Očkování rotaviry

16
29.6.23 22:02

Očkování rotaviry

Daly jste očkování proti rotavirům? Popřípadě Vaše zkušenosti.
 Díky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
24994
29.6.23 22:11

Ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
618
29.6.23 22:19

Prvorozeným dětem netřeba dávat, pokud nebudou od útlého věku v jeslích nebo nějakých dětských slupinách. Smysl to má pro miminka, která mají školkového sourozence.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44198
29.6.23 22:33

Starší děti neměly. Dcera měla v roce rotaviry s protahovaným průběhem, byla v nemocnici na kapačkách. I já jsem to tam od ní tenkrát chytla se slabým průběhem. A potom to měla ještě jednou se slabším průběhem v 5 letech.

Dala jsem až nejmenší, protože jsem ji od malinka občas brala do svého pracovního prostředí(děti), pro ni svým způsobem rizikového, kde jsem během MD dokončovala jeden projekt. A nechtěla jsem nikomu nepřiměřeně zakazovat dotýkat se jí.
Očkování úplně bez reakce, ta ampulka jí chutnala.
Dále toto očkování mají i dvě neteře, jedna školkový sourozenec a nutnost jezdit denně MHD od malinka, druhá se svou maminkou taky od malinka absolvovala programy v dětských kolektivech, kde vypomáhá.
Teď je hexa už nějakou dobu ve schématu 2plus1, i toto je jeden z důvodů, proč se pro to rozhodnout u dětí, které přichází od mala do úzkého do kontaktu s dalšími dětmi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
29.6.23 22:46

Nedala jsem, i pediatr rikal, ze u kojenych deti mu to prijde zbytecne.

Navic osobne povazuju tohle ockovani za rizikove vzhledem k tomu, ze se podava usty a ovlivni vyvijejici se mikrobiom.

Kazdopadne je dobre vedet, ze je to ziva vakcina a pred ockem by bylo fajn dite vysetrit, jestli nema vrozenou poruchu imunity, tzv. TREC vysetreni (https://rozalio.cz/…-kapek-krve/).

A pocitat i s tim, ze dite pak cca 14 dni po ocku vylucuje rotaviry do stolice, takze zvysena hygiena.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9748
29.6.23 22:50

Určitě se bez toho dítě obejde. Z nadstandardních očkování v prvním roce jsou i užitečnější očkování (např. proti invazivním meningokokovým či pneumokokovým nákazám).

Gastroenteritidy jsou vyvolány i jinými patogeny. Ne každý průjem se došetřuje, zda za ním jsou noroviry, astroviry, rotaviry, adenoviry… nebo nějaká bakterie či vzácně prvok. Když se podíváme, kolik dětí má v ČR za rok průjem a kolik jich ve skutečnosti skončí na parenterální rehydrataci… Menšinová množství jsou vyvolána rotaviry.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44198
29.6.23 22:59

@Lucie_Sx Toto má něco do sebe. Právě dcera, o které jsem psala, má později prokázanou poruchu buněčné imunity. Každé očkování snášela špatně a na každé se jí potom nabalilo něco dalšího. I ty rotaviry měla jako jediná z dětí. K vůli tomu jsem měla tendence jí pořád očkování odkládat. S dnešním rozumem bych žádala nepodání hexy, ale monovakcín. Ty zažil ještě syn, ročník 2006,hodně rodičů v mé sociální bublině si ale hexu draze platilo, stála tenkrát 7000. Měla jsem pocit, že jsem snad jediná v poradně, kdo má ty monovakcíny pro dítě :zed:

Dceři je 14 a imunita se už vyvinula. Brala a někdy stále bere i léky. Už není zdaleka tak často nemocná. Protože závodně sportuje, rozhodla jsem se jí po mnoha letech „dopřát“ Bexsero, na které má nárok. Naštěstí obě dávky bez komplikací a následného onemocnění. Ale bála jsem se.

Jen naše imunolozka říká, že ty deficity jsou průkazné až později. Do 3 let jsou většinou výsledky krve v pořádku, i když později se to prokáže.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6667
29.6.23 23:00

Jsem proočkovací dost, ale zrovna tohle jsem se rozhodla vynechat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
29.6.23 23:06

První nebyla očkovaná. Tehdy se to platilo. Rotaviry dostala. Byla na JIP. Beru to, že to byl trest/karma, že jsme to nechtěli zaplatit. Mladší dva očkovaní jsou. Jestli někdy měli rotaviry nebo neměli. Ani o tom nevím. Takže jo. Očkovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
30.6.23 07:10

@Hilda98 teď nejmladší ano, starší každou chvíli něco donesou do školy. Vše bez komplikací. Pokud by šlo i první dítě, tak nee. Ale nám bude nastupovat svišť možná do školky :think: mlada tou dobou půl roku, to nechceš :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2920
30.6.23 08:31

Ano i rotaviry jsme dali. Zadna reakce. Hodne cestujeme, jsme mezi lidma a jsou v rodine starsi deti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6654
30.6.23 09:00

Dala jsem diteti uplne vsechno, hodne cestujeme, na ockovani nikdy nemel reakci, takze z meho pohledu nebylo co resit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
291
30.6.23 09:06

Ano, nechala. Ač je dcera jedináček, potkává se v rámci rodině s dětmi, co chodí do školky. Navíc jsme dost v centru mezi lidmi. Žadná reakce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
370
30.6.23 19:57

Ano, obě děti dostaly a úplně bez problémů. Jako sídlištní děti se od malička „válely“ na veřejných hřištích, tak se mi nic riskovat nechtělo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5105
30.6.23 20:22

Dala jsem. Mam 11leteho brachu a ten na ne malem zemrel, kdyz mu byl rok. Tak zubozene a,,vypustene" dite v zivote uz nechci videt.. Natoz to svoje.
Nelituji tech penez za vakcinu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek