Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Daly jste očkování proti rotavirům? Popřípadě Vaše zkušenosti.
Díky.
Prvorozeným dětem netřeba dávat, pokud nebudou od útlého věku v jeslích nebo nějakých dětských slupinách. Smysl to má pro miminka, která mají školkového sourozence.
Starší děti neměly. Dcera měla v roce rotaviry s protahovaným průběhem, byla v nemocnici na kapačkách. I já jsem to tam od ní tenkrát chytla se slabým průběhem. A potom to měla ještě jednou se slabším průběhem v 5 letech.
Dala jsem až nejmenší, protože jsem ji od malinka občas brala do svého pracovního prostředí(děti), pro ni svým způsobem rizikového, kde jsem během MD dokončovala jeden projekt. A nechtěla jsem nikomu nepřiměřeně zakazovat dotýkat se jí.
Očkování úplně bez reakce, ta ampulka jí chutnala.
Dále toto očkování mají i dvě neteře, jedna školkový sourozenec a nutnost jezdit denně MHD od malinka, druhá se svou maminkou taky od malinka absolvovala programy v dětských kolektivech, kde vypomáhá.
Teď je hexa už nějakou dobu ve schématu 2plus1, i toto je jeden z důvodů, proč se pro to rozhodnout u dětí, které přichází od mala do úzkého do kontaktu s dalšími dětmi.
Nedala jsem, i pediatr rikal, ze u kojenych deti mu to prijde zbytecne.
Navic osobne povazuju tohle ockovani za rizikove vzhledem k tomu, ze se podava usty a ovlivni vyvijejici se mikrobiom.
Kazdopadne je dobre vedet, ze je to ziva vakcina a pred ockem by bylo fajn dite vysetrit, jestli nema vrozenou poruchu imunity, tzv. TREC vysetreni (https://rozalio.cz/…-kapek-krve/).
A pocitat i s tim, ze dite pak cca 14 dni po ocku vylucuje rotaviry do stolice, takze zvysena hygiena.
Určitě se bez toho dítě obejde. Z nadstandardních očkování v prvním roce jsou i užitečnější očkování (např. proti invazivním meningokokovým či pneumokokovým nákazám).
Gastroenteritidy jsou vyvolány i jinými patogeny. Ne každý průjem se došetřuje, zda za ním jsou noroviry, astroviry, rotaviry, adenoviry… nebo nějaká bakterie či vzácně prvok. Když se podíváme, kolik dětí má v ČR za rok průjem a kolik jich ve skutečnosti skončí na parenterální rehydrataci… Menšinová množství jsou vyvolána rotaviry.
@Lucie_Sx Toto má něco do sebe. Právě dcera, o které jsem psala, má později prokázanou poruchu buněčné imunity. Každé očkování snášela špatně a na každé se jí potom nabalilo něco dalšího. I ty rotaviry měla jako jediná z dětí. K vůli tomu jsem měla tendence jí pořád očkování odkládat. S dnešním rozumem bych žádala nepodání hexy, ale monovakcín. Ty zažil ještě syn, ročník 2006,hodně rodičů v mé sociální bublině si ale hexu draze platilo, stála tenkrát 7000. Měla jsem pocit, že jsem snad jediná v poradně, kdo má ty monovakcíny pro dítě ![]()
Dceři je 14 a imunita se už vyvinula. Brala a někdy stále bere i léky. Už není zdaleka tak často nemocná. Protože závodně sportuje, rozhodla jsem se jí po mnoha letech „dopřát“ Bexsero, na které má nárok. Naštěstí obě dávky bez komplikací a následného onemocnění. Ale bála jsem se.
Jen naše imunolozka říká, že ty deficity jsou průkazné až později. Do 3 let jsou většinou výsledky krve v pořádku, i když později se to prokáže.
Jsem proočkovací dost, ale zrovna tohle jsem se rozhodla vynechat.
První nebyla očkovaná. Tehdy se to platilo. Rotaviry dostala. Byla na JIP. Beru to, že to byl trest/karma, že jsme to nechtěli zaplatit. Mladší dva očkovaní jsou. Jestli někdy měli rotaviry nebo neměli. Ani o tom nevím. Takže jo. Očkovat.
@Hilda98 teď nejmladší ano, starší každou chvíli něco donesou do školy. Vše bez komplikací. Pokud by šlo i první dítě, tak nee. Ale nám bude nastupovat svišť možná do školky
mlada tou dobou půl roku, to nechceš ![]()
Ano i rotaviry jsme dali. Zadna reakce. Hodne cestujeme, jsme mezi lidma a jsou v rodine starsi deti.
Dala jsem diteti uplne vsechno, hodne cestujeme, na ockovani nikdy nemel reakci, takze z meho pohledu nebylo co resit.
Ano, nechala. Ač je dcera jedináček, potkává se v rámci rodině s dětmi, co chodí do školky. Navíc jsme dost v centru mezi lidmi. Žadná reakce.
Ano, obě děti dostaly a úplně bez problémů. Jako sídlištní děti se od malička „válely“ na veřejných hřištích, tak se mi nic riskovat nechtělo.
Dala jsem. Mam 11leteho brachu a ten na ne malem zemrel, kdyz mu byl rok. Tak zubozene a,,vypustene" dite v zivote uz nechci videt.. Natoz to svoje.
Nelituji tech penez za vakcinu.