Poradna o očkování dětí proti chřipce
MUDr. Daniela Verdánová
Zdravím všechny,
Máte prosím někdo zkusenost s vakcínou Johnson a Johnson? Měla by to být jednodavkova vakcína.
Zároveň bych se chtěla zeptat, Mohu se objednat u jakéhokoliv praktika, i u kterého nejsem vedená jako pacient, ale vim, že toto ockuje?
Moc díky ![]()
Zatím se musíš objednávat u svého praktika, očkování kohokoliv a kdekoliv bez registrace zatím nebylo schváleno.
@debra.morgan píše:
Pěkná blbost.
proč? nově se Johnson nedoporučuje pro lidi do 60 let, a cizí praktik ji opravdu nevezme
@stinga Můžeš mi říct proč se nedoporučuje pro lidi pod 60 a od kdy? Mě je 30 a za týden na něj jdu
Potřebuju jednorázovku kvůli změně léčby, kterou mám
@Zástavanda píše:
@stinga Můžeš mi říct proč se nedoporučuje pro lidi pod 60 a od kdy? Mě je 30 a za týden na něj jduPotřebuju jednorázovku kvůli změně léčby, kterou mám
https://www.idnes.cz/…_domaci_kzem
9. června 2021 20:15, aktualizováno 20:45
Ministerstvo zdravotnictví doporučilo neočkovat vakcínami Vaxzevria a Janssen lidi mladší 60 let. Vakcíny jsou také známe pod názvy AstraZeneca a Johnson & Johnson. Ve středu to uvedla Česká vakcinologická společnost a Státní ústav pro kontrolu léčiv.
Důvodem pro toto doporučení je velmi vzácný nežádoucí účinek zaznamenaný u obou vakcín, takzvaný syndrom trombózy s trombocytopenií (TTS), kdy vznikají krevní sraženiny v mozku. Podle údajů Evropské lékové agentury (EMA) se výskyt odhaduje u 0,001 procenta očkovaných, a to většinou v mladším věku.
@Zástavanda píše:
@stinga Můžeš mi říct proč se nedoporučuje pro lidi pod 60 a od kdy? Mě je 30 a za týden na něj jduPotřebuju jednorázovku kvůli změně léčby, kterou mám
já jsem to nevymyslela ![]()
@stinga To ani nikde netvrdím
jen, že mě na to lékař neupozornil ![]()
Neočkovat se pod 60 let Johnsonem je pouze doporučení, není to nařízení. Údajně jako prevence před krevními sraženinami je vhodné týden po očkování brát čtvrt až půl acylpyrinu denně.
@Janli píše:
Zatím se musíš objednávat u svého praktika, očkování kohokoliv a kdekoliv bez registrace zatím nebylo schváleno.
to je divné, protože můj obvodní má ceduli, kde píše, že očkuje Modernou každého, kdo má zájem. I lidi, co k němu nepatří.
@vokishka píše:
to je divné, protože můj obvodní má ceduli, kde píše, že očkuje Modernou každého, kdo má zájem. I lidi, co k němu nepatří.
Takže má přebytek vakcín. No, ono se to nemá dělat, ale jak vidno, někdo si s tím umí poradit… ![]()
Před dvěma týdny jsem byla na očkování touhle vakcínou a u jiného, než mého praktika. Už to delší dobu normálně je povolené… Hodně jsem si s panem doktorem povídala na téma tahle vakcína pro lidi pod 60 let a vysvětlil mi svůj problém na věc, neměl s tím problém.