Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý deň,
Dnes sme boli na poradni u pediatra.
Dcera bude mat 1.2. 1 rok.
Merali jej aj hlavičku, sestrička najprv namerala 47cm, čo sa lekárke nezdalo, keďže naposledy pred 10 týždňami ako 9 mesačná mala 43,5cm. Že by podľa tabuľky mala mat 45. Tak to premerala a bolo z toho 46cm.
Tieto tabuľky 🙄
Je táto centimetrova odchýlka v poriadku?
Lekárka to ďalej neriešila, že to je ok, len ja sa nad tým ešte zamyslam.
Pri narodení ma v papieroch 33cm.
Ako ste to mali vy? Ďakujem
U syna u jednoho měření sestra zapsala 40 cm, ačkoliv při předchozí návštěvě to bylo 42.
Další měsíc pak naměřila 45,5.
Stejně jako délku to číslo beru vždy jako +/- údaj a kvůli nějakému nesedícímu centimetru jsem se nikdy nepozastavovala.
@Kryptozoo ďakujem za reakciu. Ja si tiež myslím, že to bude aj meraním. Veď aj teraz to bolo odlišne. Ja som jej merala kvôli čiapke pred mesiacom a namerala som 45cm, takze za mesiac 1 cm nárast by mohol byt v norme. Neznášam tie grafy a tabuľky ![]()
Zároveň za 2 mesiace vyrástla o 5 cm a +1,5kg (prešli sme na um a začala viac papat pri abkm).
Moje dcera měla tak nějak podobně jako ta tvoje. Byli jsme kvůli tomu na neurologii a na sonu hlavičky. Vše bez nálezu. Jake hlavy máte vy, rodiče? A koukněte na fotky z dětství. Musela jsem pak teda půl roku měřit každých 14 dní a neuroložka mi jasne řekla, že musí měřit jedna osoba jedním metrem, jinak že to nemá cenu. A taky mi ukázala, kde se ta hlava měří. Závěr u nás je benigní familiární malrocefalus, což zní jako hrozná diagnóza, ale je to prostě dědičně velká hlava😁. Teď mám syna, má taky velkou hlavu. Ale když vidím, jak a kde to sestra měří, tak jsem v klidu. Pokaždý jinak.
@Eva2610 mne ale hlavicka velka nepríde, 46 je stále v norme. Riešim ten jeden cm 😀 🙈
@PetraAlex1234 píše:
@Eva2610 mne ale hlavicka velka nepríde, 46 je stále v norme. Riešim ten jeden cm 😀 🙈
Tak to je měřením, to vůbec neřešit! ![]()
@Eva2610 inak ja mám tiež veľkú hlavu, nikdy som si ju teda nemerala ale prilby si kupujem 58cm a muž tiež malú hlavu nemá. Teda by som sa aj divila keby ma mala menšiu 🙈
Len ten chaos v ambulancii včera pri namerani 47 ma vyplašil. Nevedela som, že centimetre sa takto riešia.
A vy ste mali koľko? Resp prečo vás poslali na neuro?
Mym detem jsem hlavu merila akorat ja, kdyz jsem chtela vedet, jak velkou usit cepici. Mozna jim je teda zmerili jeste v porodnici, ale pediatr to neresil. ![]()
@větvička1 vidím, že aj praktiky pediatrov sú rôzne
to len ja som taký streser zo všetkého ![]()
@PetraAlex1234 píše:
@Eva2610 inak ja mám tiež veľkú hlavu, nikdy som si ju teda nemerala ale prilby si kupujem 58cm a muž tiež malú hlavu nemá. Teda by som sa aj divila keby ma mala menšiu 🙈
Len ten chaos v ambulancii včera pri namerani 47 ma vyplašil. Nevedela som, že centimetre sa takto riešia.
A vy ste mali koľko? Resp prečo vás poslali na neuro?
No doktorce se zdálo, že má hlavu na horní hranici normy, v roce 46,5 myslím. Ale proroze při narození měla 34, tak to bylo jako zrychlený růst, tak proto.
@PetraAlex1234 obě děti při narození 35 Cm. První v roce 46 a v 1,5 r 47 cm. Vse ok, má normální hlavu a celkove větší. Druhy dítě mělo 43 a 45 - je to prcek a doktor dost mezi 6-12m řešil křivku, ale za me vizuálně úplně v pohodě a jenjam je drobnější tak má i menší hlavu. Doktor se snažil, ze jako geny do 3 let nehrají roli a děti si rostou jak chtějí a až pak se ukáže… no za me blbost. Kluk je furt větší než vrstevníci (moje rodina kdy jsem se 179 Cm nejmenší a hlavu mam 59cm) a holka zase menší po tchyni (necelých 160 a hlavu má taky prtavou). U nás je vidět jak si ty decka ty geny pekne podelily