Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Za sebe říkám určitě ne. Moje zkušenost se školními jídelnami není zrovna dobrá. Hlavně chci vědět co dítě jí (Za sebe třeba říkám, že bych nikdy nesnědla mleté maso aniž bych věděla, co přesně je v něm semleto atp.). Jsem toho názoru, že domácí, kvalitní stravu jídelna nenahradí ![]()
Klidne to zkuste, mne to spatny neprijde. Kdyby chodil do jesli, tak to tam ji taky.
Nevidim v tom nejmenší problém, my s 18.měsíční chodíme i na polední menu do restaurace.Taky me nebaví prdeleni se kolem sporáku každý den, zvlast ted, kdyz jsou prázdniny a vetsi deti mam doma.Asi od roku všechny me deti začaly odmítat dětskou stravu a jeden den jedly jak nezavrene a druhý den nejedlý skoro nic. Bezne kupuju i ceske hotovky v krabičkách.
Podotýkám ale, ze se stravujeme klasicky, moderni potraviny nam nijak zvlast nechutnaji, necpeme je ani dětem. Nejsem zastáncem toho prahnane zdravého životního stylu a nejdravější smažení považuju na sadle, je to nejbližší nasi genetické výbavě.
Jo, zkus a uvidis. Jestli varej dobre snad poznas a kdyztak to pak zrusis.
@tini píše:
Klidne to zkuste, mne to spatny neprijde. Kdyby chodil do jesli, tak to tam ji taky.
Tak to neni jesle, školka a skola mají každý jine normy na používané suroviny, koření a spotřební kos.Mame tu komplex jeslí, školky a skoly, jídelníček maji jiny, vse se vaří ve stejné jídelně.
Tak já ve školní jídelně dělala, ty normy jsou dost narocne, takže se nemusíš bát.
A mleté maso jsme si mlely samy nic špatného tam nebylo. Běžně se používají i celozrnné výrobky, maso na guláš se kraji rucne třeba 25 kg.
Nic závažného jsem tam nenašla.
U nás neumožňuje obědy pro matky na mateřské kapacita. Přednost mají školáci, skolkari (jedna jidelna) a důchodci.
Pro ne už by se nezvladlo vařit.
Já jsem taky spíš pro domácí stravu, ale těch školních jídelen se taky nemusis bát.
Asi bych je brala třeba jen ob den v jídelnách nevarej moc zdravě.
Mě přijde jen dost zvláštní že jako vegetarián musíš mít málo živin pokud jis normální jídlo jen bez masa.
Jsem taky vegetarián a stravu dost hlídám abych jedla zdravé a měla dost bílkovin atd.
Já jsem se od března také přihlásila do školní jídelny, jí to i můj 21 měsíční syn, takže mu bylo také kolem 18 měsíců, když jsem je začala brát. Jídelna je pár metrů od domu, takže jsem to zkusila a za mě tedy ano. Jídlo není moc solené a kořeněné, máme výběr ze dvou jídel, vaří i teď o prázdninách, kromě 14 dnů, kdy mají dovolenou. Pokud si nevyberu, tak vyjímečně vařím doma, dopoledne pak trávíme venku.
Holky, co se tyce nazoru na jidelnackou stravu, tak u nas vari prej fakt dobre, uz jsem se poptala znamych i co skolni deti, jestli jim chutn apod. a prej zadny problem.
U nas se vari jidlo urcite jedno, jsme mala vesnice, silne pochybuju, ze tady vai nekolik jidel zvlast pro skolku, skolu…
Nejsme zadna Praha ![]()
Porad nevim no, n jednu stranu si rikam, jak by se mi ulevilo a na druhou zas mi je trapne, nvarit doma…
Bylo by super kdyby se objevila nejaka mamink, ktera to tak uz dela, to by mi pomohlo v rozhodovani ![]()
Tím líp, že se vaří jen jedno. Když jsem se ptala naší vedoucí proč se u nás nevaří dvě jídla, jak jinde, proč naše decka nemají taky možnost vyberu. Řekla, že dokud ona má vse nastarost dvě jídla nebudou ani omylem, že to nedovoli. Že víc lidí nepridaji, nezaplatí, že pokud chteji tvořit kvalitni, poctivě jídlo bude denně na jídelníčku jen jedno. Kdyby byly dva druhy, už by se nestihalo v 5 a muselo by se šidit.
@Anonymní píše:
Holky, co se tyce nazoru na jidelnackou stravu, tak u nas vari prej fakt dobre, uz jsem se poptala znamych i co skolni deti, jestli jim chutn apod. a prej zadny problem.
