Oblázková mozaika v kuchyni

• Fotoalbum (5)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
2
23.3.14 11:24

oblázková mozaika v kuchyni

Ahoj,
chtěla jsem se zeptat, jestli máte někdo zkušenosti s oblázkovou mozaikou v kuchyni. Jsou to přírodní kamínky nalepené na siťce, lepí se to stejně jako mozaika a pak se to spáruje.
Když je to hotové, něčím se to impregnuje a kamínky do sebe nenasákávají vodu ani mastnotu.
Ale stejně si nejsem jistá, jestli je to praktické na údržbu.
Nemáte to někdo doma?
Díky za odpověď.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3353
23.3.14 11:34

Do kuchyně bych nechtěla ani normální mozaiku, natož takhle z jednotlivých kamínků. Praktické mi to nepřijde ani trochu, spáry se těžko myjou a tady jich je hafo :nevim:. Za mě tedy určitě nee.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1980
23.3.14 11:41

Ne. A do kuchyně už vůbec ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6230
23.3.14 12:02

@barcissa my máme. Je to krásné a na údržbu nijak náročnější :nevim: normálně to utírám jarovou vodou. Vždyť se po tom nechodí, akorát se na to práší, případně prská olej při vaření, ale to není problém otřít, zvlášť, pokud se vaří tak, aby nebylo všechno okolo zaprskané. Toto je fotka po víc jak roce používání. Jsme moc spokojení. Budeme se na to dívat dalších třeba 30let, tak ať to stojí za to.
Edit: dokonce to ani nemáme impregnované, manžel to dělal sám (není odborník na obklady, je archeolog :mrgreen: )
Jediné, co už bych si nedala, je smetanová spárovačka na zemi v koupelně. Máme velkého psa a i když mu myjeme tlapy ve vaně, tak stejně ty spáry vypadají :roll: a to máme veliké dlaždice.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14691
23.3.14 12:43
@Any83 píše:
@barcissa my máme. Je to krásné a na údržbu nijak náročnější :nevim: normálně to utírám jarovou vodou. Vždyť se po tom nechodí, akorát se na to práší, případně prská olej při vaření, ale to není problém otřít, zvlášť, pokud se vaří tak, aby nebylo všechno okolo zaprskané. Toto je fotka po víc jak roce používání. Jsme moc spokojení. Budeme se na to dívat dalších třeba 30let, tak ať to stojí za to.
Edit: dokonce to ani nemáme impregnované, manžel to dělal sám (není odborník na obklady, je archeolog :mrgreen: )
Jediné, co už bych si nedala, je smetanová spárovačka na zemi v koupelně. Máme velkého psa a i když mu myjeme tlapy ve vaně, tak stejně ty spáry vypadají :roll: a to máme veliké dlaždice.

Any, obklad dobrý, ale hlavně celkově máte nádhernou kuchyni. áááá to je přesně můj vkus, když dovolíš, uložím si obrázky a budu chodit na inspiraci :D :mavam: :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2398
23.3.14 12:49

Já chtěla do kuchyně za linku taky mozaiku, manžel nechtěl kvůli údržbě (jako by uklízel on). Nechala jsem se přesvědčit a už 2,5 roku jsem naštvaná, že jsem si neprosadila svou.

A jak vidím fotky @Any83, jsem ještě naštvanější:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1224
23.3.14 12:59

@Any83
máš nádhernou kuchyň :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7569
23.3.14 13:26

@Any83 pěkná kuchyň :palec:
A to tam máte skleněnou střechu, nebo jak to tam máte???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9166
23.3.14 13:50

Taky máme mozaiku u linky a je po sedmi letech stále jako nová…Nevidím problém v údržbě. Ale co se týče oblázků, těžko říct…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6230
23.3.14 18:54

Holky děkuju :oops: :kytka: je útulná a přívětivá :) nahoře je střešní okno. Skříňky, prac. deska i spotřebiče jsou z IKEA, ostatní věci jsou tak různě posbírané. Kořenky jsou např. skleničky od oliv :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14691
23.3.14 19:05
@Any83 píše:
Holky děkuju :oops: :kytka: je útulná a přívětivá :) nahoře je střešní okno. Skříňky, prac. deska i spotřebiče jsou z IKEA, ostatní věci jsou tak různě posbírané. Kořenky jsou např. skleničky od oliv :)

no jasně, když má někdo vkus, je zdroj celkem jedno. Ty trámy jsou pravé, nebo dodané. Čím jsou, prosím, ošetřené?
A vůbec holky, když jste u těch kuchyní, zakladatelko promiň, čím ošetřujete dřevěné desky v kuchyni, myslím tím pracovní desku a stůl, nejsou nijak nalakované a potřebuji něco, co může přijít do kontaktu s jídlem :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6230
23.3.14 20:05

@julie74 Trámy jsou původní, máme byt z půdy v domě manželových rodičů. Původně byly ošetřeny jen volskou krví, asi 30let takto a více neudržované, takže jsou dost výrazně prožrané. Trámy jsem umyla kartáčem horkou vodou, trochu to zesvětlalo a smyla se zaschlá vrstva krve. To jsme pak přebrousili vibrační bruskou, vytvořilo to takové „pálení“, místy je dřevo světlé a jinde zase pozůstatky volské krve. Pak jsme to natřeli přípravkem proti hmyzu (lignofix, vyčichl do pár hodin a měl by vydržet desítky a desítky let) a natřeli matným lakem vhodným na dětský nábytek, aby se dobře udržovaly (stírání prachu atd).
Pracovní desku jsme natřeli olejem na pracovní desky z IKEA. Relativně brzo jsem ji pokřtila jemnými zářezy nože, když jsem třeba jen ukrojila kus zeleniny, jablka atd… to jsem pak přejela jemným smirkovým papírem a znovu přetřela olejem. Desku se mi taky povedlo spálit horkou smaltovanou poklicí vytaženou z trouby, která mi na ni upadla. To se dalo také osmirkovat a pak znova naolejovat. Není to znát. Jediné na co bych upozornila je to, že po naolejování to nějakou dobu nechává skvrny např. na utěrce při stírání desky a to pak nejde vyprat. Takže si na to vyhradit nějakou škaredou :) je to jen pár dní, pak už je to ok. Do styku s potravinami tento olej přijít může.
Surové dřevo bych nedoporučovala z jednoho důvodu. Cokoliv se vylije, trochu barví, vsákne se to do dřeva a už nepůjde odstranit, pokud zanechá skvrnu. Olej to do velké míry chrání, ale musí se obnovovat. Nicméně např. skvrny od červeného vína by šly na olejovém dřevu asi také trochu vidět. Matný lak toto řeší asi nejlépe, když je jen tenká vrstva, neztratí se struktura dřeva.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný