Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
A viděla jsi ty následky nemocí když dítě nenaočkuješ?
Mám všechny děti dobrovolně očkovaná, nějaké i nepovinné a udělala bych to bez váhání znovu. Žádné následky to na nich nezanechalo..
Osobně si myslím, že přínosy očkování jsou mnohem vyšší. Četla sis taky, proti jakým nemocem to očkování chrání? Budeš se pak při sebemenším škrábnutí klepat, jestli dítě nemá tetanus?
Očkujeme. Neočkovat ani na základni očkování nepovažuji za rozumné. To je můj názor.
@JancaS84 Dobry den, dekuji za vasi zkusenost.
Zaskrt- nulovy vyskyt, umrtnost 10%
Cerny kasel- nejcastejsi vyskyt ze vsech 6 nemoci, umrtnost u dotete 1%
Tetanus- u ditete jednotky pripadu rocne, umrtnost 15%
Obrna- nevyskytuje se, umrtnost kdyz uz 10%
Hepatitida- 10 pripadu rocne, u malych deti se nevyskytuje
Hip- nevyskytuje se, umrtnost 3%
A ucinnost je dozivotni pouze u obrny. Je mozne, ze i u hepatitidy, ale to neni dokazano. Jinak se doporucuje posilujici davka treba za 10 let u dalsich. Tak premyslim, jestli do tak maleho miminka cpat hexu, kdyz neni pravdepodobne, ze by se nakazilo.
To neznamena, ze jsem proti. Nevyskytuji se zde nektere nemoci prave kvuli ockovani a budme radi za to. Jen chci vest debatu ![]()
Proč pak je asi malý výskyt zmíněných nemocí? Protože je proočkovanost.
Neočkovala jsem. Začala jsem po tom, co jsme prodělali černý kašel a dal nám zabrat tak, že jediné štěstí bylo, že doma nebyl novorozenec, protože to bych se stresem asi po…
Tetanovku má téměř každé dítě v republice, nejde ten celkový výskyt brát jako riziko onemocnění pro neočkované dítě. Úmrtnost na tetanus je 10-80 %.
Osobně mi desetiprocentní úmrtnost přijde děsivá, je to 10 dětí ze 100 nakažených, podobnou úmrtnost má aktuálně dětská leukémie.
Jinak jo, hexu nevnímám jako ideální kombinaci nemocí, některé bych klidně vynechala. Ale lepší varianta očkování tu prostě aktuálně není.
A přečetla jsi si příbalové letáky léků? Pokud ti dítě onemocní, tak mu léky nedáš? Samozřejmě je tvoje rozhodnutí, nikdo tě do ničeho nutit nebude. Jenom si musíš uvědomit i následky. Já bych se asi při každé nemoci bála, jestli nemá i něco z těch hnusných z Hexy. Dítě do školky až v předškolácích.
Nejsem neočkovací, ale jsem v něm velmi opatrná. Takže moje děti mají všechna povinná očkování (která jsme ale nedávali úplně dle vyhlášky, některá až později, to úplně 1.dostali oba v 5 měsících), nepovinná nemají nakonec vůbec. Jediné, nad čím jsem uvažovala navíc, byl meningokok.
Ať už se ale rozhodneš jakkoliv, je podle mne nejdůležitější vždy očkovat 100% zdravé dítě. Ano, dle mého názoru, vadí i rýma a vadí i když je nemocný někdo z rodiny, protože nevíš, jestli už dítě v sobě virus nemá a není tím oslabené.
@Anonymní píše: Více
Dekuji. A mela jste duvod, proc jste nechtela ze zacatku ockovat?
Ano 10% je opravdu hodne.
Ahoj,
rada bych se zeptala na nazor k povinnemu, ale i nepovinnemu ockovani.
Za par mesicu rodim a tak sbiram informace.
Byla jsem 100% pro ocko, ale po precteni pribaloveho letaku k hexa vakcine jsem trochu na vazkach. Obsahuje latky, ktere jsou toxicke. Druha vec je mnozstvi techto latek, ale i presto mi to nejak neda a neumim si predstavit tohle dobrovolne pichnout diteti.
Jaky na to mate nazor vy? Cetly jste si slozeni? Konzultovaly s lekarem? Je tu nekdo, kdo neockoval?