U nas se vari jidlo urcite jedno, jsme mala vesnice, silne pochybuju, ze tady vai nekolik jidel zvlast pro skolku, skolu…Nejsme zadna Praha
Porad nevim no, n jednu stranu si rikam, jak by se mi ulevilo a na druhou zas mi je trapne, nvarit doma…
Bylo by super kdyby se objevila nejaka mamink, ktera to tak uz dela, to by mi pomohlo v rozhodovani
Mně to bylo ze začátku také trapné, že si každý řekne, „je na mateřský a ani si neuvaří“, ale zvykla jsem si a ty jídla jsou opravdu moc dobré, teď přes prázdniny vaří také po jednom jídle, jinak nejsem z Prahy, ale okres Ústí nad Orlicí ![]()
@dagmarkaa To je super, ze se nejaka nasla!
A jste teda spokojeni, ji ti syn s chuti, zaznamenal treba njakou zmenu, ze to proste chutna jinak nrz od maminky? A ono teda to funguje tak, ze si je muzes klidne nektere dny zrusit, jo?
Treba pravidelne kazdy tyden, kdyz treba nekde jedete, visn ze nebudet doma atd.?
@zuzan Ja jsem v pohode
Davam prave vic na te syrove strave, zelenina apod. Ale spis se snazim mit vyzivne snidane, na veceri se naperu zeleninkou, ale obedy teda moc nedavam
Uprednostnuju syna, aby on to maso mel, pak az ja a varit jeste zvlast pro nej a pro sebe, to bych zblbla iplne teda ![]()
@Kelsey Ja v to verim, ze ne kazda skol. jidelna musi byt hned spatna. Divala jsem se na stranku skoly, na jidelnicek, prisel mi super teda, takhle rozhodne bych nenavarila dennodenne. Hlavne by nemel furt dva dny po sobe stejne jidlo.
Ano, je to přes terminál, takže se to dá zrušit do 14 hodin na následující den. Jinak synovi chutná a v pohodě se najíme oba, jdi do toho, mamka dělala ve školní jídelně také na vesnici a říkala, že je to opravdu hlídané.
…byla jsem docela dost překvapená, kolik maminek s malými dětmi tam potkávám, takže jsem ráda, že jsem do toho šla a hlavně ti to ušetří čas teď v létě, kdy můžeš být třeba venku ![]()
Dobre rano, maminky
Chtela bych znat vas nazor a hlavne jestli to u vas nekterych chodi podobne. Jedna se o obedy… Mam rok a pul stareho chlapecka a uz delsi dobu zvazuju, jestli pro nej (a pro sebe) nebrat obedy ze skolni jidelny (u nas je moznost rozvozu, vozi takto obedy nasi babicce), ale porad se nemuzu rozhodnout, jestli je to spravne. Davaji tady docela velke porce, najedli bychom se z toho oba, syn uz ji vse, na obed sni cokoli mu nachystam, malokdy se stane, ze by si vybiral a neco nechtel, alergik neni. Ja jsem sice alergik na nektere potraviny, navic vegetrian (no co, zbyde vic masa pro syna), ale tak se obejdu treba jen o polivce, kdyz bude zrovna neco, co nejim (omacky a stavy z masa jim
jen samotne maso vynechavam
). A to je prave ten hlavni duvod. Kdyz varim pres tyden, vetsinou na dva dny, tak se to ani nesni a zbytecne vyhazuju. To me stve nejvic. Varim jen malemu, ja vetsinu cast nejim, manzel ma obedy v praci, vecer si vetsinou da jeste ten nas, ale kolikrat taky nema chut vecer teple jidlo a radsi si vezme chleba s necim. Vetsinou to u nas vypada tak, ze pul dne vymyslim, co uvarit, pak uvarim, syn toho zas tak moc nesni, normalni malou detskou porci, ja snim jen neco, manzel dojida na veceri, to same na druhy den, treti den se smutnym vyrazem skrabu z hrnce zbytky psovi. A to mi teda neprijde, ze bych varila nejak ve velkem
Navic me vareni odjakziva nebavi, navarim, ale nebavi me to a vetsinou u toho fakt trpim
Rada pecu, ale vareni obedu
Tak si rikam, jestli by fakt nebylo lepsi je brat z te jidelny, syn by mel obed tak jako kazdy den, akorat ne od maminky a ja namisto prdlaceni se pro nic za nic, bych se mu mohla vice venovat… 

Mate nektera zkusenodti? Co na to rikate? Priznam de, ze mi je porad tak nejak trapne