Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj holky, budu pořádat narozeninovou oslavu pro syka a jeden z pozvaných má bezlepkovou dietu. Rozhodla jsem se tedy udělat dortový korpus s bezlepkové mouky. Nahoru chci ale dát jedlý papír a bílý marcipán. Jenomže nikde nemůžu najít, jestli to obsahuje lepek nebo ne. Nemůžete některá poradit? A můžu udělat pudinkový krém?
Moc děkuji za odpovědi.
a z čeho je, ten jedlý papír, nevíš? jestli je to rýžové, tak cajk, ale tipuju, že není a lepek to obsahuje
Na pudinku je napsany slozeni, my kupujem Alnaturu, tam je jednak prava vanilka a jednak kukuricny skrob.
Holky, dík. Puding koupím ten od Alnaturu. Dá se běžně sehnat? Nebo musím do speciálky?
A jak je to s marcipánem?
lemaz píše:
Holky, dík. Puding koupím ten od Alnaturu. Dá se běžně sehnat? Nebo musím do speciálky?A jak je to s marcipánem?
Kupujem v DM drogerce.
s papírem se netrap, tomu bezlepkovému odřež ten vršek… ale co s moukou?
marcipán asi nebudeš dělat opravdový, náhražka je většinou cukr, sušené mléko, olej, tuk, med, aroma, to je bezlepkové
Saroya píše:
marcipán by snad měl být jen z mandlí a cukru, pokud vím..
přesně tak dá se i koupit hotový od DR Otkera
Saroya píše:
marcipán by snad měl být jen z mandlí a cukru, pokud vím..
V kupovaném bude i škrob a to těžko říct, jakého původu (zkoumala jsem doma svoje balení marcipánu - samozřejmě ne Oetker v pidibalíčcích, to by na dort vyšlo neúměrně draho - a moc jsem toho nevykoumala). Stejně tak u moučkového cukru je třeba ohlídat, jaký typ škrobu v něm je.
Lemaz psala o bílém marcipánu, což je protimluv, protože marcipán bílý není, ať už mléčný nebo pravý, takže asi myslela nějakou bílou potahovací hmotu, např. White Icing je bezlepková.
Puding by měl být bez lepku i od Oetkera, ale ten Originál. Ne ten obyč. za 3,90. Resp. mi to říkala příbuzná, která má dcerku s celiakií, ale jen tak zběžně mezi řečí a já jsem po tom blíže nepátrala.
ahoj,
uznávám, že se ozývám s křížkem po funuse, ale ten jedlý papír v odkaze obsahuje obilný škrob, to není úplně dobře pro celiaka.