Jak si správně objednat víno?

• Fotoalbum (1)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
129
30.1.20 20:51

Prostě se zeptej servírky jaké mají rozlévané bílé víno. Většinou mají v běžných restauracích tak jeden dva druhy. Víš kam půjdete? Jestli jo, tak se si tu restauraci vygoogli, budou to mít uvedené v nápojovém lístku na webu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14583
30.1.20 21:09

Bacha na to, já jsem nedávno zjistila, že už jsem asi sto let za opicema a měla bych víc chodit mezi lidi, protože teď už není IN rozlévat v hospodách „dvojku“, ale jen deci a půl :lol: Tak řekni radši, že si dáš skleničku :lol: U některých druhů vín dokonce ani nerozlévali, prodali jen celou lahev. Já teda většinou mrknu do lístku a pokud si nemůžu vybrat, resp. není tam něco, co znám, tak poprosím obsluhu o doporučení, mám radši sladší odrůdy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
129
30.1.20 21:12

@Michelle_M Jo, to je fakt, že teď jede spíš 1,5 dcl. Aspoň se zakladatelka tak rychle nezkouluje :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
910
30.1.20 21:33

Taky bych spíš řekla sklenku bílého :lol: Možná to budou mít napsané v menu, jaká je nabídka. Případně poprosit o vinný lístek, ale tam asi budou spíš ty lahve :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
40377
30.1.20 21:39
@Michelle_M píše:
Bacha na to, já jsem nedávno zjistila, že už jsem asi sto let za opicema a měla bych víc chodit mezi lidi, protože teď už není IN rozlévat v hospodách „dvojku“, ale jen deci a půl :lol: Tak řekni radši, že si dáš skleničku :lol: U některých druhů vín dokonce ani nerozlévali, prodali jen celou lahev. Já teda většinou mrknu do lístku a pokud si nemůžu vybrat, resp. není tam něco, co znám, tak poprosím obsluhu o doporučení, mám radši sladší odrůdy.

Jojo, kvůli tomu se jednou málem pohádal s obsluhou můj bývalý milenec, protože mi objednal dvojku a pak řešil, že je toho nějak málo a chtěl srovnat obsluhu do latě a slečna mu říkala, ale máte 1,5… :)

Jinak já když jdu s kamarádkou, tak říkám," jaké bílé víno by jste mě prosím doporučili?" a když jdu s přítelem, tak to objednává on, samozřejmě s mým přitakáním, nechávám ho, at si to řeší… :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
40377
30.1.20 21:42
@Bebeluska8 píše:
Taky bych spíš řekla sklenku bílého :lol: Možná to budou mít napsané v menu, jaká je nabídka. Případně poprosit o vinný lístek, ale tam asi budou spíš ty lahve :lol:

My chodíme s přítelem často do jedné oblíbené hospody a tam mají bílé víno rozlévané jen jeden druh, takže to je trapně jednoduché, horší to je ve vinotéce, tam je toho až neslušně mnoho na výběr…

A je to vždycky napsané v nápojovém lístku, které mají rozlévané a které prodávají po lahvích… :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
30.1.20 22:00

„A dáma si dá?“

„dvě deci červeného, jaké máte“

„blablabla a blebleble“

" Tak blebleble, prosím"

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14583
30.1.20 22:09

@free333 Mně by zajímalo, proč to tak je? Co bylo špatnýho na starý dobrý dvoudecce? :mrgreen: Mně napadá akorát to, že z flašky sedmičky tak rozlejou přesně pět skleniček, zatímco u dvojek jim v každé vždycky 1,5 dcl zbylo? A museli to pak dolít z nové lahve, nebo jim to tam stálo? (panebože snad jsem to spočítala správně, převody jednotek mi nikdy moc nešly :lol: )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
129
30.1.20 22:13
@Michelle_M píše:
@free333 Mně by zajímalo, proč to tak je? Co bylo špatnýho na starý dobrý dvoudecce? :mrgreen: Mně napadá akorát to, že z flašky sedmičky tak rozlejou přesně pět skleniček, zatímco u dvojek jim v každé vždycky 1,5 dcl zbylo? A museli to pak dolít z nové lahve, nebo jim to tam stálo? (panebože snad jsem to spočítala správně, převody jednotek mi nikdy moc nešly :lol: )

Nespočítala si to dobře, ale to nevadí :) Já myslím, že ta rozlévaná vína, ani z láhví nejsou. Spíš z platových nebo jakých nádob. Jako stáčená vína ve vinotéce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10905
30.1.20 22:19

@Michelle_M Necháš cenu, zmenšíš balení :) Klasický obchodnický trik.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1934
30.1.20 22:32

Přijde číšník. Zeptáš se, jaké mají víno. Vybereš např. Muškát moravský, výběr z hroznů, 2018, polosuché. Číčník odejde. Následně se vrátí s lahví vína, skleničkami a malým talířkem, na kterém bude ubrousek. Ukáže ti vinětu. Ty přikývneš, že to je to víno, které sis objednala. Otevře láhev, odloží ji bokem, přičichne ke korkové zátce, pak ji sundá z otvíráku a položí ji před tebe na talířek. Zatímco bude do láhve umisťovat nálevku, tak ty korek zdvihneš, také k němu přičichneš. On mezitím dokončí přípravy a ty na něj kývneš, že víno je pořádku. Následně ti číšník nalije trochu vína do tvé sklenice a bude čekat. Ty sklenici zdvihneš a podíváš se proti světlu na barvu vína. Pak slenicí zakroužíš, přičichneš, zhodnotíš vůni a na závěr víno vypiješ. Potom na číšníka opět kývneš, že je víno v pořádku. On ti pak nalije do sklenice větší množství, láhev dá do nerezového chladiče, sbalí si propriety a odejde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14583
30.1.20 22:42
@Bablbam píše:
Nespočítala si to dobře, ale to nevadí :) Já myslím, že ta rozlévaná vína, ani z láhví nejsou. Spíš z platových nebo jakých nádob. Jako stáčená vína ve vinotéce.

No tak to jsem trubka teda, já počítala že 750/150 = 5 a měla jsem radost, že mi to vyšlo beze zbytku :lol: ale to je jedno, stejně budeš asi mít pravdu ty, že to nelejou z flašek :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
129
30.1.20 22:51

@Michelle_M tak teď si mě znejistěla :) Láhev vína má obvykle 0,7 l nebo že by tedy těch 0,75 l? Hm. Asi bych si měla zítra jednu, dvě, možná tři koupit, abych tomu přišla na kloub :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14583
30.1.20 22:55

@Bablbam Jako taky tady nad tím teď dumám, jestli má flaška 0,7 nebo 0,75 a jako na potvoru tady teď žádnou nemám, jen stáčené z vinárny :D Jsme to ale houby alkoholičky :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
129
30.1.20 23:03

@Michelle_M No, je potřeba provést terénní průzkum a donést domů nějakou tu lahev a důkladně ji prozkoumat. Každopádně díky, že mám důvod si zejtra koupit víno! :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Výlety s dětmi na eMiminu

Kam na rodinný výlet s dětmi?

Inspirujte se v mapě výletů nebo přidejte vlastní oblíbené místo. Sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.