Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Zkusila bych se spíš zeptat zubní hygienistky, často tyto problémy znají více než zubař. Obvoďák dělal stěr? Může to být i nějaký kok, projevy jsou potom různé.
Každopádně na léčbu je za mě nejlepší mundisal gel.
Mně pomohlo celkově posílit imunitu. Krom úpravy životosprávy jsem dlouhodobě užívala preparát z hlívy ústřičné a vyšší dávky vitamínu C. Pak se mi přestaly vyrábět nové afty.
Doktorka ti nemela dopotučovat vodičku ale vystavit žádanku na imunologii! Tohle je dalece za normou
Mně na to pomohlo porodit dvě děti, pak se afty skoro přestaly tvořit. Ale zdědila to dcera a té docela pomáhá:
vitamín B (dvojnásobné dávky a opravdu poctivě, každý den jako prevenci) + vitamín C
herbadent (pálí jak čert, ale zkracuje dobu trvání)
pečlivá ústní hygiena (včetně čištění mezizubních prostor)
zubní pasta elmex
naopak vůbec nepomohla probiotika (ani přímo určená na úpravu ústní mikroflóry)
všeliké gely a další patlátka
ale má prostě období, kdy se afty dělají ať se snaží, jak se snaží (když je nastydlá, je víc stresu/méně spánku/je celkově přetažená, asi má vliv i cyklus - to ještě zkoumáme).
Edit - imunitu má, dle testů ok, je sledovaná na alergologii & imunologii. Imunomodulancia (imundon) taky nepomohl
Mne se taky delaji, vetsinou po nemoci, kdy je imunita oslabena, nebo kdyz jsem moc ve stresu. Mne nejvic pomaha kloktat Tantum Verde nebo solny roztok.
Mně taky pomohl b-komplex a vitamín C, dát klidně vyšší dávku na několik dní.
Ohledne lecby nedam dopustit na Corsodyl. Nemas stale nejake amalganove plomby?
@Anonymní píše: Více
Afty jsou infekce. Potřebuješ dezinfekci na afty.
Ahoj holky, jdu sem s kůží na trh a doufám v nějakou radu, protože už začínám být opravdu nešťastná.
Už 7 let mě strašně trápí afty. Poctivě jím vitamín B, ale vůbec to nepomáhá. Moje doktorka mi sice poradila vodičku na už vytvořené afty, jenže to řeší jen následek. Já bych nejvíc ze všeho potřebovala zjistit, jak zařídit, aby se mi vůbec neobjevovaly.
Funguje to u mě tak, že jakmile se objeví jeden, vím, že hned vyskočí další a další. Kolikrát kvůli tomu nemůžu vůbec jíst ani mluvit. Občas se v noci probudím a úplně mi z nich teče krev. Poslední dobou se mi začaly dělat i na jazyku a na dásních. Bývají fakt velké, klidně přes 5 mm, a už se mi několikrát stalo, že se jich spojilo víc do jednoho obřího kráteru.
Zubařka mi říkala, ať zkusím vysledovat stravu a jestli to nemám ze stresu. Stres ale nemám (před menstruací je větší pravděpodobnost že se objeví) a u jídla jsem sice vypozorovala, že by to z něj být mohlo, ale je to hrozně zmatené – po stejném jídle se mi aft někdy udělá a jindy zase vůbec ne.
Máte to někdo taky takhle šílené? Prosím, napište mi, že v tom nejsem sama a že se to dá nějak vyřešit. Budu vděčná za jakýkoliv tip, co vám pomohlo.
PS: Kdybych to měla počítat tak afty mám každý měsíc alespon jednou za ubehlý měsíc. Jeden se zahojí a další týden trpým nanovo.