Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Zdravím,
chtěla jsem se zepatat, jak zajišťujete doma v bytě optimální klima. My už delší dobu nudlíme, bez nějakého zlepšení, až mi došla spojitost s výměnou kotle. Vyměnili jsme starý kotel za automat a když jsem vyměnila i baterie do meteorologické stanice, tak se ukázalo, že nám vlhkost díky stabilní teplotě v bytě klesla o 15 - 20 procentních bodů (je tedy i venku nízká vlhkost, tak snad to není tím). Takže výborné řešení plísní, ale na nemoci dýchacího ústrojí pořádná darda. Přestava, že kupuji zvlhčovač vzduchu a dál bojují s plísněmi mě spíš děsí. Nemáte najké vlastní zkušenosti s podobnou situací a ideálním řešením?
@LadyLada odpařovače na topení? Stojí to pár kaček, můžeš do toho nakapat aroma olejíček.
Ještě se nám nestalo, že bychom měli plísně ze zvlhčovače vzduchu. ![]()
Jestli problém s plísněmi normálně nemáte, tak zvlhčování, vzduchu se určitě nevytvoří.
@RadkaCh Právě že máme
A teď se zdá, že to bylo způsobeno i kolísáním teploty podle toho, jak kotel zrovna topil, vyhasil,… No a dostat ještě nedávno vlhkost pod 60% bylo takřka nemožné.
@lleennttiillkkaa Vidíš, na ty jsem si ani nevzpomněla
Je to investice za pár korun a když se neosvědčí (i z hlediska podopory tvorby plísní), tak mě to nebude tolik mrzet.
Taková drobnost, děkuji ![]()
Holky můžu se vás zeptat: kolik míváte vlhkost v bytě? Přes zimu a teď?
Ptám se kvůli tomu, že máme novostavbu a loni nám docela plesnivěly stropy a spoje mezi zdí a stropem. Stavitel nám tvrdil, že je to tím, že máme v bytě vlhko. Koupila jsem vlhkoměr a průměrně jsem měla kolem 60%.
Samozřejmě, že když se třeba vařilo nebo jela sušička na prádlo, tak to umělo vyletět až na 75%, ale to se pak hned vyvětralo nebo vysušilo vysoušečem vzduchu.
@Mína13 píše:
Holky můžu se vás zeptat: kolik míváte vlhkost v bytě? Přes zimu a teď?
Ptám se kvůli tomu, že máme novostavbu a loni nám docela plesnivěly stropy a spoje mezi zdí a stropem. Stavitel nám tvrdil, že je to tím, že máme v bytě vlhko. Koupila jsem vlhkoměr a průměrně jsem měla kolem 60%.
Samozřejmě, že když se třeba vařilo nebo jela sušička na prádlo, tak to umělo vyletět až na 75%, ale to se pak hned vyvětralo nebo vysušilo vysoušečem vzduchu.
v zime mame casto 72 - 79%, novostavba - uz ale 6 let.. dnes, jak je hezky, mame 47%. ale pres zimu k té 80.. pri koupani zapnuty odsavac vlhkosti, pri vareni musi byt zapnuta digestor, pokud se zrovna netopi v krbu.. no a pradlo suseni doma moc nehrozi pres zimu..to je to nejhrosi..
@lalinka90 Aha, no jak jsem zprovoznila tu meteorologickou stanici, tak máme dnes také 47%. Ještě před nedávnem hodně přes 60%, spíš 70%.
@RadkaCh píše:
@Mína13 Bych spíš řekla, že vám zatejká
no to jsme si taky mysleli, ale nechali jsme si zkontrolovat půdu a všechno v pořádku.
Ale už víme, co to asi bude. Podle jednoho známého, co se na to byl podívat, je to tím, že je tam nafoukaná malá vrstva izolace
![]()
@lalinka90 píše:
v zime mame casto 72 - 79%, novostavba - uz ale 6 let.. dnes, jak je hezky, mame 47%. ale pres zimu k té 80.. pri koupani zapnuty odsavac vlhkosti, pri vareni musi byt zapnuta digestor, pokud se zrovna netopi v krbu.. no a pradlo suseni doma moc nehrozi pres zimu..to je to nejhrosi..
a když jste tam bydleli první 2 - 3 roky neplesnivělo vám to?
Odsávač vlhkosti máme taky… zapínám ho po koupání, někdy i přes noc v obýváku, když hodně vařím (digestoř je samozřejmě zapnutá, kdykoliv se zapíná sporák).
V zimě suším v sušce a mám zavřené dveře do koupelny a tam puštěný odsávač a pak ještě nějakou dobu po dosušení, než tam klesne vlhkost (bohužel nemáme v koupelně okno, jsme v řadovce).
To co nejde sušit v sušce dávám na sušák do nejmenšího pokoje a zapínám k tomu odsávač vzduchu.
Jinak hodně větrám… nárazově… stylem vytopit - vyvětrat.
Jo a hrozně se nám mlží okna. V zimě každé ráno všechny okna utírám, jsou úplně mokré
![]()
a to v ložnicích moc netopíme… kluci mají ve svých pokojích v noci 21 stupňů a my v ložnici 20. A přesto máme ráno okna celá mokrá ![]()
@Mína13 jo, bohuzel to pres zimu plesnivělo..a to nejen prvnich 2 - 3 let. chytal nabytek, co je u zdi. v koupelne jednou chytl v rohu strop. kdyz je venku teplota k nule a nize, okna jsou hodne zamlzena, pokud je pokoj zavreny a zaluzie cele dole, okno je mokre cele, na parapetu jsou kaluze vody z toho.. pres den je topeni nastaveno kolem 21,5 stupnu, odpoledne vytapime krbem. taky vetrame jednorazove, treba hned z rana, na minutku vsechna okna, no ale i tak je to celkem spatne..
@LadyLada píše:
@lalinka90 Aha, no jak jsem zprovoznila tu meteorologickou stanici, tak máme dnes také 47%. Ještě před nedávnem hodně přes 60%, spíš 70%.
taky mame tu stanici.. dneska to ukazuje venkovni 64%, doma je 61%.. ale neprsi tady, je jen pod mrakem.