Kolik potahovací hmoty?

1227
8.11.11 10:30

Kolik potahovací hmoty?

Ahoj holky, chystám se péct dort a chci potáhnout marcipánovou hmotou.
Marcipán budu dělat podle tohoto receptu http://www.mimibazar.cz/recepty.php?…
dort bude potažený piškotový korpus, velikostně asi něco takového http://www.mimibazar.cz/recept.php?…
Zkušené cukrářky, odhadněte prosím, kolik toho marcipánu udělat (podle receptu je z 500 g cukru cca 800 g marcipánu, přijde mi to strašně moc, ale nemám zkušenost). Předpokládám vyvalování na zhruba 4 mm.
Moc děkuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
24798
8.11.11 10:33

Já dělám 20dkg cukru a 20dkg mlíka, dort jako na obrázku a ještě zbyde. To bude děsně sladké, ten recept :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2803
8.11.11 10:46
Pipet píše:
Já dělám 20dkg cukru a 20dkg mlíka, dort jako na obrázku a ještě zbyde. To bude děsně sladké, ten recept :think:

Krásný dort Pipet :palec: To fakt ti ještě zbyde ? Jaký má dort průměr ? Díky :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24798
8.11.11 12:34
lumáťa píše:
Pipet píše:
Já dělám 20dkg cukru a 20dkg mlíka, dort jako na obrázku a ještě zbyde. To bude děsně sladké, ten recept :think:
Krásný dort Pipet :palec: To fakt ti ještě zbyde ? Jaký má dort průměr ? Díky :mavam:

Forma je 24 cm, teď jsem to přeměřila=)
Ale kdyby byly třeba nějaké vymodelované figurky, tak to by asi bylo třeba víc té hmoty… ale takhle na jednoduché zdobení stačí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1227
8.11.11 12:38

Pipet, takže ty dáváš stejně mlíka a cukru? taky se mi toho cukru zdálo moc, přemýšlela jsem, že dávkování upravím.
Na ten tvůj dortík průměru 24 cm teda stačí 200 a 200g?
To je supr, že nebudu muset „hňácat“ skoro kilo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24798
8.11.11 12:51

20dkg suš. polotuč. mlíka, 20dkg cukr moučka - prosít, promíchat „nasucho“.
3-4 lžíce pšeničného sirupu (medu, kukuřičného sirupu, 3-4 lžičky oleje, trochu mandlového aroma a 30-50ml teplé vody. (dělám s medem…)

S vodou opatrně… raději méně a když tak přidat. Udělám to v míse těma „spirálama“ ručním šlehačem, ale pak to chce ještě v rukách propracovat…
Myslet na to, že když budu dávat barvivo (já dávám práškové „Kovandovi“), že se to taky rozpouští v trošce vody… Nevím jak gelové a všelijaké profesionální, já peču dva dorty za rok, tak mám obyčejné.
V ledničce to ztuhne na kámen, tak potom rozdělit na kousky a rozehřát chviličku v mikrovlnce (bacha, jsem se letos bezva spálila=//), znova propracovat, při válení podsypávám kukuř. škrobem, asi by šlo i obyč solamylem.

Když by to bylo moc řídké, přidat mlíko/cukr a dodržet ten poměr 1:1.
Jako „lepidlo“ stačí trošku navlhčit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24798
8.11.11 12:52

Ale když tak uvažuju, určitě jsem měla tenčí placku než 4mm - ničemu to nevadilo, je to krásně pružné, takže se netrhala, nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1227
8.11.11 13:01

Pipet, díky moc, jsi zlatá :palec:
Já mám taky normu 2 - 3 dorty za rok, ale zatím zdobení vždycky klasika, máslovým krémem a polevou. Letos chci malého překvapit a ty potažené jsou přeci jenom pro prcky atraktivnější.
Zkusím to podle tvého receptu (taky s medem), snad to nebude propadák.
Ještě jednou díky :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24798
8.11.11 13:06

Hlavně taky dej ten máslový krém, kdyby to byl nějaký šlehačkový a tak, to by se potom rozteklo…
(hmota by nasála vodu z toho krému)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1175
6.5.14 11:47
@Pipet píše:
20dkg suš. polotuč. mlíka, 20dkg cukr moučka - prosít, promíchat „nasucho“.
3-4 lžíce pšeničného sirupu (medu, kukuřičného sirupu, 3-4 lžičky oleje, trochu mandlového aroma a 30-50ml teplé vody. (dělám s medem…)

S vodou opatrně… raději méně a když tak přidat. Udělám to v míse těma „spirálama“ ručním šlehačem, ale pak to chce ještě v rukách propracovat…
Myslet na to, že když budu dávat barvivo (já dávám práškové „Kovandovi“), že se to taky rozpouští v trošce vody… Nevím jak gelové a všelijaké profesionální, já peču dva dorty za rok, tak mám obyčejné.
V ledničce to ztuhne na kámen, tak potom rozdělit na kousky a rozehřát chviličku v mikrovlnce (bacha, jsem se letos bezva spálila=//), znova propracovat, při válení podsypávám kukuř. škrobem, asi by šlo i obyč solamylem.

Když by to bylo moc řídké, přidat mlíko/cukr a dodržet ten poměr 1:1.
Jako „lepidlo“ stačí trošku navlhčit.

Ahoj ted zrovna zkouším tu potahovací hmotu od tebe a už jsem zoufalá, dělám jí prvně a jak jsem do toho šáhla rukou tak se mi to obalilo na ruce a nechce to dolu, vůbec mi to nerží při sobě :nevim: :nevim: prosím poradte mi co s tím dál, chci péct ve čtvrtek malýmu dort a asi zase budu dělat jen klasicky :think: a to jsem chtěla konešně něco vytvořit :think: :nevim: asi jsem fakt kopyto :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24798
6.5.14 12:00

@sarynama Jestli se to „sype“ a nedrží, tak přidat tekutiny :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1175
6.5.14 12:03

@Pipet právě že se to lepí na ruce, pohromadě to drží, jen to nemuzu dostat z rukou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí