OCD - strach z nakažení?

Anonymní
18.11.22 15:17

OCD - strach z nakažení?

Ahoj holky, předem se omlovém za anonym, ale jedná se o citlivé informace ohledně zdraví a rodiny.
V rodině máme blízkého příbuzného, který se již před mnoha lety nakazil HIV (léčí se). Často se stýkáme, jelikož vím, že nemoc je přenosná převážně pohlavním stykem a krví injekčně. Náš čistě příbuzenský vztah nijak rizikový není. Já sama mám malé dítě a momentálně jsem těhotná. Velice často po setkání s ním mívám úzkostné stavy a špatné myšlenky, jestli nás nemohl nějakým způsobem např. škrábancem, přes drobnou ranku na ruce u dítěte, když si spolu hrají nebo při polibku na tvář nakazit. I když vím, že je to nepravděpodobné.
Nedávno jsme se spolu setkali a já si neuvědomila, že mám na tváři den starý škrábanec a příbuzný mě při setkání na tu tvář políbil. Od té doby mám strach, jestli mě nenakazil a já nenakazím miminko v bříšku. :nevim:
Nevím, jestli jsou mé myšlenky a obavy ještě normální nebo už bych měla vyhledat psychologa a řešit to. Okolí o mých úzkostech neví, jen tak okrajově a tvrdí mi, že se nemám bát, ale stejně mi to nedá a špatné myšlenky stále po setkání přicházejí. Proto se ptám zde, jak se pozdává vám má sitace. Myslíte, že mám oprávněný strach a nejedná se o OCD nebo je chyba opravdu na mé psychice, měla bych navštívit psychologa a skutečně se nemusím při obyčejném příbuzenském styku obávat? Přerušit kontakt s danou osobou nemohu a ani nechci. Nemocná osoba je mi velmi blízká.
Děkuji všem za odpovědi. :hug:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2200
18.11.22 15:34

Tvůj příbuzný se léčí. Ti co se léčí, tak tě nenakazi. Jelikož jejich virová látka je relativně nulová.
Větší riziko nakažení Hiv je u zubaře jak od tvého příbuzného.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.11.22 15:42
@Ťarbík01 píše:
Tvůj příbuzný se léčí. Ti co se léčí, tak tě nenakazi. Jelikož jejich virová látka je relativně nulová.
Větší riziko nakažení Hiv je u zubaře jak od tvého příbuzného.

Děkuji za odpověď. Ano, máš pravdu. Tohle všechno vím, ale říkám si, že virová nálož občas může být i nestabilní. Asi je to vážně spíše z mé strany už nějaká zbytečná psychická úzkostná porucha. :think:

• Citovat
  • Upravit
7257
18.11.22 16:26

Jestli máš jenom obavy co se týče tvého příbuzného, tak s ním omez blízký kontakt ne? Může k vám chodit ale nelíbej se s ním. Určitě to pochopí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.11.22 16:40
@jannina1 píše:
Jestli máš jenom obavy co se týče tvého příbuzného, tak s ním omez blízký kontakt ne? Může k vám chodit ale nelíbej se s ním. Určitě to pochopí…

Děti těžko pochopí, aby k němu nechodily - nedotýkaly se ho. Ve skutečnosti takový kontak rizikový ani není, ale asi bude problém v mé hlavě. :(

• Citovat
  • Upravit
15995
18.11.22 16:41

Uzkostnou poruchu bych jeste uplne nevytahovala, jsi tehotna a mas male dite, ochranarske pudy mas ted vyspikovane vysoko. Pokud te to ale hodne obtezuje, treba nemuzes spat, nebo mas vyslovene zachvaty uzkosti, ze nemuzes fungovat, rozhovor s odbornikem neni na skodu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.11.22 16:49
@beruska9 píše:
Uzkostnou poruchu bych jeste uplne nevytahovala, jsi tehotna a mas male dite, ochranarske pudy mas ted vyspikovane vysoko. Pokud te to ale hodne obtezuje, treba nemuzes spat, nebo mas vyslovene zachvaty uzkosti, ze nemuzes fungovat, rozhovor s odbornikem neni na skodu.

Taky děkuji za odpověď. Zatím je to jen u těch myšlenek, se spánkem problém nemám. Je fakt, že o své zdraví mi ani tolik nejde, jako o děti. Ochranářské pudy by to opravdu mohly být.

• Citovat
  • Upravit
407
19.11.22 14:34

Projev OCD, možnost nakažení se blíží nule. Pokud bych k němu chtěla být fér, svěřila bych se mu, že jsem nemocná taky, ale jinak a vysvětlila mu své obavy a nelíbala bych se ním.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí