Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím,
nemůžu se rozhodnout, synovi bude 15 let má jít na očkování proti meningitidě. Před cca 12 lety byl očkovaný proti kmenu A a C a v únoru dostal Bexero. Pohybuje se hodně v kolektivu i mimo školu, dělá sport.No a lékař mi řekl, že máme přijít na očkování více těch kmenů najednou název si nepamatuju, že ta vakcína tuším, že to byla Nimenrix už dávno nefunguje.Ale upřímně, když byl před necelým rokem na Bexero, tak zase další vakcína? Nechali by jste očkovat a vážně už nebudou žádné účinky tě vakcíny Nimenrix?
Invazivní meningokokové onemocnění dokáže člověk zabít během pár hodin. Za mě tedy adolescenty rozhodně očkovat, a to nejsem žádný očkovací fanatik.
Proti non-B meningokokům (tedy ACWY sérotypům) se očkuje Nimenrixem nebo (lépe) Menquadfi.
@Doctus píše: Více
Můžu se prosím zeptat, proč je lepší Menquadfi? Já uvažuji o očkování pro dceru ve dvou letech.
@aussi
Vychází tam lepší hladiny protilátek. Ale i Nimenrix dobře poslouží.
@Doctus takže u 14 letého puberťáka tedy volit proti skupinám ACWY Menquadfi vakcínu a třeba za rok potom proti B skupině Bexero či je nějaká lepší vakcína (jaké je ideální rozestup mezi oběma dávkami)?
@HankaHK
Proti meningokokům skupiny B můžete nechat dítě naočkovat už třeba za měsíc od men-ACWY, teoreticky lze očkovat v jeden den, ale musí to být do opačné paže.
Očkovací látka Bexsero má rychleji splněné schémat, u Trumenby se musí čekat na druhou dávku aspoň 6 měsíců, kvalitativně jsou srovnatelné, byť imunitní odpověď se „tvoří“ trošku jinak.
@Doctus časově asi nepotřebuji, aby měl co nejrychleji protilátky, spíše, aby mu vydržely co nejdéle do dospělosti a byla vakcína co „nejkvalitnější“ a nejméně nežádoucích účinků (a tím nemyslím teploty, zarudnutí či otok, ale spíše rizika celková - syn je dispenzarizován s JIA, tak aby se mu nerozjela)
@HankaHK
Déle jak 10 let protilátky nevydrží u nikoho. Pokud má JIA, má i nějakou imunosupresi?
@Doctus naštěstí nemá nic, je dlouhodobě stabilizovaný bez příznaků, už jen kontroly 1×ročně.
@Doctus píše: Více
Menveo je jake?
Paní doktorka mi vybrala Menveo (pro dospeleho) a měli k dispozici víc druhů na ACYW.
@jejjej
Je to trochu starší vakcína, ale poslouží dobře také.