulice Ptala jsem se na nějaké možné řešení, pokud nějaké jsou, neptala jsem se na de*ilní komentář…si tu zkuste sama fungovat po noční šichtě nebo s děckem, které furt řve, protože nemůže spát. Pak se můžeme o něčem spolu bavit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6626
3.11.24 16:14
@Šmoulice píše: Více

A ty víš, jaký hluk vydává pila a katr?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15411
3.11.24 16:24
@Janli píše: Více

Ano, vím. Velmi dobře. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15411
3.11.24 16:25
@Lucii232 píše: Více

Odstěhujte se. ;) Víc s tím neuděláš. 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí