Očkování proti tetanu a říznutí

79
7.10.26 17:42

Očkování proti tetanu a říznutí

Dobrý den, vím že jsem asi přehnaně úzkostlivá, ale pro můj klid jsem se chtěla zeptat…řízla jsem se o plechovku která byla vymytá- vyhazovala jsem ji do kontejneru…a řízla jsem se jen maličko do prstu, ale člověk si říká prostě kov…koukala jsem do nějakých záznamů a naposledy jsem byla očkovaná v roce 2013 - je to teda 13 let…a prý se přeočkovává každých 15 let tak jsem se chtěla zeptat zda je to ještě v pohodě - doktorce pro svůj klid zavolám a objednám se, nicméně jsem se chtěla spíš ujistit..nemůžu z plechovky vymyté z rajčatové omáčky dostat tetanus kór když to je maličká rána jako když se riznete o nůž…a to očkování v roce 2013 je v klidu? Tak zda je to v pořádku a zda si nevzpomínáte kdy je povinné přeočkování a kdy jste byli respektive zda nevzpomínáte po kolika letech jste byli přeočkováni vy..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3673
7.10.26 17:51

Klíííd. Na normální čistou plechovku od rajčat není jediná cesta, kterou by se na ni dostaly bakterie clostridium tetanii. A přeočkovává se po 15 letech podle nového schématu, v případě rizikového poranění okamžitě u lékaře/na pohotovosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44566
7.10.26 17:56
@teroonka píše: Více

Třeba ji cestou do popelnice pokadil kůň. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41087
7.10.26 17:57
@Havlova píše: Více

Plechovku anebo zakladatelku? :think: :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44566
7.10.26 18:03
@jege píše: Více

Plechovku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66579
7.10.26 18:06

V září nějaký chlap chytl tetanus z rány na hlavě. Tím nechci říct, že se má obávat zakladatelka. Jen by mě zajímalo, co teda dělal, to jsem nečetla. Jen rána na hlavě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3673
7.10.26 18:07

..a takhle vzniká panika. Kov = riziko nákazy tetanem. Nože na chleba jsou taky kovové, ještě že jsem dosud žádný ten tetanus nedostala :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3673
7.10.26 18:08
@vokishka píše: Více

Polní cesta? Oranice? Předchozí znečištění hlavy nebo předmětu zranění?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41087
7.10.26 18:08
@Havlova píše: Více

Hele, klidně se mohla vrtat rukou v lejně a pak se řízla o plechovku. ;) :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41087
7.10.26 18:10
@vokishka píše: Více

Tak když ho někdo majzl po hlavě rýčem, kterým zapravoval do země hnůj, tak to se klidně mohl nakazit. ;) :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3673
7.10.26 18:14
@jege píše: Více
že by tu nejdůležitější informaci zapomněla zmínit? :think:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41087
7.10.26 18:15
@teroonka píše: Více

Dloubu se hřebíkem v uchu a najednou… ticho. ;) :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1671
7.10.26 18:18

Muzes by uplne v klidu, neni to hluboka, uzavrena rana, ale povrchova, mala ranka, takze to dobre otevri, at se tam dostane vzduch a vydezinfikuj to peroxidem vodiku, prave proto, ze bakterie tetanu jsou anaerobni bakterie a vzduch je nici.
Ochrana ockovani trva dlouhodobe, udava se vic let, jak je doporuceno preockovani, byla bych fakt v klidu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4516
7.10.26 19:05
@anisek123 píše: Více

Buď v klidu..nedávno sem měla úraz ( mám několik stehů na koleni)
Tetanus očkovaný v 2015 a nikdo mi nic nepíchl

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
79
7.10.26 19:12

Děkuji moc a nezlobte se že jsem otravovala 🙏 jakoby jo, řeším kraviny, ale teda já být doktor tak to přeočkovávám už raději po těch 10 letech..samozřejmě nevím zda tam jsou nebo nejsou nějaká rizika když se to udělá dřív - nejsem doktor ale asi žádná…
a moc nechápu proč lékaři takhle riskují..ačkoli mně se teda nic nestalo tak všeobecně myšleno

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek