Očekávám výpověď
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Reakce:
Rozhodne vypoved z jejich strany a ne dohodou. Mela by jsitak narok na odstupne a vyssi podporu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Dice píše:
Rozhodne vypoved z jejich strany a ne dohodou. Mela by jsitak narok na odstupne a vyssi podporu.
Tak i při správně formulované dohodě je nárok na odstupné a vyšší podporu…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Výpověd dohodou bych ti doporučovala nepodepisovat. Podporu ti pak z UP daji jen 45% z platu. A většinou se na výpověď dohodou nevztahuje odstupné a výpovědní lhůta. Je to prostě dohoda obou stran. Pokud chceš mít nárok na odstupné měl by ti dát výpověď z důvodem. No ale přečti si to tady -》http://www.mpsv.cz/ppropo.php?ID=IPB021 na netu teď už najdeš úplně všechno ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No tak já bych si nechala dát dvouměsíční výpověď s tříměsíčním odstupným. Dohodu bych nepodepisovala.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Dice píše:
Právěže, jak je znám, bojím se, že se mě budou chtít zbavit rychleji než mám nárok.
Ještě jsem toto nikdy neřešila, takže, prosím, jak by měla znít jejich výpověď? Nechci podepsat nic blbě… Díky
- Citovat
- Upravit
Pak rozhodně nepřistupujte na „dohodu“. Máte nárok na dvouměsíční výpovědní lhůtu a tříměsíční odstupné. Nárok na podporu v nezaměstnanosti se vám o tyto 3 měsíce zkracuje.
Vše kolem výpovědi podané zaměstnavatelem najdete zde
http://www.mpsv.cz/ppropo.php?…
Přesně vím, co cítíte, jsem na tom stejně. Můj zaměstnavatel zkouší různé kličky, aby nemusel platit odstupné.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@JayLee píše:
sla bych marodit nebo bych otěhotnělakdyby sef prudil
to nejde… ![]()
- Citovat
- Upravit
@bibi88 píše:
Výpověd dohodou bych ti doporučovala nepodepisovat. Podporu ti pak z UP daji jen 45% z platu. A většinou se na výpověď dohodou nevztahuje odstupné a výpovědní lhůta. Je to prostě dohoda obou stran. Pokud chceš mít nárok na odstupné měl by ti dát výpověď z důvodem. No ale přečti si to tady -》http://www.mpsv.cz/ppropo.php?ID=IPB021 na netu teď už najdeš úplně všechno
Proč by se k výpovědi dohodou nemělo vztahovat odstupné? Klidně se mohou dohodnout na 5měsíčním odstupném.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Záleží, jakou Ti chtějí dát výpověď. Snad to nebude pro neuspokojivé pracovní výsledky (52f) - tam by Tě ale museli před tím písemně upozornit a nárok na odstupné bys neměla.
Nejčastěji se v těchto případech dává výpověď z organizačních důvodů, že zruší Tvé místo (52c), pak máš nárok na odstupné (výše závisí na tom, jak dlouho tam pracuješ - par. 67).
Buď můžeš podepsat výpověď, tam je dvouměsíční výpovědní lhůta, mohou Tě ale klidně nechat ty dva měsíce doma za průměrný plat nebo můžete podepsat dohodu, kdy třeba skončíš hned, pak bys měla ale o ty dva měsíce dostat navýšené odstupné.
Pokud dostaneš odstupné, tak podporu dostaneš až po uplyne počet měsíců, za které jsi dostala odstupné (ten zákonný nárok, nikoli to odstupné navíc).
- Citovat
- Upravit
Zaměstnavatel může dát zaměstnanci výpověď jen z těchto důvodů:
- ruší-li se zaměstnavatel nebo jeho část,
b) přemísťuje-li se zaměstnavatel nebo jeho část,
c) stane-li se zaměstnanec nadbytečným vzhledem k rozhodnutí zaměstnavatele nebo příslušného orgánu o změně jeho úkolů, technického vybavení, o snížení stavu zaměstnanců za účelem zvýšení efektivnosti práce nebo o jiných organizačních změnách,
d) nesmí-li zaměstnanec podle lékařského posudku vydaného poskytovatelem pracovnělékařských služeb nebo rozhodnutí příslušného správního orgánu, který lékařský posudek přezkoumává, dále konat dosavadní práci pro pracovní úraz, onemocnění nemocí z povolání nebo pro ohrožení touto nemocí, anebo dosáhl-li na pracovišti určeném rozhodnutím příslušného orgánu ochrany veřejného zdraví nejvyšší přípustné expozice,
e) pozbyl-li zaměstnanec vzhledem ke svému zdravotnímu stavu podle lékařského posudku vydaného poskytovatelem pracovnělékařských služeb nebo rozhodnutí příslušného správního orgánu, který lékařský posudek přezkoumává, dlouhodobě zdravotní způsobilost,
f) nesplňuje-li zaměstnanec předpoklady stanovené právními předpisy pro výkon sjednané práce nebo nesplňuje-li bez zavinění zaměstnavatele požadavky pro řádný výkon této práce; spočívá-li nesplňování těchto požadavků v neuspokojivých pracovních výsledcích, je možné zaměstnanci z tohoto důvodu dát výpověď, jen jestliže byl zaměstnavatelem v době posledních 12 měsíců písemně vyzván k jejich odstranění a zaměstnanec je v přiměřené době neodstranil,
g) jsou-li u zaměstnance dány důvody, pro které by s ním zaměstnavatel mohl okamžitě zrušit pracovní poměr, nebo pro závažné porušení povinnosti vyplývající z právních předpisů vztahujících se k zaměstnancem vykonávané práci; pro soustavné méně závažné porušování povinnosti vyplývající z právních předpisů vztahujících se k vykonávané práci je možné dát zaměstnanci výpověď, jestliže byl v době posledních 6 měsíců v souvislosti s porušením povinnosti vyplývající z právních předpisů vztahujících se k vykonávané práci písemně upozorněn na možnost výpovědi,
h) poruší-li zaměstnanec zvlášť hrubým způsobem jinou povinnost zaměstnance stanovenou v § 301a.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Když by se mi to nezdálo, řekla bych, ze se napred poradim s pravnikem, nez podepíšu
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@blecha72 píše:
Pak rozhodně nepřistupujte na „dohodu“. Máte nárok na dvouměsíční výpovědní lhůtu a tříměsíční odstupné. Nárok na podporu v nezaměstnanosti se vám o tyto 3 měsíce zkracuje.Vše kolem výpovědi podané zaměstnavatelem najdete zde
Přesně vím, co cítíte, jsem na tom stejně. Můj zaměstnavatel zkouší různé kličky, aby nemusel platit odstupné.
Moc děkuji. Mám z toho strašné nervy…
- Citovat
- Upravit
Jdu si k Vám pro radu. V práci na 90% očekávám, že bohužel dostanu výpověď. Šéf nás na to upozornil, že budou změny a nikdo jiný z kolegyň než já nepřichází do úvahy.
Sice jsem nic zásadního neprovedla, ale počítali s lepšími výsledky naší pobočky.
Jaký druh výpovědi mám eventuelně podepsat?? Dohodou k určitému datu? Myslím, že mám nárok na 2 měs. výpovědní lhůtu. A co odstupné? Chci být připravena, příští týden se má rozhodnout. Abych pak také měla nárok na podporu na ÚP, jestli to takto dopadne
Prosím moc o rady. Díky! Prosím též za zachování anonymity. L.