Očkování gen.bradavice apod. - pro chlapce

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
14809
21.12.23 19:38

Očkování gen.bradavice apod. - pro chlapce

Zdravím, dceru jsem nechala očkovat proti rakovině děl. čípku, gen, bradavicím atd. Jsou to dvě vakcíny, nechala jsem dát tu lepší, aktuálně hradí pojišťovna.
Nyní se mám rozhodnout, jestli nechám očkovat i syna. Dr. by doporučila, já u syna váhám, podle mě u mužů nejsou rizika těchto potíží tak vysoká..
Nejsem vyloženě odpůrce očkování, na druhou stranu těch vakcín mají lidé za život v sobě podle mě až příliš.
Jak to vidíte?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
26854
21.12.23 19:59
@eva valoi píše:
Zdravím, dceru jsem nechala očkovat proti rakovině děl. čípku, gen, bradavicím atd. Jsou to dvě vakcíny, nechala jsem dát tu lepší, aktuálně hradí pojišťovna.
Nyní se mám rozhodnout, jestli nechám očkovat i syna. Dr. by doporučila, já u syna váhám, podle mě u mužů nejsou rizika těchto potíží tak vysoká..
Nejsem vyloženě odpůrce očkování, na druhou stranu těch vakcín mají lidé za život v sobě podle mě až příliš.
Jak to vidíte?

Se synem jsme to probírali a i on sám, když si načetl o co jde, se k očkování přiklonil. Tehdy jsme mu zaplatili Gardasil9.
To nejsou jen genitální bradavice, ale i rakovina jazyka, hrtanu, penisu. HP viry toho mají na svědomí více.
Kolegyně letos syna taky nechala naočkovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9733
21.12.23 20:16

Proočkovanost ani mezi děvčaty / ženami není 100%. Primárně očkování cílí ke snížení incidence karcinomu děložního čípku, sekundární cíle jsou jiné HPV-asociované nádory a kondylomata. V zemích, kde je vysoká proočkovanost proti HPV, výrazně klesla incidence HPV-asociovaných onemocnění (od „nejlehčích“ až po ty nejzávažnější), v ČR se tomu neblížíme ani náhodou. Když se nechtějí očkovat mnohé slečny, proč do toho nutit chlapce?

Ať chceme, nebo ne, každé očkování s sebou nese jisté riziko a je to zásah do imunitního systému, v druhém desetiletí lidského života bych u chlapců našel i účelnější očkování, např. ve 14 letech proti invazivním meningokokovým onemocněním, které dokáží člověka zabít během pár hodin.

Příspěvek upraven 21.12.23 v 20:19

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10952
21.12.23 20:19

..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
21.12.23 20:36

Zrovna tahle vakcina je nejvic kontroverzni co se tyce NU a ne uplne koser schvalovaciho procesu (hned po te covidove tedy).

Pokud chces byt ciste racionalni, projed si NU v pribalaku, projed si VAERS, stanov si podle toho pravdepodobnost nejakeho prusvihu (nezapomen pocitat s poctem davek za zivot), a pak to same udelej s vyskytem nadoru a umrti po nich.
A proste porovnej benefit vs. riziko.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26854
21.12.23 20:48
@Lucie_Sx píše:
Zrovna tahle vakcina je nejvic kontroverzni co se tyce NU a ne uplne koser schvalovaciho procesu (hned po te covidove tedy).Pokud chces byt ciste racionalni, projed si NU v pribalaku, projed si VAERS, stanov si podle toho pravdepodobnost nejakeho prusvihu (nezapomen pocitat s poctem davek za zivot), a pak to same udelej s vyskytem nadoru a umrti po nich.
A proste porovnej benefit vs. riziko.

Jj, takový Pomeje by třeba mohl vyprávět.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21311
21.12.23 21:03

@Doctus ty meningokoky řeší vakcina bexsero nebo je to ještě neco jiného? Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17767
21.12.23 21:18
@Doctus píše:
Proočkovanost ani mezi děvčaty / ženami není 100%. Primárně očkování cílí ke snížení incidence karcinomu děložního čípku, sekundární cíle jsou jiné HPV-asociované nádory a kondylomata. V zemích, kde je vysoká proočkovanost proti HPV, výrazně klesla incidence HPV-asociovaných onemocnění (od „nejlehčích“ až po ty nejzávažnější), v ČR se tomu neblížíme ani náhodou. Když se nechtějí očkovat mnohé slečny, proč do toho nutit chlapce?

Ať chceme, nebo ne, každé očkování s sebou nese jisté riziko a je to zásah do imunitního systému, v druhém desetiletí lidského života bych u chlapců našel i účelnější očkování, např. ve 14 letech proti invazivním meningokokovým onemocněním, které dokáží člověka zabít během pár hodin.

Příspěvek upraven 21.12.23 v 20:19

Muzes prosim napsat v kterych zemich?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66800
21.12.23 21:30

Duveruji pediatrovi, ktery neni bezhlavy ockovac. U bagristy byl opatrny s tim, ze se jeste nevi, u pubose ockovani uz doporucil. Nechala jsem to na puboskovi, Ma to tam. Ve velkem mi prichazeji omluvenky kvuli ockovani u pubosku ve tride.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9733
21.12.23 21:41
@Tichošlápek píše:
ty meningokoky řeší vakcina bexsero nebo je to ještě neco jiného? Děkuji

Men-B: Bexsero, Trumenba
Men-ACWY: Menquadfi, Nimenrix

Ve věkové skupině 14 až 15 let (od 1. 1. 2024 nově 14 až 16 let) je očkování bezplatné.

@My Melody píše:
Muzes prosim napsat v kterych zemich?

Vzorem je Austrálie, tam už je karcinom děložního čípku skoro vzácností.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3139
21.12.23 22:05
@eva valoi píše:
Jak to vidíte?

rozhodně očkovat, riziko rakoviny penisu se sníží na minimum a v k nule se bude blížit šance, že nakazí svoji partnerku virem způsobujícím rakovinu děložního čípku

je to očkování proti RAKOVINĚ, ne rýmičce

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
21.12.23 22:39
@cecetka píše:
Jj, takový Pomeje by třeba mohl vyprávět.

Ja netvrdim, ze riziko zadne neni :roll:.

Ale ani vakcina neni bez rizika.

Proto je dobry si to porovnat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
21.12.23 22:40
@annlady píše:je to očkování proti RAKOVINĚ, ne rýmičce

No to teda neni.
Je to proti nekterym kmenum HPV.
Mit HPV nerovna se mit rakovinu prece.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3139
21.12.23 22:43
@Lucie_Sx píše:
No to teda neni.
Je to proti nekterym kmenum HPV.
Mit HPV nerovna se mit rakovinu prece.

ne všechny infekce HPV se rozvinou v rakovinu, ale skoro všechny rakoviny děložního čípku jsou způsobené infekcí viry HPV a ve vakcíny jsou proti těm virům, které tu rakovinu způsobují z nějakých 99 % a genitální bradavice

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
21.12.23 22:50
@annlady píše:
ne všechny infekce HPV se rozvinou v rakovinu, ale skoro všechny rakoviny děložního čípku jsou způsobené infekcí viry HPV a ve vakcíny jsou proti těm virům, které tu rakovinu způsobují z nějakých 99 % a genitální bradavice

Vedci i lekari se velmi ohrazuji, kdyz slysi „ockovani proti rakovine“. Je to vylozene lzive slovni spojeni.
Zato PRisti a marketaci ho maji radi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek