Poradna zdravého obouvání
Ing. Eva Žáková
Podle počasí…říká se že tak jak. oblekas sebe plus 1 vrstva…
Příklad ty si vezmeš teplaky tričko a mikinu
Tak mimcundas body, polodupacky (nebo kalhoty a ponožky) mikcu a nějakou jarní bundička. Nebo tou vrstvou navíc může být třeba fleecová fusak v kočárku/deka
Parkrat zkusíš a poznáš…jak je dítěti komfortně se kontroluje na zátylku…teply-ok, studený -je mu zima obleklas ho málo, zpocený -je mu vedro obleklas ho moc
Nemám jarní dítě, jsme říjen a červenec, ale oblíkala bych pocitově dle teploty. Overal nebo body a tepláčky na doma. Na ven bych asi pokoupila nějaký fleecový overal. Vůbec to takhle dopředu neřeš, kup si pár věcí, ať máš od každého něco a dokoupíš až co budes potřebovat. Oblíkala jsem podle svého teplotního pocitu. V 15° už nemá cenu ho rvát do 5 vrstev a jaký bude počasí, to nikdo z nás neví.
Kdybych měla mít teď dítě, dopředu bych koupila 5× body, 5× polodupačky nebo tepláčky, 5× overal, nějaký teplejší fleece overal, ponožky, čapku a zbytek bych dokoupila až za pochodu. Protože tolik zbytečností co jsem nakoupila dopředu, katastrofa. Trička jsou na malé miminko zbytečnost, mikiny 100% bez kapuce, ta jen tlačí a překáží. Uvidíš sama. Kup si jen základ, dnes máš obchody všude a i online nákupy za dva dny doma.
Záleží na počasí. Může být vedro, může být mráz. Dopředu ti nikdo neřekne. Za mě, i v mrazech, stačil chlupatý overal jako vrchní vrstva ![]()
O 1 vrstvu více, než si bereš ty.
V kočárku bude mít ale jistě ještě nějaký fusak, nebo deku?
Jinak s oblečením si hlavu moc nelámej, to je vlastně ten nejmenší problém u miminek…
Jen doporučuji polodupačky, místo tepláčků (ponožky jim padají) a overaly jsou fajn jako 2. vrstva na body.
Mikinu bych koupila max 1, spíše bych na Jaro volila teplákový overal ven.
Říká se že o jednu vrstvu víc než dospělý. Ale v reálu to vůbec nemusí platit. Hrozně moc záleží na dítěti. Jsou teplokrevné děti a děti, které by Ti zmrzly. Takže to musíš vyzkoušet.
Navíc duben je zrádný měsíc, protože to může být na koupání pomalu ( mám fotky, kdy jsme se koupali ) a i na jarní fusak do autosedačky a dítě v teple mikině a čepice ( taky zkušenost z dubna ).
Koupila bych od každého pár kousků a uvidíš co Ti bude vyhovovat. Mně třeba nevyhovovaly zavinovací body, ač některé bez nich nemohou fungovat, atd….
@Asta135 já jsem třeba za kapucove mikiny byla šťastná..Obe děti mi v prvním roce života bojkotovaly čepice (mám srpnove a prosincové dítě) a tak měli kapuce, ty celkem snesli. U čepice nastával hysterak…až druhou zimu jim přestaly vadit. Ale jak píšeš, stačí na začátek koupit pár kousků a pak případně dokoupit.
Já jsem třeba hodně věcí dostala a brala jsem vlastně vše…dneska už vím že by mi stačila jen třetina věci…stejně jsem třeba u dcery točila pár těch oblíbených a zbytek byl.jen pro případ že jsem zrovna neměla vypráno. No u syna jsem měla vetsi spotřebu…jak to byl kluk tam se často procural než povyrostl. A když začaly příkrmy tak jsem ho převlékala tak 3×,4× denne ale dneska to člověk snadno dokoupi během chvilky…
@Vladusxx píše: Více
Tady je hezky vidět, jak je to hrozně individuální. Ale určitě, koupit základ a pak dokupovat dle potřeb.
Na jaro stačí bodyčko s dlouhým rukávem, overal a lehká čepička, případně tenký svetr nebo mikinka, když je chladněji. Pokud jdete ven, přidej slabší fusak nebo zavinovačku. Drž se pravidla o jedné vrstvě navíc oproti sobě, ale miminko kontroluj, jestli není přehřáté nebo studené (zátylek je nejlepší ukazatel).
Mám květnové dítě. A oblékala jsem podle počasí, na doma body (s dlouhým) + tepláky + ponožky. Na ven do kočáru jarní fusak/dečka + body (s dlouhým) + tepláky + ponožky + dle počasí mikina/tričko navrch.
Neboj, to si osvojíš časem ![]()
Holky, díky moc za rady a ještě poslední dotaz, co mi není jasné: dávaly jste fleecový overal + fusak? neupeče se v tom to dítě mimo zimu? ale zase je fakt, že spoléhat jen na fusak, to by ho člověk nemohl venku vyndat a byla by mu hned zima…
Prosim poradte, jsem prvorodicka, mumi prijde v dubnu
Jak se vlastne vrstvi (jarni) novorozenec? Je to bodycko + overal + nejaky “svetrik”? Nebo body+ teplacky + tricko? Ja fakt nevim, pomoc!
Zatim jsem ani zadne oblecky neporizovala, prodavaji toho tolik druhu, ze nejsem schopna rozpoznat, co je zbytecnost a co ne.