Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Když jí budete dávat do misky a nebudete se snažit ji chytat, získáte si její důvěru a bude k vám chodit určitě pravidelně.
Cetla jsem knizku od Jamese Herriota, byl to spisovatel a veterinar a popisoval tam, jak mel dve venkovni kocky a nikdy za zivot mu nedovolily se k nim priblizit. Mohl na ne koukat jen z dalky, jinak proste utekly. Byly plache. A taky je teda semtam odchytl kdyz potrebovaly veterinarni peci ![]()
Kocky maji svoji hlavu. Jsou takove co se lisaji ke kazdemu a takove, co vzdycky zdrhnou. Delej to jak to delas dal a treba jednou… a nebo treba ne.
Kdysi se k nám na chalupu nastěhovala kočka. Někdo ji vyhodil a nechala se jednou za čas pohladit, ale mazlit ne.
Vloni jsme tam měli (a ještě tam asi občas je) kočku číslo dvě. Ta se nepřiblížila nikdy, jen spíše zůstala stát na místě, pokud nás viděla. Jídlo většinou mrzelo v noci, ale nesocializuje se vůbec.
To je jak která. Některé chodí jenom kvůli žrádlu a nenechají tě ani přiblížit, jiná se časem nechá. Měli jsme obě
Děláš to dobře. Nechávej jí tam granule a zdálky pozoruj. Nesnaž se jí chytit, jenom na ní zkoušej potichu mluvit, aby si zvykala na tvůj hlas. Další fáze je postupně se zkusit přibližovat, uvidíš, kam až tě nechá. Ale jak říkám, jsou i kočky, které neochočíš nikdy. V každém případě jsi hodná, že jí krmíš, jestli je toulavá, hodně jí to pomůže.
Vytrvej, krm, podbízej se, dej jí jméno a klidně s ní promlouvej. Chce to trpělivost, ale za čas se třeba nechá pohladit u jídla a jak přijde na chuť pohlazení, je to na dobré cestě. Takhle mi to většinou vyšlo až na posledního bezdomovce, který byl v celkem akutním stavu, nebyl čas na námluvy a musel být odloven a operován. Pak si zvykl, ale pořád je v novém domově ostražitý.
Zkuste kočku postupně zvykat na vaši přítomnost. Každý den jí nechte misku s jídlem a vodou na stejném místě. Když přijde, mluvte na ni klidným hlasem, ale nesnažte se ji dotknout nebo přiblížit příliš rychle. Postupně se přibližujte, aby si na vás zvykla a začala vám důvěřovat.
Ahoj, nemohl by nám tu někdo poradit? začíná k nám chodit kočka, nejdřív jsem ji vídala na zahradě. když jsem se přiblížila a zavolala utekla.
poslední asi tři noci slýchávám mňoukání. poprvé jsem slyšela hlasitější zamňoukání a ránu, když jsem přišla kočka mi utekla před očima.
druhou noc jsem slyšela jen mňoukání, když jsem přišla kočka nikde. dnes jsem na dané místo dala kolem podvečera granulky, teď granulky nikde a otisky tlapek tu a tam na židli. chybějící granulky jsem doplnila celou miskou granulek s miskou čisté vody.
chtěli bychom si ji ochočit, jenže podle toho co jsme viděli, je plachá. ví o nás, dokonce nás už dvakrát sledovala, ale na volání nereaguje. odpoledne byla i na psí granule, ale než jsem se nadála, kočka fuč. nemáte nějaké rady nebo tipy? já asi sama nevím moc co a jak.
děkuji všem, kteří nám budou chtít poradit bez hloupých komentářů