Očekávám výpověď

Napsat příspěvek
Velikost písma:
670
3.8.14 22:28

I k dohodě lze dát odstupné, nebo alespoň bylo, když jsem dělala lidské zdroje:-) Teď jde o to, jak to dají, klidně se to nemusí nazývat odstupné, ale také nějak jinak, např. nějaká odměna. Nevím, zda to má vliv na podporu, to si musíš zjistit na ÚP, odstupné z hlediska daní bylo daňově uznatelné, odměna ne… doporučuji ti zavolat na infolinku ÚP a vyptat se, to je nejjednodušší - ptát se u zdroje.
Jinak výpověď dohodou neexistuje:-) Buď ti dají jednostrannou výpověď (nebo ty jim), nebo podepíšete dohodu. Z hlediska zákoníku práce je u výpovědi VŽDY 2měsíční výpovědní doba, kterou nelze zkrátit, ani kdybys nakrásně chtěla. U dohody být nemusí, tam se dohodnete, k jakému datu končíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3503
3.8.14 22:37

Pokud nevíš jistě, zda seženeš nové zaměstnání, nechej si dát raději výpověď. Kdybys totiž ke konci pracovního poměru onemocněla, při dohodě by ten pracovní poměr skončil ke dni uvedenému v dohodě. Při výpovědi by se výpovědní doba posunula o dobu pracovní neschopnosti. Píšu to dobře @j.a.n.i1 @blecha72?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.8.14 22:50

Holky moc díky všem za odpovědi! Pak se ozvu, jak jsem dopadla :,( Ráda bych, kdybych toto nemusela řešit, ach jo. Navíc máme malé děti, tak je to náročné.

• Citovat
  • Upravit
357
4.8.14 05:50

Clovek si to musi spocitat, z praxe vim, ze se spis davaji dohody, bez uvedeni duvodu, kde castka vedena jako odmena prekracuje zakonny narok odstupneho, vsichni tady radi nepodepisovat, ale ma to i vyhodu, ze podporu dostane clovek hned a ne az po nekolika mesicih, jak je to v pripade odstupneho, nicmene opravdu je potreba pocjtat, jestli je odstupne vedeno ve vypovedi nebo dohode, to je pro podporu v nezamestnanosti jedno, zalezi pak jen na datu ukonceni, abys neprisla o penize za moznou vypovedni dobu, z odstupneho take zamestnanec neodvadi socialni a zdravotni pojisteni, z odmeny ano, takze ne vzdy plati nepodepisovat dohodu, spise pocitat co je vyhodnejsi :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
4.8.14 07:56
@Anonymní píše:
Právěže, jak je znám, bojím se, že se mě budou chtít zbavit rychleji než mám nárok.
Ještě jsem toto nikdy neřešila, takže, prosím, jak by měla znít jejich výpověď? Nechci podepsat nic blbě… Díky

Výpověď vy měla znít tak, že ti dávají výpověď. Výpověď je jednostranný projev vůle.

Podepsat můžeš někde nahoře na jejich kopii, ale nikoli na důkaz souhlasu, nýbrž na důkaz doručení. Čili: „Bylo mi doručeno dne…“ a podpis. Pokud totiž nepodepíšeš na důkaz doručení, může být doručení v případě sporu dokázáno například svědecky.

Odmítnutí převzetí písemnosti má právní účinky doručení.

Naproti tomu dohoda je formulována tak, že strany se na čemsi dohodly a obě strany připojují k dohodě své podpisy na důkaz souhlasu. Podpisy se pak připojují zpravidla někde pod textem dohody.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat