Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den, pomalu nás čeká tříletá prohlídka a jsem začala uvažovat o očkování proti klíšťové encefalitidě. Můžu se zeptat na Vaše aktuální zkušenosti s vakcínou v tomto věku? A je vůbec možné očkovat na jaře? Děkuji ![]()
Ahoj, mě doktorka doporučila očkovat spíš na podzim a až kolem věku 5 let, prý průběh u těch menších dětí nebývá vážný a očkování ho může zatížit více než nemoc. Nechávala jsem syna očkovat na podzim, kdy měl 4 roky a 8 měsíců, první dávka říjen, druhá po měsíci a letos půjde na třetí po roce, pak se bude přeočkovávat v těch delších intervalech. Ale asi záleží na doktorce a když řekneš, že prostě chceš, asi naočkuje.
@Micromia očkovali jsme pár týdnů zpátky na tříleté preventivni prohlídce, v tomto věku lze již zkrácené schéma. Za dva týdny přeočkování. Nesmí mezi nimi být přisáté klíště!
Me to pediatra rozmluvila. A to jsme bydleli u lesa.
U deti byva pry prubeh mirny a jine naloze z ostatnich ockovani v utlem veku dostavaji i tak dost.
To se mi zdá brzy, obě děti jsme očkovali cca v 6 letech. Kdy mely ta povinná.
Navíc bývaly hodně nemocné, takže jsme nic moc navíc nestíhali a byli jsme rádi, že jsme do nástupu do školky zvládli spíš žloutenku A.
Taky jsme u malých dětí zvažovali a přesně jak píší výše, lékař nám očkování nedoporučil, protože průběh u dětí bývá nedramatický a očkování navíc je zbytečná zátěž.
@Micromia Dcery jsem očkovala již v roce
jsme hodně v přírodě, jedna z nich měla i boreliózu asi v roce a půl. Žádné komplikace ![]()
Očkovat se dá kdykoliv. Zima je asi o něco lepší, tam jsou delší rozestupy mezi dávkami. A nemělo by se očkovat po klíštěti, což na jaře hrozí, že do toho bude klíště. Já očkovala děti také až později než ve 3 letech, průběhy u dětí bývají (většinou) lehké. Jestli nejsi očkovaná, tak se naočkuj ty a u dítěte klidně počkej do třeba 5 let.
Ahoj, očkovali sme ve dvou letech, pediatrička a všichni lékaři v okolí doporučovali, ČR je endemická oblast klíšťové encefalitidy. Je fakt, že děti mají většinou lehčí průběh, ale pořád je to zánět mozku, i po lehkém průběhu bývají silné bolesti hlavy, poruchy soustředění, spánku atd. Někteří pediatři doporučují očkovat až kolem 6 let ale je to jen z toho důvodu, že u mladších dětí bývá častěji horečka po očkování. Naše malá očkování snášela dobře, vůbec nic ji nebylo.
@BigZ píše: Více
naše doktorka doporučovala očkovat také až po 6. roce věku, jelikož dítě do té doby určitě denně sama koupeš nebo aspoň převlékáš, tak bys zjistila, že má přisáté klíště, až je dítě větší a nevidíš mu denně celé tělo, tak to má smysl
@Trojlístek tak moje dítě má už i v těch třech letech všechna povinná očkování a navrch i nepovinná. Např. neštovice, hep. A. Jelikož marodí minimálně nebyl vůbec problém to stihnout. Vše kromě klíšťovky měl před nástupem do MŠ ve 2.5.
Dvě děti z rodiny měly vážný průběh encefalitidy
jedno s následky. Pro nás to strašák je. Raději tu zátěž z očkování. Nicméně vakcíny děti obecně snášejí dobře (mimo mmr).
Jo, to je dobrý argument u boreliozy, kdy se udává, že na přenos musí být klíšte přisáté 24 hodin, ale k přenosu kl. enecefalitidy stačí 2 hodiny přisátí. Asi taky záleží jestli máte zahradu nebo jestli chodíte do přírody.
@BigZ píše: Více
no, zahradu máme, kočky nám klíšťata nosí běžně, ale dcera měla klíště zatím jednou, očkování jsem jí dávala v 7 letech